Știri: Festivalul ”Bucureştii lui Caragiale” în Parcul Cişmigiu (27 august – 3 septembrie 2018, București)

604
Bucurestii-lui-Caragiale festival 2018 cismigiu

Festivalul ”Bucureștii lui Caragiale” revine între 27 august și 2 septembrie 2018, cu ”o edițiune nouă în stabilimentul cunoscut”, în grădină la Cișmigiu. Domni, domnițe și tineri marineri sunt invitați, timp de o săptămână, să descopere un program de comédii și muzici, mofturi și surprize care transpun universul surprins în opera lui I. L.Caragiale, reputat dramaturg și cronicar al Bucureștilor de altădată, pe aleile celui mai vechi parc din Capitală.

Organizat de Primăria Municipiului București prin Teatrul ”Ion Creangă”, Festivalul propune o selecție variată de evenimente: spectacole de teatru – montări de amploare din repertoriul teatrelor din Capitală și din provincie, dar și spectacole produse de companii independente, concerte de jazz, swing și muzică de promenadă, recitaluri, demonstrații, și ateliere susținute de artiști plastici și meșteșugari.

Caleidoscopul cultural, desfășurat în zona Aleii Platanului (în perimetrul delimitat de Intrarea Rigas, Piața Valter Mărăcineanu și Lacul Cișmigiu), este completat de o serie de activități conexe: animație stradală în costume de epocă, expoziții care surprind farmecul perioadei Belle Époque și nu numai, conferințe, tururi ghidate și – în premieră – o instalație interactivă care aduce laolaltă fragmente din Bucureștiul de altădată și de astăzi.

Spectacole de teatru

Selecția principalei secțiuni din festival pune în lumină veșnicul carnaval al mofturilor, propunând atât piese clasice, bine aduse din condei, cu dialoguri inteligente și întrebări esențiale, cât și spectacole-concert cu sonorități moderne, nume consacrate de pe marile scene ale teatrului românesc, dar și tineri studenți, care scriu istorie în spectacole de an.

Din programul acestei ediții amintim spectacolele: ”Magic Național” – Teatrul Național ”I. L. Caragiale” din București; ”…Escu” de Tudor Mușatescu – Teatrul Mic; ”Gaițele” de Alexandru Kirițescu – Teatrul ”Tony Bulandra”, Târgoviște; ”Ultima oră” de Mihail Sebastian – Teatrul Municipal ”Ariel”, Râmnicu Vâlcea; ”Slugă la 5 stăpâni” de Mihai Gruia Sandu – UNATC ”I. L. Caragiale”; ”Gunoierul” de Mimi Brănescu; ”Căldură? Mare?”, după I. L. Caragiale sau ”The Fly”, spectacol-concert cu Marius Vernescu și Alexandru Pribeagu.

Concerte

Scena mică din Parcul Cișmigiu răsună pe acorduri calde de jazz și swing, fado și tango în cheie modernă, alături de Irina Sârbu, Mircea Tiberian și Nadia Trohin, Adrian Nour & Trio Zamfirescu, Bianca Mihai, Alex Ștefănescu sau Marthin Marcos Band. Nu lipsesc concertele de folclor reinterpretat, în compania lui Marius Mihalache sau Adrian Naidin, dar nici serile de șlagăre din perioada interbelică sau muzica de promenadă.

Păstrând tradiția concertelor susținute de fanfare, Bucureștii lui Caragiale prilejuiesc o întâlnire specială luni, 27 august, cu ocazia unui program de muzică militară și de promenadă prezentat de Muzica Militară a Brigăzii 1 Mecanizate ”Argedava, din cadrul Statului Major al Forțelor Terestre.

Programul muzical se încheie duminică, 2 septembrie, pe Scena Mare, alături de Orchestra Națională Radio, care va interpreta o serie de melodii celebre aparținând compozitorilor Ion Vasilescu, Ionel Fernic, Dino Olivieri sau Astor Piazzolla.

Program pentru copii

Secțiunea dedicată copiilor reunește zilnic, între orele 10.00 – 13.00, un program diversificat de spectacole de teatru (”Pantalone în lună”, ”Goe în Țara Minunilor”, ”Amintiri într-o valiză”, ”România dodoloață” – Teatrul Ion Creangă, ”Caragiale Express” – MiniArtShow, ”Fluturi și oameni” – Compania Two of Us), teatru de păpuși (”Prințesa Anastasia” – Asociația CREAS), spectacole muzicale (”Copilăria lui Mozart” – Asociația Clasic e fantastic), spectacole cu baloane de săpun (Claudia Stroe), cu jonglerii și acrobații (Funny Circus) sau magie (Cristina Strecopîtov).

Pentru foarte tinerii melomani, Scena mică găzduiește concerte susținute de Corul de Copii al Operei Naționale București, Corul de Copii Radio, Corul de Copii ”Sunetul Muzicii” și Corul Meloritm, dar și momente de improvizație instrumentală, recitaluri, un atelier de percuție și sesiuni distractive de karaoke. Programul este completat de demonstrații de dans clasic, dans popular, dans sportiv sau urban, demonstrații de magie sau acrobații pe bicicletă.

Ateliere de creativitate

Dedicate publicului de toate vârstele, atelierele propuse în cadrul festivalului stau sub semnul creativității. Astfel, cei mici vor avea ocazia să își exerseze îndemânarea și creativitatea alături de Recreativo (pictură pe apă) și de meșteșugarii Școlii de la Piscu (linogravură, fierărie, olărit, pictură pe farfurii de lut, tehnici de decorare a măștilor de pâslă și jucăriilor de lemn). Pentru publicul adult, programul este realizat sub îndrumarea artiștilor plastici de la Fundația Calea Victoriei, care coordonează cinci ateliere, fiecare dintre acestea o experiență artistică inedită, participanții fiind încurajați să improvizeze și să creeze în spiritul epocii.

Evenimente conexe

Secțiunea evenimente conexe transformă aleile parcului într-un muzeu interactiv, publicul având ocazia să descopere povești fascinante și istorii mai puțin cunoscute, fotografii și înregistrări din epocă, dar și obiecte și personaje desprinse din schițele lui Nenea Iancu.

Printre principalele atracții se numără cele două expoziții prezentate cu succes în cadrul ediției anterioare a festivalului – Fotografii din Bucureștii de altădată și Mașini de epocă, revăzute și îmbogățite cu noi exponate, dar și o expoziție inedită: Biciclete retro, realizată cu sprijinul Asociației Retro Velo România.

Plimbările culturale ”la bulivar” sunt încurajate de lectorii de la Fundația Calea Victoriei, care transformă un tur în împrejurimile parcului (cu pornire de la Piața Valter Mărăcineanu) într-o ocazie ideală de a povesti despre apariția Universității București, despre personajele și balurile de la Cercul Militar Național sau despre viața tumultoasă a redacțiilor de ziar.

Totodată, în premieră, festivalul găzduiește, în perioada 29 august – 2 septembrie 2018, instalația interactivă ”Telefonul Amintirilor. Lansată de Asociația Punctart, în cadrul proiectului Muzeul Memoriei, instalația le permite tuturor celor curioși nu doar să asculte fragmente din universul orașului de altădată, ci și să imprime în albumul cu amintiri propriile gânduri și impresii despre Bucureștiul cotidian.

Accesul la toate evenimentele din cadrul festivalului este gratuit.

Pentru atelierele cu număr limitat de participanți, înscrierile se vor realiza în spațiile destinate activităților, cu 30 de minute înainte de începerea atelierelor.

Mai multe informații sunt disponibile pe www.teatrulioncreanga.ro.

Program:Bucurestii lui Caragiale 2018

Luni, 27 august

Scena mică

10.00 – 10.45 ”Caragiale Express”, spectacol pentru copii (7+), MiniArtShow

10.45 – 11.00  Demonstrație de dans clasic, Clubul Sportiv Dance Factory

11.00 – 12.00 ”Copilăria lui Mozart”, spectacol pentru copii (4+),  Asociația ”Clasic e fantastic”

12.00 – 12.30  Spectacol de magie cu Cristina Strecopîtov

12.30 – 13.00 Demonstrație de sărituri cu bicicleta cu Gabi Orban

17.30 – 18.00 Concert – Cvartet Anima

18.00 – 18.50 Concert – Muzica Militară a Brigăzii 1 Mecanizate ”Argedava”

20.30 – 22.00 ”Gunoierul” de Mimi Brănescu, spectacol (16+)

Scena mare

19.00 – 20.10 ”Goe în Țara Minunilor”, după I.L. Caragiale, spectacol pentru copii (7+), Teatrul Ion Creangă

Ateliere de creativitate pentru copii

11.00 – 14.00 Caravana meșteșugurilor, Școala de la Piscu

16.00 – 18.00 Pictură pe apă, Recreativo

17.00 – 20.00 Caravana meșteșugurilor, Școala de la Piscu

Ateliere de creativitate pentru adulți

18.00 – 20.00 Atelier ”Borcanul cu vise”, Fundația Calea Victoriei

 Marți, 28 august

 Scena mică

10.00 – 10.45 ”Amintiri într-o valiză”, spectacol pentru copii (2–5 ani), Teatrul Ion Creangă

10.45 – 11.15 Concert – Corul de copii ”Sunetul Muzicii”

11.15 – 11.45 Concert – Maria Popa

11.45 – 12.15 Spectacol de magie cu Cristina Strecopîtov

12.15 – 13.00 ”Micii toboșari”, atelier interactiv de percuție cu Mihai Axinte

17.00 – 17.50 Concert – Muzică de promenadă

18.00 – 19.30 ”Slugă la 5 stăpâni” de Mihai Gruia Sandu, spectacol, UNATC ”I.L. Caragiale”

Scena mare

20.00 – 22.00 ”Ultima oră” de Mihail Sebastian, spectacol (16+), Teatrul Municipal Ariel, Râmnicu Vâlcea

 Ateliere de creativitate pentru copii

11.00 – 14.00 Caravana meșteșugurilor, Școala de la Piscu

16.00 – 18.00 Pictură pe apă, Recreativo

17.00 – 20.00 Caravana meșteșugurilor, Școala de la Piscu

Ateliere de creativitate pentru adulți

18.00 – 20.00 Atelier de pictat pălării de paie, Fundația Calea Victoriei

Miercuri, 29 august

Scena mică

10.00 – 10.30 ”România dodoloață”, spectacol pentru copii (6+), Teatrul Ion Creangă

10.30 – 11.00 Demonstrație de dans popular, Trupa Larisa și Marin Barbu

11.00 – 11.15 Demonstrație de dans clasic, Clubul Sportiv DANCE FACTORY

11.15 – 11.30 Recital de chitară clasică cu George Popescu

11.30 – 12.15 Concert – Corul Meloritm

12:15 – 12:45 Spectacol cu baloane de săpun, Claudia Stroe

16.15 – 17.00 Concert – Bianca Mihai & Band

17.00 – 17.30 ”Control”, spectacol de magie (14+) cu Cristian Pestrițu

17.30 – 18.30 ”The Fly”, spectacol-concert cu Marius Vernescu, Alexandru Pribeagu & friends

Scena mare

19.00 – 22.00 ”…Escu” de Tudor Mușatescu, spectacol (16+), Teatrul Mic (cu pauză)

 Ateliere de creativitate pentru copii

11.00 – 14.00 Caravana meșteșugurilor, Școala de la Piscu

16.00 – 18.00 Pictură pe apă, Recreativo

17.00 – 20.00 Caravana meșteșugurilor, Școala de la Piscu

 Ateliere de creativitate pentru adulți

18.00 – 20.00 Atelier de pictură pe ceramică, Fundația Calea Victoriei

 Alte activități

11.00 – 16.00 Muzeul Memoriei: mesaje din trecutul tău – instalație interactivă ”Telefonul Amintirilor

Joi, 30 august 

Scena mică

10.00 – 11.10 ”Fluturi și oameni”, spectacol pentru copii (3+), Compania de teatru Two of Us

11.10 – 11.45 Karaoke cu Andreea Gaica și Andra Mirescu

11.45 – 12.30 ”Clara, funcționara timpului liber”, spectacol pentru copii (6+), Ana Turoș

12.30 – 12.45 Trouble Crew Show

12.45 – 13.00 Recital de flaut și oboi cu Irina Roman și Carmen Simion

16.30 – 17.15 Concert – Melodiile Americii Latine, Marthin Marcos Band

17.15 – 17.45 ”România dodoloață”, spectacol pentru copii (6+), Teatrul Ion Creangă

18.00 – 18.50 Concert – Adrian Nour & Trio Zamfirescu

 Scena mare

19.00 – 21.30 ”Gaițele” de Alexandru Kirițescu, spectacol (16+), Teatrul Tony Bulandra, Târgoviște (cu pauză)

Ateliere de creativitate pentru copii

11.00 – 14.00 Caravana meșteșugurilor, Școala de la Piscu

16.00 – 18.00 Pictură pe apă, Recreativo

17.00 – 20.00 Caravana meșteșugurilor, Școala de la Piscu

Ateliere de creativitate pentru adulți

18.00 – 20.00 Atelier de colaj – personaje caragialiene, Fundația Calea Victoriei

Alte activități

11.00 – 16.00 Muzeul Memoriei: mesaje din trecutul tău – instalație interactivă ”Telefonul Amintirilor

Vineri 31 august 

Scena mică

10.00 – 11.00 Spectacol de improvizație pentru copii, Urban Impro

11.00 – 11.15 Demonstrație de dans sportiv, Federația Română de Dans Sportiv

11.15 – 11.45 Karaoke cu Andreea Gaica și Andra Mirescu

11.45 – 12.00 Recital de flaut și oboi cu Irina Roman și Carmen Simion

12.00 – 12.30 ”Monșer! Musiu!”, improvizație instrumentală cu Ruxandra Coman și Răzvan Ropotan

12.30 – 12.45 Funny Circus, spectacol pentru copii

17.00 – 18.00 Conferința ”Poveștile costumului popular românesc”, Fundația Calea Victoriei

18.00 – 18.50 Concert – Irina Sârbu & Band

Scena mare

19.00 –  21.00 ”Magic Național”, spectacol (16+), Teatrul Național ”I.L. Caragiale” din București

Ateliere de creativitate pentru copii

11.00 – 14.00 Caravana meșteșugurilor, Școala de la Piscu

16.00 – 18.00 Pictură pe apă, Recreativo

17.00 – 20.00 Caravana meșteșugurilor, Școala de la Piscu

 Ateliere de creativitate pentru adulți

18.00 – 20.00 Atelier de pictat pe farfurii de lemn, Fundația Calea Victoriei

Alte activități

11.00 – 20.30 Muzeul Memoriei: mesaje din trecutul tău – instalație interactivă ”Telefonul Amintirilor.

16.00 – 18.00 Plimbări culturale în zona Grădinii Cișmigiu, Fundația Calea Victoriei

Sâmbătă, 1 septembrie

Scena mică

10.00 – 10.30 ”România dodoloață”, spectacol pentru copii (6+), Teatrul Ion Creangă

10.30 – 11.15 ”The Sound of Musical”, Corul de Copii Radio

11.15 – 11.45 Trouble Crew Show

11.45 – 12.00 Jonglerii și acrobații cu Vlad Benescu

12.00 – 12.50 ”Prințesa Anastasia”, spectacol pentru copii, Asociația CREAS

16.45 – 17.45 Conferința ”Bucureștiul de altădată”, Fundația Calea Victoriei

19.30 – 20.20 Concert – Mircea Tiberian și Nadia Trohin

20.30 – 21.30 ”Pân’ la Rai” cu Adrian Naidin

Scena mare

18.00 – 19.20 ”Pantalone în lună”, după Cyrano de Bergerac, spectacol pentru copii (5+), Teatrul Ion Creangă

Ateliere de creativitate pentru copii

11.00 – 14.00 Caravana meșteșugurilor, Școala de la Piscu

16.00 – 18.00 Pictură pe apă, Recreativo

17.00 – 20.00 Caravana meșteșugurilor, Școala de la Piscu

Alte activități

11.00 – 13.00 Plimbări culturale în zona Grădinii Cișmigiu, Fundația Calea Victoriei

11.00 – 20.30 Muzeul Memoriei: mesaje din trecutul tău – instalație interactivă ”Telefonul Amintirilor”.

 Duminică, 2 septembrie

 Scena mică

10.00 – 11.00 ”Parafraze cu parfum interbelic”, Corul de copii al Operei Naționale București

11.00 – 11.15 Funny Circus, spectacol pentru copii

11.15 – 11.30 Jonglerii și acrobații cu Vlad Benescu

11.30 – 12.00 ”Monșer! Musiu!”, improvizație instrumentală cu Ruxandra Coman și Răzvan Ropotan

12.00 – 12.30 Spectacol cu baloane de săpun, Claudia Stroe

12.30 – 13.00 Recital de balet, Victoria Dance Studio

17.30 – 18.15 Concert – Alex Ștefănescu

18.15 – 19.15 ”Săftiță” cu Marius Mihalache & Band

19.15 – 20.45 ”Căldură? Mare?”, după I. L. Caragiale, spectacol (14+)

Scena mare

21.00 – 22.00 Concert – Orchestra Națională Radio

Ateliere de creativitate pentru copii

11.00 – 14.00 Caravana meșteșugurilor, Școala de la Piscu

16.00 – 18.00 Pictură pe apă, Recreativo

17.00 – 20.00 Caravana meșteșugurilor, Școala de la Piscu

Alte activități

11.00 – 20.30 Muzeul Memoriei: mesaje din trecutul tău – instalație interactivă ”Telefonul Amintirilor

15.00 – 17.00 Plimbări culturale în zona Grădinii Cișmigiu, Fundația Calea Victoriei

Photobus: Mașina cu poze / Cabina foto

Luni, 27 august – duminică, 2 septembrie, 16.00 – 22.00

Expoziție: Mașini de epocă

Luni, 27 august – duminică, 2 septembrie, 10.00 – 22.00

Expoziție: Biciclete retro, Retro Velo România

Luni, 27 august – duminică, 2 septembrie, 10.00 – 22.00

Expoziție: Fotografii din Bucureștii de altădată

Luni, 27 august – duminică, 2 septembrie, 10.00 – 22.00

Tombola cu Amintiri

Luni, 27 august – duminică, 2 septembrie, 10.00 – 13.00 și 15.00 – 21.00

Festival organizat de Primăria Municipiului București prin Teatrul Ion Creangă

Recomandat de Europa FM

Avizat pentru școleri de ItsyBitsy FM

Dat la gazetă de AGERPRES, Blitz TV, Bucureștii vechi și noi, Business Review, Jurnalul Național, Observatorul Cultural, RATB, Șapte Seri, Ziarul Metropolis

Monitorizat de conașii de la mediaTRUST.

Vezi: Arhiva rubricii Pur și simplu Caragiale

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.