Știri: Festivalul DbutanT (19–25 octombrie 2020, Constanța, Sfântu Gheorghe)

12
Imagine din spectacolul „O viață normală”
Imagine din spectacolul „O viață normală”

Încă de la prima ediție, din 2016, DbutanT s-a afirmat ca singurul eveniment de artă teatrală la nivel național, care vine în sprijinul exclusiv al debutanților din domeniu, actori, regizori, scenografi, coregrafi, oferindu-le prilejul de a se face remarcați, de a realiza producții noi în regim de colaborare sau de a deveni angajați permanenți. Ajuns deja la cea de-a V-a ediție, DbutanT continuă să fie o importantă rampă de lansare pentru tinerii absolvenți ai diferitelor specialități din domeniul teatrului.

În acest an, Festivalul DbutanT va fi rodul colaborării a două instituții de cultură (Teatrul „Andrei Mureșanu” Sfântu Gheorghe și Teatrul de Stat din Constanța), se va desfășura în perioada 19–25 octombrie 2020, va premia actorul ca personalitate complexă și polivalentă și va avea un nou concept. Din cele 27 spectacole înscrise, echipa de selecție a desemnat opt spectacole, în care joacă actori ce vor intra în concurs.

De luni 19 octombrie și până joi 22 octombrie 2020 patru dintre cele opt spectacole selecționate vor avea reprezentații live, pe scena Teatrului de Stat din Constanța, dar toate cele opt vor putea fi urmărite și online, de publicul din întreaga țară, pe paginile de Facebook ale celor două teatre organizatoare: https://www.facebook.com/teatruldestatconstanta și https://www.facebook.com/DbutanT/

După primele zile de festival juriul va alege cinci actori, care se vor deplasa la sediul Teatrului „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe. Aici, în perioada 23–25 octombrie, se va desfășura Finala DbutanT, care va consta în prezentarea unui repertoriu individual, iar juriul va desemna câștigătorii. Marele premiu va fi anunțat în data de 25 octombrie și va fi acordat ex-aequo: doi tineri actori vor fi premiați de către cele două teatre coproducătoare.

Juriul de anul acesta este format din directori de teatre și regizori importanți, astfel încât toți actorii aflați în competiție să fie remarcați de potențiali angajatori: Gelu Colceag (regizor, director Teatrul Mic București), Radu Apostol (regizor), Florin Toma (actor, director Teatrul „Fani Tardini” Galați, Ovidiu Caița (regizor, director artistic Teatrul de Nord Satu Mare), Vava Ștefănescu (coregraf, director Centrul Național al Dansului București). Toți membrii juriului vor susține masterclass-uri online, în cadrul festivalului.

Programul live al Festivalului DbutanT, pe scena Teatrului de Stat Constanța:

 Luni, 19 octombrie 2020, ora 19.00

Jocuri în curtea din spate de Edna Mazya, regia Diana Mititelu – producător Teatrul de Stat Constanța;

 Marți, 20 octombrie, ora 19.00

Tapetul galben de Charlotte Perkins Gilman, regia Sebastian Marina – independent;

 Miercuri, 21 octombrie, ora 19.00

(In)corect, regia și dramaturgia: Leta Popescu – producător Reactor de creație și experiment Cluj Napoca;

Joi, 22 octombrie, ora 19.00

A fost odată în ’46 după Leonid Zorin, regia Adrian Neacșu – producător Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu;

Biletele vor putea fi achiziționate fie online, prin platforma www.mystage.ro, fie de la casa de bilete a Teatrului de Stat Constanța – Bulevardul Ferdinand Nr. 11.

Programul difuzărilor online, pe paginile Facebook ale Teatrului de Stat Constanța și Teatrului „Andrei Mureșanu” Sfântu Gheorghe:

Luni, 19 octombrie, ora 16.00:

Fluturii sunt liberi de Leonard Gershe, coordonator Lector universitar doctor Ioana Barbu, producător UNATC București.

Luni, 19 octombrie, ora 19.00:

O viață normală de Norbert Boda, regia Norbert Boda – producător Facultatea de Teatru și Film, UBB Cluj-Napoca.

Marți, 20 octombrie, ora 16.00:

Tapetul galben de Charlotte Perkins Gilman, regia Sebastian Marina – independent.

Marți, 20 octombrie, ora 19.00:

Povești corecte politic de speriat copiii după James FinnGarner, regia Andrea Gavriliu – producător Facultatea de Teatru și Film, UBB, Cluj-Napoca.

Miercuri, 21 octombrie, ora 16.00:

(In)corect, regia și dramaturgia: Leta Popescu – producător Reactor de creație și experiment Cluj Napoca.

Miercuri, 21 octombrie, ora 19.00:

Jocuri în curtea din spate de Edna Mazya, regia Diana Mititelu – producător Teatrul de Stat Constanța.

Joi, 22 octombrie, ora 16.00:

A fost odată în ’46 după Leonid Zorin, regia Adrian Neacșu – producător Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu.

Joi, 22 octombrie, ora 19.00:

Săraci, adaptare de Rareș Budileanu după LucyThurber, regia Rareș Budileanu, producător Asociația Incubator Treishpe și Teatrul Național Târgu-Mureș, Compania Liviu Rebreanu.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.