Știri: Festivalul Filmului Francez în România (24 aprilie–6 mai 2018)

465
festival du film francais

logo rubrica imago leviathan.roÎntre 24 aprilie şi 6 mai 2018, Festivalul Filmului Francez face o mică revoluţie pe marile ecrane din nouă oraşe din România (Arad, Braşov, Bucureşti, Buzău, Cluj-Napoca, Constanţa, Iaşi, Sfântu Gheorghe, Timişoara) cu cea de a 22-a sa ediţie al cărei cuvânt de ordine este ”schimbare” – schimbare de idei, de idealuri, de perspectivă, de viaţă, de societate. 

Inspirat de întreaga simbolistică a protestelor din mai 1968, de la care a preluat una dintre devizele cele mai cunoscute – Fiţi realişti, cereţi imposibilul! –, începând din acest an, Festivalul Filmului Francez (FFF) alege primăvara, care devine anotimpul său oficial, împrospătându-şi şi regândindu-şi secţiunile deja binecunoscute. Tocmai despre transformare vorbeşte şi neliniştitorul ”Madame Hyde” de Serge Bozon (2017), povestea neobişnuită a metamorfozei personale şi sociale a unei profesoare de fizică, timidă şi retrasă. Această creaţie mult apreciată în cadrul Săptămânii criticii de la Berlin 2018 şi pentru care Isabelle Huppert a primit Premiul pentru cea mai bună interpretare feminină la Festivalul de la Locarno (Elveţia) va deschide cea de a 22-a ediţie a FFF (24 aprilie 2018, ora 20.30, Cinema Elvire Popesco, Bd. Dacia 77, București).

Cu ocazia aniversării a 50 de ani de la marile proteste care au provocat o serie de mutații intelectuale şi sociale în Franţa şi, prin ricoşeu, în toată Europa occidentală, FFF propune un Focus Mai 68. Filme de ficţiune importante (ca de exemplu ”Milou en mai”/”Milou în mai” de Louis Malle) precum şi documentare inedite în România (”Mourir à 30 ans”/”Să mori la 30 de ani de Romain Goupil sau celebrul ”Le fond de l’air est rouge”/”Revoluția plutește în aer” de Chris Marker) vor ajuta publicul român, care nu cunoaşte prea multe despre aceste evenimente, să le înţeleagă mai bine contextul şi mizele.

Nu mai puţin rebelă, secţiunea Competiţie propune șase filme – de debut sau a doua creaţie – foarte diferite unele de altele din toate punctele de vedere, dar având ca numitor comun îndrăzneala, impertinenţa chiar, dar şi poezia. Publicul este cel care face jocurile acestei secţiuni – el va cântări, va vota şi va premia filmul preferat. Acestuia i se va decerna Premiul publicului TV5MONDE, care constă într-un ajutor financiar național pentru operatorul care va distribui filmul în cinematografele din România. Pe de altă parte, FFF va acorda mai mult spaţiu discuţiilor pe fond – mai mulţi tineri regizori şi actori francezi se vor întâlni cu publicul român pentru a dezbate despre ideile şi demersurile lor artistice (Marine Francen, regizoarea filmului ”Le semeur”/Semințe”, între 24–27 aprilie 2018, Bucureşti; Vincent Macaigne, regizorul peliculei ”Pour le réconfort”/”Confort și consolare”, Bucureşti; Mona Walravens, actriţă în ”Comme des garçons”/”Echipa de fete” de Julien Hallard, 3–6 mai 2018, Cluj şi Timişoara).

Cu privirea sa pătrunzătoare, Săptămâna Cahiers du cinéma, realizată în colaborare cu cea mai importantă revistă de film din Franţa, se apleacă asupra relaţiei ambigue pe care opera filmată o întreţine cu teatrul. Prieten vechi al Festivalului Filmului Francez din România, Joachim Lepastier, critic la ”Cahiers du cinéma” şi autorul selecţiei acestui program, explorează jocul între ”a fi” şi ”a părea” în viaţa de zi cu zi, pe scenă şi în film, dar şi limitele, complicităţile şi divergenţele între realitate, teatru şi marele ecran.

În acelaşi spirit analitic şi contestatar, Panorama expune câteva din cele mai bune creaţii cinematografice franceze de ultimă oră, filme care s-au impus atât în sălile de cinema cât şi în marile festivaluri internaţionale. După cum este şi cazul lui ”Jusqu’à la garde”/”Custodia” de Xavier Legrand (2017), filmul care va închide, la București, cea de a 22-a ediţie a Festivalului Filmului Francez, şi care a fost distins, în 2017, atât cu Leul de argint pentru cel mai bun regizor la ”Mostra”, Festivalul de film de la Veneţia, cât şi cu Premiul publicului la Festivalul de la San Sebastian. Pelicula surprinde existenţa unei familii ai cărei membri se sfâşie între ei din cauza procedurilor legale de acordare a custodiei fiului unic, arătând, ca într-o oglindă, imaginea unei societăţi în pragul exploziei, sufocată de propriile convenţii şi laşităţi (2 mai, ora 21.00, Cinema Elvire Popesco).

Oraşe:

  • Arad / Cinema Arta, 4–6 mai
  • Brașov / Cinemateca Patria, 3–6 mai
  • Bucarest / Cinema Elvire Popesco, 24 aprilie–6 mai
  • Buzău / Teatrul George Ciprian, 4 mai
  • Cluj-Napoca / Cinema Victoria, 3–6 mai
  • Constanța / Cityplex Tomis Mall, 3–6 mai
  • Iași / Cinema Ateneu, 2–5 mai
  • Sfântu Gheorghe / Cityplex Arta, 3–6 mai
  • Timișoara / Universitatea de Vest, Aula Magna, 3–6 mai

Toate filmele sunt prezentate în versiune originală, cu subtitrare în limba română.

Biletele pot fi achiziţionate de la casa Sălii Elvire Popesco, cu o oră înainte de fiecare proiecţie, de la Librăria Kyralina, de la Librăria Hecate, în reţeaua de librării Humanitas și de pe elvirepopesco.ro (eventbook.ro). 

Eveniment Facebook: https://www.facebook.com/events/727856494271082/

Pentru contacte de presă, programări de interviuri și/sau reportaje, vă rugăm să luați legătura cu Andrei Popov, responsabilul de comunicare al Institutului Francez din București.

FFF 2018 – Fiţi realişti, cereţi imposibilul!

Organizatori: Ambasada Franței în România și Institutul Francez din România

Co-organizatori: Alianța Franceză Brașov, Agenția consulară a Franței la Brașov, Primăria Brașov, Cinemateca Patria, Alianța Franceză Constanța, Cityplex Tomis Mall Constanța, Centrul Cultural Francofon Buzău, Teatrul George Ciprian, Centrul de Cultură și Artă Buzău, Consiliul Județean Buzău, Cinema Ateneu, Universitatea de Vest din Timișoara, Asociația Citi Zenit, Centrul Municipal de Cultură Arad, Primăria Arad, Cinema Victoria, Cityplex Arta

Prezentat de: Orange

Parteneri: Renault, Groupama Asigurări, Carrefour, Nescafe Dolce Gusto

Parteneri media principali: TV5MONDE, RFI România, Radio România Internațional, Radio România Cultural, Observator Cultural

Văzut de: Radio Guerrilla

Parteneri media: Europa Cinemas, Phoenix Media, Agerpres, Ziarul Metropolis, The Shape of E, Creative Mornings, DOR, Dissolved Magazine, Webcultura, Liternet, Bucharest City App, Bucharest Cultural Events, 100 de locuri, Meseria de părinte, suntparinte.ro, B24 kids, Recomand cu drag

Cu sprijinul: Cahiers du cinéma, Kolectiv, Masterprint. 

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.