Știri: Festivalul Internațional „George Enescu”, pe scena Operei Naționale București (17 septembrie 2021)

81
Afis Concert vocal simfonic in cadrul Festivalului Enescu - ONB

logo George Enescu International Festival 2021Opera Națională București vă invită vineri, 17 septembrie 2021, începând cu ora 19.00, la concertul vocal-simfonic prezentat în cadrul Festivalului „George Enescu” 2021. În programul serii se vor regăsi Uvertura națională de George Stephănescu, Dixtuorul pentru suflători în Re major, op. 14 de George Enescu și Stabat Mater de Gioachino Rossini în interpretarea soliștilor Marta Sandu Ofrim, Mihaela Ișpan, Lucian Corchiș și Ion Dimieru, a Orchestrei și a Corului Operei Naționale București, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare.

George Stephănescu şi-a constituit, treptat, un stil propriu, în care şi-au găsit locul înclinaţia sa pentru muzica programatică, dar şi preocuparea pentru valorificarea elementului naţional, așa cum este Uvertura naţională, compusă în anul 1876.

Dixtuorul în Re major pentru instrumente de suflat, op.14 a fost compus de George Enescu în 1906 pentru 2 flaute, 1 oboi, 1 corn englez, 2 clarinete, 2 fagoturi și 2 corni francezi. Prima mișcare este în formă de sonată, cu prima temă expusă de flaut și urmată de o temă de tranziție cântată de corn și fagot, care conduce la o temă a doua, lirică, la corn englez. Mișcarea lentă se deschide cu o temă melodioasă, cântată la octavă de oboi și corn englez, în timp ce următoarea secțiune – ca un Scherzo – este dominată de flaut, cu o melodie ușoară căreia i se va alătura, în secțiunea finală, tema principală a mișcării. Ultima parte este în formă de rondo-sonată în care materialul sonor este, ocazional, tratat modal, sugerând influențe românești. Simfonic ca factură, caracter, Dixtuorul evită monotonia prin utilizarea variată a instrumentelor pentru care este compus.

Stabat Mater, creația compozitorului Gioachino Rossini, este inspirată din rugăciunea franciscană referitoare la patimile Mântuitorului şi cultul Maicii Domnului. Simplitatea, dar și naturalețea prin care compoziția înveşmântează în sunete rugăciunea se reflectă deopotrivă în numerele dedicate cvartetului solist dar şi ansamblurilor corale.

Biletele se pot achiziționa de pe http://tickets.operanb.ro/ și de la Casa de Bilete a Operei Naționale București.

Sponsor oficial: Enel România

Partener de mobilitate: Kia

Sponsori: Banca Comercială Română, Aqua Carpatica, Zarea

Parteneri: Sansha

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Muzical, Forbes România, RFI România,
Romantic FM, Radio Seven, Itsy Bitsy, România TV, Zile și Nopți, Agerpres, Spot Media, Ziarul
Metropolis, News București, Marea Dragoste, Leviathan, Ordinea Zilei, București Business, Reușita.ro

Comunicat al Operei Naționale București

*

logo asociatia culturala leviathanAsociația Culturală Leviathan, editor al publicațiilor Leviathan.ro și revista culturală trimestrială „Leviathan”, este partener media al Festivalului Internațional „George Enescu” 2021.

Pe acest portal veți găsi toate informațiile necesare, programul zilnic al Festivalului, prezentarea muzicienilor invitați, date despre lucrările din programe, relatări, cronici, fotografii. În revista „Leviathan” nr. 3, iulie–septembrie 2021, pp. 47–49 puteți citi un amplu articol de prezentare a ediției 2021 a Festivalului iar în nr. 4, octombrie–decembrie 2021 vom publica o sinteză a Festivalului și cronici ale concertelor.

leviathan partener media festivalul george enescu

Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2021

Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2019

Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2017

Arhiva rubricii Concursul Internațional George Enescu 2020/2021

Arhiva rubricii Concursul Internațional George Enescu 2018

Arhiva rubricii Cronica muzicală

Arhiva rubricii Musica

Arhiva Opera Națională București

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.