Programul celei de-a 72-a ediţii a Festivalului și Concursului Internaţional de Muzică ”Primăvara de la Praga” (”Pražské jaro”) se va deschide ca de obicei pe data de 12 mai, oferind anul acesta 45 de concerte, care îi vor cuceri mai mult ca sigur pe iubitorii marilor ansambluri simfonice, pe admiratorii muzicii de cameră, pe adepţii muzicii contemporane sau pe cei ce urmăresc cu interes cele mai noi tendinţe de interpretare a muzicii vechi.


Festivalul va fi deschis de cea mai apreciată orchestră orchestră simfonică din lume, Filarmonica din Viena, dirijată de Daniel Barenboim. Deşi se află pentru a şaptea oară la Festivalul ”Primăvara de la Praga”, orchestra are onoarea să inaugureze festivalul pentru prima dată. Anasamblul va interpreta ciclul de șase poeme simfonice ”Patria mea” (”Má vlast”) de Smetana, pe care Daniel Barenboim l-a interpretat și în programul concertului pentru abonaţi Staatskapelle Berlin pe 12 şi 13 decembrie 2016 (data la care a început vânzarea de bilete la ”Pražské jaro”). La pupitrul Filarmonicii din Viena, Daniel Barenboim interpetează Má vlast în seara premergătoare festivalului, 11 mai 2017, la München, în mod simbolic în oraşul legat decenii la rând de dirijorul Rafael Kubelík, cel care a dirijat cu mare succes ciclul de poeme simfonice al lui Smetana.
După concertul de deschidere de la Praga, Daniel Barenboim și Filarmonica din Viena vor interpreta aceste poeme simfonice la Linz şi la Viena. Interesent este de amintit că Daniel Barenboim a trimis la Praga înregistrarea video cu celebra interpretare a lui Kubelík de la Pražské jaro din 1990. În colaborare cu Televiziunea Cehă festivalul pregăteşte un film documentar în care surprinde drumul lui Barenboim spre Má vlast.
Concertul inaugural va fi transmis în direct pe insula Kampa şi la cinematografe din Praga.
Bedřich Smetana, Poemul simfonic ”Vltava”, nr. 2 din ciclul ”Patria mea”. Orchestra Filarmonicii Cehe, Praga, dirijor Rafael Kubelík
Festivalul se va încheia sub bagheta marelui compozitor Krzysztof Penderecki cu simfonia ”Cele şapte porţi ale Ierusalimului”, compusă cu ocazia aniversării a 3000 de ani de la întemeierea oraşului Ierusalim.
După opt ani se întoarce la festivalul praghez legendarul violonist Maxim Vengerov.
Festivalul aminteşte de aniversarea a 450 de ani de la naşterea compozitorului Claudio Monteverdi prin concertul ansamblului italian La Compagnia del Madrigale.
După 22 de ani revine la festival una dintre personalităţile care se dedică interpretării autentice a muzicii vechi, William Christie, în fruntea Orchestrei of the Age of Enlightenment din Anglia, cu un program Bach şi contemporanii lui.

În programul ediției 2017 regăsim accentul tematic pe muzica de inspirație spaniolă. Ansamblul Forma Antiqva va prezenta publicului un gen specific al artei dramatico-muzicale spaniole de la sfârşitul secolului XVIII și începutul seolului XIX, tonadilla escénica. Trio Zapico Brothers va interpreta bijuterii ale creaţiei instrumentale spaniole pentru clavecin, theorbă şi chitară barocă. Cântăreaţa Rocío Márquez, steaua muzicii flamenco, va interpreta cântece pe textele lui Federico García Lorca.
Şi în ediția de anul acesta continuă proiectul Week-endul muzicii de cameră, cu tema „Prejudecăţi, piedici, persecuţii”. În programe apar lucrări ale unor compozitori persecutaţi de regimul politic în care au trăit (ca Șostakovici), al compozitoarelor care au luptat pentru dreptul femeilor de a se afirma în domeniul artistic (Mel Bonis, Ethel Smyth), și creații ale unor muzicieni care au ales exilul (Serghei Rahmaninov, Karel Janovický, Oskar Moravec, Tomáš Svoboda etc.).
Pe afișul celor zece concerte concentrate într-un week-end apar violonista Vilde Frang, violoncelistul Nicolas Altstaedt şi pianistul Alexander Lonquich, care va şi dirija Camerata Salzburg, venită pentru prima oară la festival. Vom asculta, între altele, cvartete de coarde de Sacconi, Wihan, Martinů, David Oistrach.
Publicului tânăr i se adresează concertul realizat în colaborare cu Orchestra Berg, care va interpreta în premieră mondială lucrarea lui Petra Wajsar (comandată special pentru festival), Ghidul tânărului prin orchestră din perspectiva ascultătorului tânăr actual şi a muzicii de la începutul secolului XXI.
Un nou concept vizual al Festivalului ”Pražské jaro”, denumit Musica Magica, aduce o abordare expresivă aparte. Instrumentele muzicale prind viaţă sub privirile noastre, transformându-se pentru a crea o nouă fiinţă: pasărea cântătoare, simbol al primăverii.
Festivalul se va încheia pe 2 iunie 2017.
Programul Festivalului ”Primăvara de la Praga”: aici.
Lidia Našincová
Corespondență din Praga