Știri: Festivalul Teatrelor de Păpuşi Profesioniste Maghiare din Transilvania (1 – 5 octombrie 2019, Oradea)

99
teatru papusi

Festivalul Teatrelor de Păpuşi Profesioniste Maghiare din Transilvania va aduce, în perioada 1 – 5 octombrie 2019, un număr de 17 trupe invitate din ţară şi Ungaria, care vor susţine 24 de spectacole, a anunţat, printr-un comunicat de presă, organizatorul evenimentului, Teatrul Szigligeti. Potrivit sursei citate, festivalul poartă numele ”Fux” în amintirea unui renumit creator orădean de păpuşi, Paul Fux.

Festivalul va mai cuprinde, pe lângă spectacole, alte două evenimente speciale, dezbateri tip masă-rotundă, dar şi o conferinţă de teatru de păpuşi intitulată Tradiţie şi inovaţie, care marchează 70 de ani de la înfiinţarea teatrului de păpuşi din Oradea. Pe 3 septembrie, se va sărbători Ziua Basmului Popular Maghiar.

La Oradea vor juca şase trupe profesioniste maghiare din Transilvania, împreună cu alte trupe invitate din Ungaria, precum şi studenţii de la specializarea ”actor mânuitor de păpuşi” ai Universităţii de Arte Târgu-Mureş şi de la specializarea actorie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

Teatrele profesioniste care îşi vor da concursul sunt: Teatrul ”Brighella” din Satu Mare, Teatrul ”Puck” din Cluj-Napoca, Teatrul ”Ariel” din Târgu Mureş, Teatrul ”Cimborák” din Sfântu Gheorghe, Teatrul Maghiar de Stat ”Csiky Gergely” din Timişoara, Atelierul de Păpuşi ”Udvarhely” din Odorheiu Secuiesc, Trupa ”Arcadia” a Teatrului Regina Maria, respectiv gazda evenimentului, Trupa Lilliput.

Programul cuprinde atât spectacole pentru preşcolari, şcolari, elevi de gimnaziu, cât şi producţii dedicate publicului adult.

Reprezentaţiile incluse în secţiunea concurs a Festivalului ”Fux” vor fi jurizate de către directorul Teatrului de Păpuşi ”Vojtina” din Debreţin, Anikó Asbóth, actorul Botond Benedek şi criticul de teatru Tímea Papp.

Conferinţa Tradiţie şi inovaţie este organizată de Muzeul şi Institutul Naţional de Istoria Teatrului (Ungaria), Teatrul de Păpuşi ”Budapest” şi Trupa ”Lilliput” a Teatrului Szigligeti din Oradea.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.