În perioada 13 martie–30 mai 2017, Institutul Cultural Român de la Beijing, organizează cea de-a doua serie a cursului de dansuri populare tradiționale românești „Hai să învățăm dansuri populare românești”. Cursul este destinat prietenilor chinezi pasionați de dans, celor care iubesc România și dansul popular românesc. Se vor învăța două dansuri populare românești, „Brașoveanca” și „Țarina”.
„Brașoveanca” este un dans tradițional românesc ce își are originea în Ardeal. Este un dans în perechi, lent la început, dar care își accelerează ritmul pe parcurs. „Țarina” este un dans popular în perechi, răspândit în zona Munților Apuseni cu mișcări moderate, care se dansează însoțit de strigături cântate sau recitate.
Deși dansul popular românesc se manifestă într-o mare varietate de aspecte regionale, el prezintă totuși caractere comune esențiale, care unesc toate formele de expresie coregrafică ale poporului român într-un stil național specific. Fiecare dans este specific regiunii și dedicat momentelor importante ale vieții și este caracterizat printr-un ritm muzical specific și o anume coregrafie. Instructorul oficial de dans, Mihaela Stamate, în prezent studentă la Universitatea de Știință și Tehnologie din Beijing, Facultatea Design Industrial, are o bogată experiență în domeniu și promite performanțe deosebite.
Înscrierile au început și sunt multe solicitări. China are o tradiție foarte bogată în ceea ce privește dansurile populare, publicul chinez fiind deschis experimentării unor noi dansuri ce provin din alte părți ale lumii. România posedă un important și complex tezaur folcloric. Dansurile populare românești cunoscute prin frumusețea și marea lor varietate, constituie o parte din acest tezaur alături de cântece, fabule, legende și poezii populare. Prin prezentarea dansurilor populare românești oferim o nouă perspectivă asupra bogăției și tradiției culturale românești. Menționăm că în anul 2016 a avut loc prima serie a acestui proiect și a avut succes. Două dansuri, „Dans Popular Ardelenesc” și „Hora”, au fost prezentate de către nouă dansatoare chinezoaice, care au participat la aceste lecții în cadrul evenimentului „Ziua porților deschise” de la Ambasada României în Republica Populară Chineză.