Știri: ”Idei în Agora” cu Dan Alexe despre ”Autolatria. Mitologii și istorii ale identității colective” (7 mai 2019, București)

34
idei in agora autolatria muzeul municipiului bucuresti

Muzeul Municipiului București vă invită marți, 7 mai 2019, ora 18.00, la un nou eveniment din seria ”Idei în Agora”, cu tema ”Autolatria. Mitologii și istorii ale identității colective”. Conferința va avea loc în mansarda Casei Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei, nr 151). Dan Alexe în dialog cu Sorin Antohi.

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.

”Autolatria, cultul sinelui colectiv, legată apofatic de ura-de-sine (stigmatul tribal, etnic, național), e amenințată de comparație. Citite împreună, autolatriile particulare își divulgă elementele comune, de la mecanismele psihologice la sursele (pseudo-)erudite, de la situațiile socio-istorice la constantele antropologice. Discuția cu Dan Alexe, începută acum 38 de ani, ne va purta din Caucaz în Carpați, cu ocoluri edificatoare prin mai multe spații, timpuri, limbi, culturi, religii.”Sorin Antohi.

Dan Alexe (n. 1961) este lingvist, scriitor, jurnalist și autor de filme documentare antropologice. Studii de Franceză și Rusă la Unversitatea ”Al. I. Cuza” din Iași, perioadă în care a debutat în ”Dialog”. Membru în Grupul de la Iași, a reușit să emigreze și s-a stabilit în Belgia din 1988. Studii postuniversitare la École des Hautes Études (Paris, 1994 – 1995), unde a obținut un DEA în Istoria mentalităților, cu specializare în Islamul contemporan. A publicat studii culturale în Poetica Renașterii”, Univers, 1984; Géopolitique du Caucase”, La Découverte, Paris, 1996; Religion, Magic, Fiction and Politics”, Nemira, 2001 (capitolul despre relațiile dintre limbile română și albaneză). Este autorul volumului Dacopatia și alte rătăciri românești”, Humanitas, 2015, o carte de studii și eseuri despre identitatea română contemporană. A predat jurnalismul în Afganistan și colaborează cu mai multe publicații și posturi de radio internaționale, printre care Radio Europa Liberă și ”Charlie Hebdo”.

Filmele lui documentare au obţinut câteva dintre cele mai importante distincţii internaţionale. A realizat Ghazavat” (1992, primul documentar despre Cecenia), Howling for God” (1997I, Iubiţii Domnului” (despre viaţa în confreriile mistice sufi) şi Cabală la Kabul” (2007, despre Afganistanul de azi văzut prin duşmănia dintre ultimii doi evrei din Kabul). Howling for God” a primit premiul FIPRESCI la festivalul IDFA de la Amsterdam (1998). Cabală la Kabul” a obţinut printre altele Premiul Nanook al Festivalului de Film Etnografic de la Paris (2007) şi Marele Premiu al Festivalului ”Astra” de la Sibiu (2008).

A mai publicat proză (Miros de roșcată amară”, Humanitas, 2014; În punctul lui rebbe G.”, Polirom, 2016) și teatru (”Lumea ca spoială și împovărare, într-un volum comun cu Luca Pițu, Epica Magna, 2012). Ultima sa carte,Pantere parfumate”(Polirom, 2017), un roman picaresc erudit, are ca decor Caucazul, Cecenia și permanenta ei înfruntare cu Rusia.

Sorin Antohi (n. 1957) este istoric al ideilor, eseist și traducător. Membru în Academia Europaea. A inițiat și coordonează seria ”Idei în Agora”. Mai multe informații la www.sorinantohi.org.

”Idei în Agora”/”Ideas in the Agora” este un program dedicat analizei spiritului public. A fost inițiat în 2017 de Sorin Antohi și este susținut de Adrian Majuru. Este conceput, planificat și găzduit de Sorin Antohi. Realizat de Muzeul Municipiului București (MMB), în parteneriat cu Asociația Orbis Tertius / A Treia Lume (OT). Întâlnirile au formate diferite (dialoguri, conferințe, colocvii, seminarii, dezbateri publice etc.), propunând un dialog între curente, mișcări, personalități, viziuni despre lume, teorii, ideologii aflate în consens, rezonanță, tensiune ori conflict. Evenimentele sunt filmate și transmise prin live streaming pe YouTube, fiind apoi arhivate la www.sorinantohi.org (unde se arhivează de asemenea afișele și pliantele) și https://www.youtube.com/channel/UCv5R2xEgA_M5nzwIUGl8kcQ. Informații și la https://www.facebook.com/IdeiinAgora/https://muzeulbucurestiului.ro/. În primul an al programului (21 iunie 2017 – 24 iunie 2018) au avut loc 26 de întâlniri publice, între care o conferință internațională, dialoguri și conferințe urmate de discuții. Invitații au provenit mai ales din România, precum și din Armenia, Franța, Germania, Israel, Marea Britanie, Republica Moldova, Statele Unite ale Americii, Turcia, Ungaria. O istorie a acestui prim an se găsește la https://www.societateamuzicala.ro/sorinantohi/wp-content/uploads/2018/06/Brosura-Un-an-de-Idei-in-Agora.pdf. Programul continuă. În perioada 23 – 29 iunie 2019 va avea loc Festivalul Idei în Agora și lansarea seriei de cărți Idei în Agora.

În pregătire: XLVIII: 28 mai 2019, ora 18.00: ”Moderația. O istorie intelectuală și politică”. Aurelian Crăiuțu în dialog cu Sorin Antohi. XLIX: 4 iunie 2019, ora 18.00. L: 18 iunie 2019, 18.00. Mircea Martin în dialog cu Sorin Antohi.

Comunicat al Muzeului Municipiului București

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.