Știri: ”Idiș?” de Peca Ștefan, în premieră la Teatrul Evreiesc de Stat din București (11 ianuarie 2019)

166
Fotografie din spectacol de Oana Monica Nae
Fotografie din spectacol de Oana Monica Nae

Teatrul Evreiesc de Stat din București vă invită joi, 10 ianuarie 2019, de la ora 19.00, la premiera spectacolului ”Idiș?” de Peca Ștefan. Ideea, dramaturgia și regia artistică sunt semnate Andreea Vălean. Scenografia îi aparține Mălinei Ionescu, coregrafia Andreei Duță, iar muzica și aranjamentul muzical sunt realizate de Mihai Prejban.

Din distribuția spectacolului fac parte Katia Pascariu, Lucian Ionescu, Iolanda Covaci, Anka Levana, Natalie Ester, Marius Călugărița și Mircea Dragoman, acompaniați de TES ORCHESTRA: Bogdan Lifșin (pian), Rodica Gancea (vioară), Feras Sarmini (vioară), Sergiu Marin (violoncel) și Mihai Pintenaru (clarinet).

”Spectacolul muzical Idiș? face o incursiune imaginară în istoria teatrului evreiesc din România, țara unde s-a născut primul teatru idiș din lume. Având ca o constantă scena teatrului, ca loc de desfășurare a acțiunii, Idiș? explorează felul în care teatrul evreilor din România a reflectat momente esențiale ale istoriei lor. De la întemeietorul vizionar al teatrului idiș – Avram Goldfaden, momentul Constituției din 1923, existența și rezistența aproape imposibilă a Teatrului Barașeum în timpul celui de-al doilea război mondial și până la transformările din perioada dictaturii comuniste, când populația evreiască din România ajunge pe cale de dispariție, Idiș? face salturi în timp prin numere muzicale, care îmbină tradiționalul cu contemporaneitatea. Întrebarea pe care creatorii spectacolului și-au adresat-o este și o invitație de reflecție pentru public. Idiș? înseamnă nu numai de ce teatru în idiș sau de ce idiș în teatru, dar și cum ar putea exista și funcționa azi un teatru de limbă idiș, precum TES.” – Andreea Vălean, regizor.

”Idiș?” a fost inspirat de interviuri realizate de regizoarea Andreea Vălean și dramaturgul Peca Ștefan cu foști membri ai trupei TES din București și Tel Aviv, cu spectatori din România și Israel care au asistat la mari producții ale TES de-a lungul timpului, precum și studiul unui amplu material de arhivă.

Comunicat al Teatrului Evreiesc de Stat din București

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.