Știri: In memoriam Vasile Manta la Radio România Actualităţi (16 – 19 martie 2020)

431
Vasile Manta
Vasile Manta

tnr-logoÎn 15 martie 2018, trecea în nefiinţă regizorul Vasile Manta, unul dintre cei mai cunoscuţi şi mai îndrăgiţi profesionişti ai postului public de Radio. În semn de omagiu adus memoriei sale, Teatrul Naţional Radiofonic va difuza, la Radio România Actualităţi, în săptămâna 16 – 19 martie 2020, patru spectacole emblematice din impresionanta sa creaţie radiofonică: Şase schiţe umoristice de Costin Tuchilă (luni, 16 martie), Două povestiri de Ion Luca Caragiale: Dintr-un vechi catastif şi O vizită la Berlin (marți, 17 martie), Croitor de dame de Georges Feydeau (miercuri, 18 martie) şi Marfa vie de Anton Pavlovici Cehov (joi, 19 matie). Spectacolele se vor difuza de la ora 23.05.

Născut la 31 decembrie 1949 la București, Vasile Manta a urmat cursurile Liceului ”Nicolae Bălcescu” (Colegiul ”Sf. Sava”) din București, urmate de cele ale Institutului Politehnic Bucureşti (Facultatea de Electrotehnică) si de cursurile universitare de regie artistică, încununate cu diploma de doctor în teatru cu teza Spaţialitatea universului sonor în teatrul lui Anton Pavlovici Cehov (îndrumător: Alexa Visarion). A păşit în Radio la vârsta de 9 ani printr-o întâmplare care a avut un rol esenţial în destinul său, devenind în scurt timp colaborator al emisiunilor pentru copii și tineret. ”Timbrul vocii mele semăna cu cel al Silviei Chicoş, pe care a m cunoscut-o, am stat alături de ea, am învăţat multe lucruri pentru că era o actriţă cu totul şi cu totul remarcabilă pentru roluri de copii”, mărturisea Vasile Manta într-un interviu realizat de scriitoarea Pușa Roth. Vocea sa ajunsese binecunoscută ascultătorilor, care îl admirau interpretând, la microfon, partituri importante din literatura pentru copii şi nu numai. Astfel, Vasile Manta, a fost: Micul prinţ din spectacolul radiofonic semnat de regizoarea Elena Negreanu, inspirat din celebra carte a lui Exupéry, Vişinel din încântătoarele Aventuri ale lui Cippolino de Gianni Rodari, simpaticul Nică din Nică fără frică de Nina Cassian, Prichindel din serialul pentru copii Aventurile lui Prichindel, muzical de Călin Gruia şi Livio Bellegante, dar şi Mamilius, fiul regelui, din Poveste de iarnă de Wiliam Shakespeare, Ilieş, fiul lui Tomşa, din Despot Vodă de Vasile Alecsandri ori copilul din Wilhelm Tell de Friedrich Schiller. În perioada 1963 – 1967, în paralel cu rolurile din radio, a fost selecţionat de regizorii Lucian Pintilie şi Ion Cojar pentru a juca roluri importante pe scenele bucureştene. Astfel, la Teatrul Naţional din Bucureşti, sala Comedia, a jucat rolul Luca Lacrimă din piesa Domnişoara Nastasia de G.-M. Zamfirescu, în regia lui Ion Cojar, iar pe scena Teatrului Bulandra din Bucureşti, a interpretat rolul principal – copilul Johnny, din piesa Inima mea este pe înălţimi de William Saroyan, în regia lui Lucian Pintilie. Această piesă a fost înregistrată şi în studiourile radioului şi există în Fonoteca de Aur a Teatrului Național Radiofonic. Zecilor de roluri interpretate li s-au adăugat mii de spectacole radiofonice, montări pentru copii, emisiuni scenarizate şi de divertisment la care Vasile Manta a semnat coloana sonoră şi regia artistică, în peste 40 de ani de activitate neîntreruptă.

Cele 3800 de creaţii radiofonice pe al căror afiş se regăseşte numele lui Vasile Manta, păstrate în Fonoteca de Aur scriu, peste timp, o pagină importantă din istoria Radio România si a Teatrului Naţional Radiofonic, căruia domnia sa, i-a dedicat, cu talent, profesionalism, dragoste şi generozitate, întreaga viaţă.

Comunicat al Teatrului Național Radiofonic

Inima mea este pe înălţimi de William Saroyan. În rolul lui Johnny: Vasile Manta

Fragmente din spectacolul Șase schițe umoristice de Costin Tuchilă, regia artistică: Vasile Manta, 2017

Multilateral și postmodern

Implementarea reformei

Saloanele gotice, scenariu de Pușa Roth după romanul lui August Strindberg, regia artistică: Vasile Manta episodul 7, 2017, fragment

Ivan Turbincă, dramatizare de Costin Tuchilă după povestea lui Ion Creangă, regia artistică: Vasile Manta, 2018, fragment

Grafică, ilustrații și editare multimedia: Costin Tuchilă. Copyright © Radio România.

Arhiva Teatrul Național Radiofonic

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.