Știri: ”Instrumente delicate cu care se poate acţiona”, proiect performativ de Alexandra Pirici (13 noiembrie 2018, Praga)

241
Alexandra Pirici proiect performativ ICR Praga

Institutul Cultural Român de la Praga în colaborare cu Galeria Națională de Artă din Praga și cu Societatea Jindrich Chalupecký vă invită la proiectul performativ intitulat ”Instrumente delicate cu care se poate acţiona”, realizat de Alexandra Pirici, care va avea loc în cadrul vernisajului expoziţiei celor 5 finaliști ai Premiului Jindřich Chalupecký 2018, marţi, 13 noiembrie 2018, ora 18.00 la Trade Fair Palace (Dukelských hrdinů 47, Praga 7).

Înaintea vernisajului, Alexandra Pirici va fi invitata seriei de discuţii pe teme artistice, intitulată Artist Talk”, marţi, 13 noiembrie, începând cu ora 16.00, la Trade Fair Palace. La ambele evenimente, intrarea este liberă.

Proiectul ”Instrumente delicate cu care se poate acţiona” este o acțiune performativă continuă dedicată reprezentării și reprezentativului: o selecție subiectivă de imagini, situații, discursuri politice, meme-uri care circulă online, evenimente importante din cultura pop, artă și socială re-mediate de cinci performeri. Un spațiu expozițional virtual e creat în cadrul spațiului fizic. Membrii publicului sunt implicați în peisajul în continuă schimbare al acțiunilor și gesturilor, fiind invitaţi să aleagă noi începuturi. În felul acesta, rescrierea unei arhive iconografice de evenimente istorice devine în sine un act social.

Acţiunea performativă ”Instrumente delicate cu care se poate acţiona” va fi susținută zilnic, de marţi până duminică, între orele 14.00 – 18.00, în perioada 14 – 25 noiembrie 2018.

Performeri: Paul Dunca, Paula Gherghe, Farid Fairuz, Maria Mora, Cristian Nanculescu.

Premiul Jindřich Chalupecký este un premiu anual adresat tinerilor artişti cehi sub vârsta de 35 de ani. Premiul a luat fiinţă în 1990 la iniţiativa lui Václav Havel, dramaturg şi preşedinte al Cehoslovaciei de atunci, a artistului Theodor Pištěk şi a poetului şi artistului Jiří Kolář şi poartă numele criticului de artă, eseistului şi filosofului ceh Jindřich Chalupecký (1910 – 1990). Premiul răsplăteşte realizări extraordinare din domeniul artei vizuale şi este adresat generaţiei de artişti tineri a căror operă are potenţial de recunoaştere în contextul local şi internaţional.

Decernarea Premiului Jindřich Chalupecký 2018 va avea loc luni, 17 decembrie 2018, ora 20.00 în sala Studioului Hrdinů din Trade Fair Palace. Intrarea este liberă.

Expoziția finaliștilor Premiului Jindřich Chalupecký 2018 se va încheia pe 6 ianuarie 2019. Curatoare: Tereza Jindrová. Concept: Karina Kottová.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.