Ştiri: „Întâlnirile interculturale de la Etnografie”, concurs pentru copii şi tineri, de la 5 la 15 ani, la Muzeul Etnografic din Brăila   

97
copilaria serbata la muzeu afis

Pentru că școala a fost și nu prea a fost în pandemia cu COVID-19, pentru că a venit vacanța (dar suntem tot în stare de alertă, deci nu e chiar o grozăvie!), invităm copiii la un concurs ca o joacă. Așteptăm lucrări și din Galați, dar și din alte localităţi, nu doar din Brăila!

Concursul-provocare „Copilăria serbată la MUZEU” este organizat de Secția de Etnografie și Artă populară a Muzeului Brăilei „Carol I” (muzeograf șef, Gabriela Dorina Cloșca) și face parte din proiectul „Întâlnirile interculturale de la Etnografie”, coordonator, muzeograf dr. Brîndușa Ilie  precum și  noii parteneri, respectiv Armanda Filipine și Revista de Cultură și Informație „Brăila Chirei”.

Regulamentul concursului

Pot participa copii și tineri de la 5 la 15 ani. Concursul are două secțiuni: desen/ pictură și povești/ compuneri. Doritorii pot participa la una sau ambele categorii, cu una sau mai multe lucrări. Desenele/picturile vor fi realizate pe format A4 sau A3, vor fi semnate pe verso cu numele copilului, școala/grădinița, numele cadrului didactic coordonator. Poveștile/ compunerile vor fi scrise pe format A4 și vor fi semnate la sfârșit cu numele copilului, școala/ grădinița, numele cadrului didactic îndrumător. Lucrările vor fi trimise în format electronic la adresele de e-mail brindusa.ilie@yahoo.co.uk și orionarmanda@yahoo.com sau pot fi aduse la Secția Etnografie, Strada Polonă, nr. 14, Brăila. Termen limită de înscriere: 15 iulie 2020, inclusiv. Lucrările pot fi inspirate din vizitele la muzeu: obiecte îndrăgite de copii și tineri aflate în secția „Etnografie” sau din alte secții muzeale brăilene, obiecte de patrimoniu, tradiții și obiceiuri populare văzute în orice muzeu din țară sau din lume (chiar și virtual) etc. Participanții (copii și cadre didctice) vor primi adeverințe de voluntar, diplome și premii.

Jurizarea (cu specialiști ale celor două domenii, Artă plastică și Literatură) se va face în perioada 16–20 iulie 2020.  Cu lucrările selectate pentru concurs se va realiza o expoziție la secția „Etnografie” a Muzeului Brăilei „Carol I” (strada Polonă, nr. 14), care va fi disponibilă online pe site-ul www.muzeulbrailei.ro și în rețeaua Facebook: Muzeul Brăilei și Armanda Filipine, precum și în Revista „Brăila Chirei”. Cele mai frumoase texte vor fi publicate integral în revista online Brăila Chirei. Vernisajul expoziției cu public se va face la o dată ce va fi ulterior anunțată, când situația actuală ne va permite.

Proiectul „Întâlnirile interculturale de la Etnografie” se adresează, așa cum deja cunoașteți, publicului larg, dar și elevilor/ cadrelor didactice din orașul și județul Brăila, tuturor iubitorilor de tradiții și obiceiuri, obiectivul lui fiind promovarea patrimoniului material și imaterial specific zonei noastre etno-identitare. Au avut loc și vor mai fi – atunci când condițiile de pandemie vor permite – întâlniri, tururi muzeale și dialoguri despre tradițiile românești și ale tuturor etniilor din orașul Brăila (îndeletniciri casnice, meșteșuguri tradiționale, meșteșuguri artistice, port popular, sărbători și obiceiuri cu dată fixă și dată mobilă, gastronomie tradițională, tradiția văzută din perspectivă literară și muzicală, fotografia/cartea poștală ca document etnografic). O parte importantă a proiectului este dedicată lansărilor de carte, lecturilor publice, întâlnirilor cu scriitori și specialiști din muzee, cu respectarea condițiilor impuse de pandemie – măsuri de igienă, distanțare etc. Proiectul are perioadă de desfășurare pe toată durata acestui an.

A consemnat

Armanda Filipine, jurnalist

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.