„În pustietatea cuvintelor (3)” de Nicolae Lotreanu

120
nicolae lotreanu meditatie

logo al treilea ochi• De când mă știu, am momente de dispariție totală din această lume. La început erau rare și scurte, acum sunt tot mai dese și mai lungi. Am înțeles că până la urmă acest fapt mă scapă cel puțin de depresia care mă pândește tot timpul. Oricum în asemenea momente sunt incapabil de cel mai vag interes pentru ceva sau cineva și singura soluție este să aștept. Ce oare? Dar chiar și când „mă întorc”, interesul pentru lumea exterioară este vag, iar modul în care oamenii folosesc limbajul articulat mi se pare ridicol și mă feresc cât pot de pustietatea cuvintelor.

• Adevărul nu este știință, este con-știință.

• Dacă alergi spre Dumnezeu, El se va îndepărta. Pașii tăi vor să fie în ritmul inimii tale.

• Nimeni nu poate salva pe nimeni decât în lumea pur materială: ajuți pe unul care se îneacă, avertizezi pe cineva că se află în pericol, te alături cuiva atacat de o forță superioară, te sacrifici pentru a salva un copil, sau pe cineva mai slab decât tine etc, etc. În „lumea” spiritului este inutil să aștepți un salvator (mântuitor, soteriolog). Capabil de a ieși din impas este fiecare, prin resursele interioare pe care, însă, cei mai mulți le ignorăm.

• Întotdeauna i-am compătimit pe cei care au pus semnul egal între normalitate și ideal, iar idealul l-au împrumutat din cine știe ce comparație oportună. Oare mai merită să ne amintim că idealul ne animă întreaga viață, în timp ce normalitatea ne inspiră încremenirea în nemișcare?

• Tăcerea este cea mai expresivă vorbire…

• Dacă nu ai trăit experiența lui „nu știu nimic”, nu vei afla niciodată câte ceva.

• Omul este totul sau nimic: totul, dacă înflorește în dinamica devenirii, nimic, dacă se îneacă în stagnare.

• Copiii nu pot fi ceea ce credem noi că suntem. Ei sunt exact cum suntem noi ÎN REALITATE. Ei sunt cea mai fidelă oglindă pentru părinți și cei mai buni detectori ai falsului și ipocriziei.

Arhiva rubricii Al treilea ochi de Nicolae Lotreanu

Arhiva rubricii Receptare și comunicare de Nicolae Lotreanu

Vezi și arhiva rubricii Patologie politică: realități românești de Nicolae Lotreanu

1 COMENTARIU

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.