Știri: Istoria ascunsă a unui portret-simbol – Tristan Tzara

74
tristan tzara

rubrica museum leviathan.roUnde a dispărut, pentru mai bine de 50 de ani, portretul poetului avangardist Tristan Tzara, pictat de M.H. Maxy în 1924?

Portretul s-a aflat în tot acest timp sub ochii noștri, în colecțiile Muzeului Național de Artă al României, bine ascuns dedesubtul unui alt portret al poetului, pictat de Maxy la aproape 40 de ani distanță. O excelentă analiză cu raze X, realizată de Institutul Național de Cercetare Dezvoltare în Optoelectronică – INOE 2000, a permis confirmarea ipotezei curatorului Monica Enache, aceea că cele două lucrări sunt una și aceeași.

Muzeul Național de Artă al României vă propune așadar o mini-expoziție – investigație cu ”exponate probă” care documentează întregul proces de descoperire a celebrului tablou.

În cadrul expoziției publicul poate studia atât portretul lui Tristan Tzara, cât și imagini ale lucrării, realizate în lumină razantă și fluorescentă, alături de radiografii care elucidează misterul. De asemenea, se va putea urmări și un material video cu fragmente din retrospectiva M.H. Maxy (1965) de la Sala Dalles, momentul în care portretul a fost pentru prima dată expus după intervenția artistului, în varianta pe care o cunoaștem astăzi. Cu acest prilej, MNAR lansează Caietele Galeriei de Artă Românească Modernă, o publicație periodică ce-și propune să comunice publicului ultimele studii și cercetări ale specialiștilor muzeului.

Curator: Monica Enache
Sala de grafică a Galeriei de Artă Românească Modernă
Program de vizitare: miercuri-duminică, orele 10.00-18.00. Accesul se face pe baza biletului de intrare în Galerie (15 lei – adulți, 7,5 lei – pensionari, gratuit pe timpul vacanțelor pentru elevi)
Ora limită de acces: 17.00.

Muzeul este închis în zilele de 26, 30 și 31 decembrie 2019 și în zilele de 1 și 2 ianuarie 2020 (lunea și marțea, de regulă închis publicului). În zilele de 27, 28 și 29 decembrie și din 3 ianuarie 2020, program normal.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.