Știri: ”La Traviata”, pe scena Operei Naționale București (14 iunie 2019)

253
”La Traviata”, Opera Națională București. Fotografie de Steluța Popescu
”La Traviata”, Opera Națională București. Fotografie de Steluța Popescu

logo rubrica musica leviathan.roOpera Națională București prezintă vineri, 14 iunie 2019, începând cu ora 18.30 spectacolul ”La Traviata” de Giuseppe Verdi în regia și mișcarea scenică a lui Paul Curran. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Ciprian Teodorașcu. Distribuția: Violetta Valéry: Cristina Maria Oltean; Alfredo Germont: Liviu Indricău; Giorgio Germont: Iordache Basalic; Annina: Cristina Eremia; Gastone: Valentin Racoveanu; Flora: Andreea Iftimescu; Baronul: Dan Indricău; Marchizul: Florin Simionca; Doctorul: Filip Panait; Giuseppe: Narcis Brebeanu; Comisionarul: Alin Mânzat; Servitorul: Adrian Ionescu. Cu participarea Orchestrei și Corului Operei Naționale București.

Spectacolul readuce în atenția publicului povestea emoționantă a unei curtezane care a trăit în Parisul primei jumătăți a secolului XIX-lea sub numele de Marie Duplessis și care a marcat existența unor artiști precum compozitorul Franz Liszt și scriitorul Alexandre Dumas-fiul. Acesta din urmă, în semn de omagiu postum, a ales-o drept muză pentru celebrul său roman ”Dama cu camelii”, care i-a servit lui Giuseppe Verdi drept sursă de inspirație pentru opera sa, ”La Traviata”, a cărei primă reprezentație la București a a avut loc în anul 1856, la trei ani de la premiera mondială de la Teatrul La Fenice din Veneția.

Video: Opera Națională București

Regizorul Paul Curran propune o montare neconvențională și provocatoare care transpune acțiunea poveștii din Parisul anului 1800, așa cum apare în libretul operei. Conceptul regizoral urmărește detaliile-cheie ale poveștii Traviatei, în special contrastul dintre conservatorismul aparent și pomiscuitatea tacită, care îi conferă savoare dramatică.

Regizorul Paul Curran despre ”La Traviata” de pe scena Operei Naționale București: ”Cred că, pentru vremea aceea, Verdi scria o operă modernă. Tema operei era foarte populară în epocă, dar în același timp… periculoasă. În altă ordine de idei, drama constă într-o poveste pe care fiecare dintre noi poate s-o înțeleagă, este povestea unei femei în dizgrație. Credeți că toată această poveste are șanse să se întâmple în realitate? Desigur. Ar trebui o femeie să fie pusă într-o situație atât de îngrozitoare din cauza societății? Eu nu cred asta. Dar tocmai acest aspect o face atât de interesantă pentru mine și mai ales toți putem să găsim ceva în ea din noi înșine, putem găsi ceva similar în noi din anumite fragmente ale poveștii din La Traviata.”

”Clasic şi modern într-o remarcabilă scenografie. Decorurile şi costumele impresionează de la primul cadru prin desene ce dau echilibru platoului scenic, imaginat în ambientul unor locaţii pariziene de început de secol XX, cu mult baroc, dar şi cu tente de «art nouveau». Acţiunea se petrece însă la finele anilor ’50. Eclectismul asocierii ideilor se susţine şi place.”Costin Popa.

Foto: Steluța Popescu
Foto: Steluța Popescu

Biletele se găsesc pe http://tickets.operanb.ro/ și la casa de bilete a Operei Naționale București (program luni – duminică între orele 10.00 – 13.00 și 14.00 – 19.00).

Sponsor oficial: Enel Green Power
Sponsori: Aqua Carpatica, Zarea, Leonidas, Bograve Luxury
Parteneri: Artmark, Sansha
Partener de tradiție: RFI România
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Muzical, Romantic FM, Gold FM, Radio Seven, Marea Dragoste, Observator Cultural, Ziarul Metropolis, Agerpres, Ziare.com, Business24, Raftul cu Idei, Leviathan, Magazinul Verde.

Comunicat al Operei Naționale București

Arhiva Opera Națională București

Comentați via Facebook

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.