Știri: Lansare de carte: ”Luna nu intră niciodată pe fereastră” de Liliana Popa (20 ianuarie 2018, București)

598
lansare liliana popa luna nu intra niciodata pe fereastra mnlr

logo carte rubrica leviathan.roSâmbătă, 20 ianuarie 2018, ora 15.00, la Muzeul Național al Literaturii Române din București (str. Nicolae Crețulescu nr. 8, în spatele Bisericii Albe) va avea loc lansarea volumului de poezie ”Luna nu intră niciodată pe fereastră” de Liliana Popa (Editura Tracus Arte). Invitați: prof. Ana Dobre, critic literar și actorii Olga Delia Mateescu, Cristian Moțiu și Gabriela Tănase.

Liliana Popa este poetă și redactor radio. A absolvit Facultatea de Istoria și Teoria Artei – Universitatea de Arte București. De la 1 septembrie 1990 este redactor la Radio România – București FM. În 2014 a debutat cu volumul ”Portretul în oglindă” (Editura Tracus Arte) iar în 2015 a lansat volumul de ”Stăpână pe tăcerea mea” (Editura Art Creativ).

Poezia Lilianei Popa are o pronunțată dimensiune meditativă. Poeta nu descrie senzații sau trăiri, cum o făcuseră Colette sau Hortensia Papadat-Bengescu, fără a fi nici acestea feministe, nu este interesată de clarificări ale nebuloaselor sufletului pentru a deveni inteligibilă în dimensiunea feminității ei. Fericirea, dreptul femeii la fericire, nici măcar iubirea nu sunt temele preferate. Ea este interesată de cunoaștere, de raportul eului cu lumea, de configurarea unui spațiu ideal în care spiritul obosit aspiră să atingă armonia pentru a se pregăti de întâlnirea cu esențele: Binele, Frumosul, Adevărul. Adăugând la acestea iubirea Lilianei Popa pentru Cuvânt, pentru Poezie, ca argument decisiv, orice mefiență privitoare la autenticitatea lirismului pe care îl creează se topește.” – scrie în prefață criticul literar Ana Dobre.

„Poezia Lilianei Popa oscilează, pe de o parte, între realul filtrat cultural și înscenările în care se mizează pe ofertele ficțiunii de orientare fantezistă, iar pe de alta, între stările adesea ironico-sceptice și melancolia elegantă, cu substrat confesiv. Poeta gestionează cu dexteritate raportul dintre vibrația interioară și corporalizarea sa poetică, în registrul lirismului feminin de atmosferă, iar simplitatea și acuratețea scriiturii oglindesc o matură fuziune între autentica sensibilitate, de care depinde prospețimea imaginilor, și necesara luciditate auctorială.” – notează Mircea Bârsilă pe coperta a patra a volumului.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.