Știri: Lansarea traducerii în limba cehă a cărţii ”De două mii de ani/ Cum am devenit huligan” de Mihail Sebastian (5 octombrie 2018, Praga)

278
mihail sebastian in ceha

logo carte rubrica leviathan.roInstitutul Cultural Român de la Praga, cu sprijinul Bibliotecii Václav Havel şi a Editurii Herrmann & synové organizează, vineri, 5 octombrie 2018, ora 18.00, la Biblioteca Václav Havel din Praga, lansarea traducerii în limba cehă a cărţii ”De două mii de ani/ Cum am devenit huligan” de Mihail Sebastian. Invitaţi: Hana Herrmannová, traducătoarea cărţii; Michael Finkenthal, scriitor și cercetător în ştiinţele umaniste, profesor la Universitatea Johns Hopinks, Baltimore, S.U.A.; Ciprian Vâlcan, filozof şi scriitor, profesor la Universitatea Tibiscus din Timișoara, România.

Programul va cuprinde prezentarea cărţii şi lecturarea unor fragmente reprezentative, urmate de dezbateri la care vor lua parte doamna Hana Hermanová şi cei doi invitaţi, Ciprian Vâlcan şi prof. univ. Michael Finkenthal.

Prezentările și dezbaterile vor avea loc în limbile română și engleză iar traducerea în limba cehă a evenimentului va fi făcută de Jarmila Horáková şi Jiří Našinec.

Evenimentul va fi urmat de un pahar de vin românesc şi de o selecţie de produse tradiţionale evreieşti oferite de către Ionuț-Petre Munteanu, directorul Institutului Cultural Român de la Praga.

Evenimentul este organizat cu sprijinul Ambasadei Statului Israel în Republica Cehă.

http://www.vaclavhavel-library.org/cs/index/kalendar/1379/mihail-sebastian-jak-jsem-se-stal-chuliganem

Născut cu numele de Iosif Hechter într-o familie evreiască din Brăila, Mihail Sebastian (alt pseudonim Victor Mincu) face studii universitare de drept și filozofie la Bucuresti. Are o tentativă de a-și da doctoratul în drept la Paris, soldată cu un eșec. Lucrează apoi ca secretar la o importantă casă de avocatură din epocă, fiind și avocat pledant. Descoperit de Nae Ionescu, presedintele comisiei sale de bacalaureat, a fost invitat de acesta să colaboreze la revista ”Cuvântul”, unde îl cunoaște pe Mircea Eliade, unul din viitorii săi prieteni. Prin legislația antisemită de la începutul anilor ’40, i s-a interzis să mai funcționeze ca jurnalist și i se retrage și licenta de avocat pledant. Reprezentarea pieselor sale a fost interzisă din cauza faptului că era evreu. ”Jocul de-a vacanța” este interzisă, iar pentru a putea reprezenta piesa ”Steaua fără nume” a folosit un al doilea pseudonim, Victor Mincu. Moare strivit de un camion în 1945, la numai câteva luni după ce naziștii fuseseră alungați din România, în plina tinerețe creatoare.

A debutat în literatură în 1932 cu un volum foarte scurt, ”Fragmente dintr-un carnet găsit”, apoi în același an a publicat un volum de nuvele, ”Femei”. A publicat mai multe romane, ”Orașul cu salcâmi” (roman al adolescentei, 1935), ”Accidentul” (roman de dragoste, 1940), influențate de Marcel Proust, Gustave Flaubert și de alți romancieri francezi. În anul 1934 publică un alt roman, ”De două mii de ani”, de această dată despre ce înseamnă să fii evreu în România. Cartea a dobândit o celebritate nedorită, mai ales în urma prefeței semnată de magistrul lui Sebastian și al generației Criterioniste, profesorul Nae Ionescu. Textul lui Nae Ionescu încerca să fundamenteze antisemitismul din perspectivă teologală, conchizând că evreii nu au nici o posibilitate de salvare întrucât sunt evrei. La scurt timp va publica și ”Cum am devenit huligan”, în care adună articolele apărute în presă, care reprezintă un dosar al receptării operei sale. Procedeul foarte modern îl reia pe cel folosit de romancierul André Gide în romanul ”Falsificatorii de bani”.
Sebastian se impune în literatura română ca dramaturg cu piesele de teatru ”Steaua fără nume”, ”Jocul de-a vacanța”, ”Ultima oră”. Piesa ”Insula” a rămas neîncheiată. Manuscrisul inițial al romanului ”Accidentul”, cuprinzând cinci capitole, i-a fost furat lui Mihail Sebastian în Franța, iar autorul nu l-a mai găsit. A fost nevoit sa-l rescrie de la zero. (https://serialreaders.com/3784-biografie-mihail-sebastian.html)

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.