Știri: Lansarea trilogiei ”Comedia valahă” de Nicolae Grigore Mărășanu (19 noiembrie 2019, București)

100
Comedia valahă de Nicolae Grigore Mărășanu

logo carte rubrica leviathan.roMarţi, 19 noiembrie 2019, la ora 16.30, la Centrul Cultural ”Mihai Eminescu” din București (Str. Jean Louis Calderon nr. 39) va avea loc lansarea trilogiei Comedia valahă de Nicolae Grigore Mărășanu, apărută la Editura Istros a Muzeului Brăilei ”Carol I” (2018). Prezintă: Costin Tuchilă, Aureliu Goci, Doina Roman, Florentin Popescu, Lucian Gruia, Nicolae Dan Fruntelată. Moderator: Petru Solonaru. Lectura: Doina Ghiţescu Comedia valahă (Iubiri şi martiraje, vol. 1; Baladele din Ţara Crucii, vol. 2; Eudaimonia, memoria pierdută, vol. 3) a fost premiată (Cartea anului) la Festivalul Internaţional Serile de literatură ale revistei ”Antares”, Galaţi, 2019.

Nicolae Grigore Mărășanu scrie o «comedie» în sens dantesc, a sufletului valah sub vremi potrivnice. E o viziune a lumii, dar nu a Lumii de Apoi, ca-n Dante, ci în sens invers, a lumii trăite, o călătorie în urmă, spre rădăcini, o activare a memoriei ce părea la un moment dat pierdută. Comedia valahă e o formă de evocare a destinului omului din sud-est pe o jumătate de mileniu. «Comedia», cuvântul din titlul, trebuie înțeles cu sensul dintâi, cel din zorii Renașterii și captat de Dante, sub mari metamorfoze, după un mileniu și ceva, a unei specii literare care a făcut gloria Antichității: epopeea. Mărășanu reia în titlul Comedia valahă sensul dat de marele florentin Comediei sale în Epistola XIII către Cangrande della Scalla: o operă care începe rău și se sfârșește cu bine. Căci în finalul trilogiei mărășănene există «fericire valahă».”Viorel Coman, Întoarcerea baladierului, eseu-prefață.

Nicolae Grigore Mărăşanu aduce în creaţia contemporană poezia Dunării, cu acel ţinut spectaculos recreat în imaginaţie (fostele bălţi ale Brăilei) şi, desigur, cu efuziunile unui suflet evanescent, ale cărui risipiri în natură sunt tot atâtea identificări. Percepţia este acum mai «dură», aceasta şi datorită răsfrângerii sociale mai accentuate. Atmosfera baladescă asigură, ca şi în poeme mai vechi, doza de miraculos, efectele fiind remarcabile.”Costin Tuchilă, 1984.

Vezi: https://parnas21.blogspot.com/2018/05/nicolae-grigore-marasanu.html

Poezii de Nicolae Grigore Mărășanu în revista culturală ”Leviathan”, nr. 1, ianuarie – martie 2019, p. 42, click aici.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.