Știri: Spectacolul ”Mutter Courage şi copiii ei” va deschide cea de-a 18-a ediție a Festivalului Uniunii Teatrelor din Europa (19 noiembrie 2019, Cluj-Napoca)

37
Foto István Biró. Sursa Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca
Foto: István Biró. Sursa: Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca

Premiera Mutter Courage şi copiii ei de Bertolt Brecht și Paul Desssau, în regia lui Armin Petras, va avea loc marţi, 19 noiembrie, la ora 19.00 la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca. Spectacolul va deschide oficial UTE Fest, ediția a 18-a a Festivalului Uniunii Teatrelor din Europa.

Spectacolul este o coproducție internațională, Teatrul Maghiar de Stat Cluj și Staatsschauspiel Dresda. Premiera versiunii de la Dresda a avut loc la sfârșitul lunii septembrie.

În cadrul conferinței de presă care a precedat premiera, directorul de programe Zoltán Csép a dialogat cu creatorii despre procesul montării spectacolului.

Armin Petras a evidențiat diferențele dintre tradiția teatrală germană și cea maghiară, ceea ce a făcut ca perioada repetiţiilor să fie una interesantă. În același timp, a considerat important să sublinieze rolul corului format din actori și studenți de la actorie: ”Personajele ușor de recunoscut se află pe scenă, cu toate acestea, ceilalţi, mulțimea care se grăbește pe scenă, ei reprezintă întruchiparea războiului ca atare. Montarea a fost foarte scurtă și intensă, dar sunt fericit, pentru că viziunea pare să funcționeze. Războiul nu este purtat doar de politicieni, el există și pe internet sau între culturi, de aceea textul lui Brecht rămâne foarte relevant şi astăzi.”

Designerul de costume al spectacolul, Cinzia Fossati, s-a străduit să creeze costume abstracte care nu sunt specifice unei anumite perioade, dar care susțin lumea şi atmosfera instabilă, de război, a producției.

Júlia Laczó despre rolul Mutter Courage: ”A juca rolul Mutter Courage este o provocare uriașă. Ea este o femeie puternică, inteligentă și o femeie de afaceri foarte bună. Genul de femeie care nu și-ar putea exprima niciodată dragostea, decât cu o palmă, cel mult. Nu face nimic întâmplător, plănuiește totul temeinic și atât de precis, încât nici nu observă că își pierde copiii de lângă ea. Oricum ar fi ea, datorită forţei și durității sale, nu îşi dăunează doar sieşi, ci şi propriilor săi copii.”

Scenografia: Olaf Altmann. Designer de costume: Cinzia Fossati. Coregrafia: Denis Kooné Kuhnert. Dramaturgia: Katrin Schmitz. Lumini: Norman Plathe-Narr.

Rolul titular Mutter Courage este jucat de Júlia Laczó, alături de: Zsuzsanna Tőtszegi/Maria Tomoiagă, András Buzási, Csaba Marosán, Ferenc Sinkó, Szabolcs Balla și Emőke Kató; respectiv protagoniştii scenelor de mulţime: Tímea Jerovszky, Csilla Varga, Gizella Kicsid, Kinga Ötvös, Alpár Fogarasi, Róbert Vass Laczkó, Adrian Nicolae, Antonella Ábrahám, János Platz, Szilárd Péter Szőcs, Gellért Szalantai, Norbert Szallos, Bálint Előd, Máté Erdei, Tímea Gyenge, Gellért Nagy, Kristóf Nagy Kopeczky, Szabolcs Orbán, Kata Pánczél, Melinda Sepsi, Noémi Szánttus, Zsuzsa Tatár, Péter Varga, Áron Wagner.

Biletele pentru premiera Mutter Courage şi copiii ei, și următoarele spectacole, pot fi achiziționate de la casa de bilete a teatrului și online pe www.biletmaster.ro.

Comunicat al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.