Știri: Lansarea volumului ”Amanta mea Thalia” (11 aprilie 2019, București)

57
amanta mea thalia mircea m ionescu

logo carte rubrica leviathan.roMuzeul Național al Literaturii Române din București și Editura Palimpsest vă invită la lansarea cărții lui Mircea M. Ionescu, Amanta mea Thalia”, joi, 11 aprilie 2019, de la ora 17.00, în Sala ”Perpessicius” a Muzeului (str. Nicolae Crețulescu nr. 8). Invitați: Geo Popa, secretar de stat la Ministerul Culturii, Ion Haiduc, actor, Mihai Lungeanu, regizor. Din partea Editurii Palimpsest participă Dana Pocea, consilier editorial și Ion Cocora, director.

În volumul Amanta mea Thalia” sunt comentate reprezentații de comedie și dramă, de revistă și pentru copii, de teatru radiofonic, de dans și pantomimă, festivalurile și programele lor, cam tot ceea ce a crezut de cuviință autorul că poate constitui un tablou de istorie teatrală vie. Scriitor cu preocupări polivalente, care abordează aproape toate genurile (dramaturgie, proză, poezie, memorialistică), cu numele figurând pe copertele a peste 30 de cărți, dar și cu o biografie situată la limitele extreme ale realului, atât în spiritul ei aventuros, cât și în datele ei dramatice, Mircea M. Ionescu își surprinde iarăși plăcut cititorii și fanii.

La scurt timp după ”Jurnalul unui trăsnit”, volum masiv și incitant deopotrivă, Mircea M. Ionescu se înfățișează acum, scrutând zece ani de ”viață în teatru”, trăiți la o înaltă ardere, cu o apariție editorială nouă, Amanta mea Thalia”, care îl prezintă în ipostază de comentator al fenomenului teatral contemporan. În această calitate stabilește un record în rândul cronicarilor dramatici români dintotdeauna. Acela al numărului de superlative pe care le folosește ca să gratuleze spectacolele și pe creatorii lor. Nici nu se putea altfel din partea unui om cu suflet bun, generos, străin de ifose și meschine cârcoteli, sensibil la efortul artistic și la rezultatele lui. Fiecare pagină despre teatru este scrisă cu o mare iubire, cu o implicare sentimentală totală. Prezența sa în sala de spectacol este evident că stă sub semnul unei vrăji.

Mircea M. Ionescu e genul de critic care, fără să renunțe nicio clipă să fie și spectator, trăiește prin teatru și cu teatru într-o relație de compensație reciprocă. Dacă e adevărat că teatrul, deși poate mai exact ar fi fost să se spună spectacolul, îl face să uite multe din dezamăgirile oferite de viață, ajutându-l probabil să le găsească explicație, trebuie menționat că e la fel de important și faptul că nu rămâne dator pentru ceea ce primește. Scrise cu pasiune și entuziasm, cronicile sale dau serilor cu spectacole iluzia că le ridică peste efemeritatea clipei, că le învestesc cu neuitare”, afirmă despre autor directorul Editurii Palimpsest, Ion Cocora.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.