Știri: Lansarea volumului ”Trecutul prezent. Evreii din România: istorie, memorie, reprezentare” (10 decembrie 2018, Tel Aviv)

248
lansare volum tel aviv

Luni, 10 decembrie 2018, de la ora 17.00, la Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în cadrul ”Cafenelei românești”, cel mai nou concept cultural al reprezentanței, va avea loc lansarea volumului ”Trecutul prezent. Evreii din România: istorie, memorie, reprezentare”, de Anca Filipovici și Attila Gidó, apărut anul acesta la Editura Institutului pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale, Cluj-Napoca.

Evenimentul, în limba română, se va desfășura în prezența lui Attila Gidó, unul dintre autorii cărții.

Program:
–  Prezentarea volumului ”Trecutul prezent. Evreii din România: istorie, memorie, reprezentare” – Attila Gidó, istoric, cercetător la Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale din Cluj-Napoca;
 ”Istoriografia israeliană și evreii din România” – Raphael Vago, istoric, profesor la Universitatea din Tel Aviv;
 Dezbatere;
 Moment muzical cu cântece în idiș ale comunităților evreiești din Europa de Est.
Moderator: Martin Salamon, director ICR Tel Aviv.

Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile.

Volumul ”Trecutul prezent. Evreii din România: istorie, memorie, reprezentare” plasează sub reflector parcursul istoric al minorităţii evreieşti din România, implicând chei de lectură ce conectează fenomene mai largi – emancipare, naţionalism sau antisemitismul modern. Semnate de specialişti consacraţi, studiile din volum urmăresc mutaţiile ce au loc în jurul unor borne importante, precum Primul Război Mondial şi Unirea de la 1918, Holocaustul şi Al Doilea Război Mondial, regimul comunist şi istoria recentă. Textele care trasează istoria evreilor până la instaurarea regimului comunist sunt structurate defalcat pe provinciile istorice, urmărind – în măsura în care a fost posibil – particularităţile comunităţilor evreieşti din Transilvania, Ţările Române, Bucovina sau Basarabia. Apartenenţa la o provincie sau alta a conferit nu doar o imagine distinctă a comunităţilor, ceea ce a potenţat caracterul eteroclit al minorităţii în România Mare, dar şi destine diferite. Evoluţia minorităţii evreieşti din România este, din această perspectivă, un complex de istorii cu traiectorii comune şi rupturi, reliefând totodată şi dinamica alertă a secolelor XIX–XX. Conceput de către editori ca ghid istoric, volumul propune astfel o deschidere de perspectivă către o sinteză modernă a istoriei evreilor din România.

Institutul Cultural Român, 8 Shaul Hamelech Blvd. 64733 Tel Aviv, Telefon: +972 3 6911205. Fax: +972 3 6911204.

www.icr.ro/tel-aviv/

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.