Știri: Laureata Premiului Nobel pentru Literatură, Svetlana Aleksievici, la București, în dialog cu Ioan Stanomir (8 octombrie 2017)

688
svetlana aleksievici lansare carte humanitas laureata nobel

Duminică, 8 octombrie 2017, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, va avea loc o întâlnire cu Svetlana Aleksievici, laureata Premiului Nobel pentru Literatură, și scriitorul, publicistul și politologul Ioan Stanomir. Un dialog despre cea mai recentă carte a Svetlanei Aleksievici, Vremuri second-hand”, publicată la Editura Humanitas și, evident, despre toate celelalte cărți ale sale apărute în limba română. Principalele teme ce vor fi abordate în dialogul dintre Svetlana Aleksievici și Ioan Stanomir vor fi: URSS după perioada Stalin, cum se poate discuta astăzi despre Stalin și stalinism în fostul spațiu sovietic; relația dintre libertate și scris, dacă se poate scrie autentic sub tiranie și care sunt riscurile pe care un scriitor și le poate asuma; literatura și tiranii, dacă și de ce se tem tiranii de literatură și vocile ei; literatura între ficțiune și documentar; memoria estului, astăzi, și de ce este important să ne amintim.

Svetlana Aleksievici s-a născut la 31 mai 1948 la Ivano-Frankivsk (fost Stanislav), în vestul Ucrainei. După ce tatăl ei a fost demobilizat din armată, familia – tatăl bielorus şi mama ucraineană – s-a stabilit în Bielorusia, unde părinţii au lucrat ca profesori la sat. A studiat jurnalismul la Minsk, considerând facultatea de profil drept lucrul ”cel mai apropiat de o şcoală de scriere”. După absolvire, a lucrat în redacţii din provincie şi apoi din Capitală. Prima ei carte, compusă din mărturiile unor oameni care şi-au părăsit locurile natale, a fost retrasă din librării de autorităţi. Următoarea apariţie, Războiul nu are chip de femeie” (1985), publicată simultan la Moscova şi la Minsk, are la bază interviuri cu femeile care au luptat în Armata Roşie în al Doilea Război Mondial şi a reprezentat o ieşire din cadrele mitologiei sovietice din epocă. Titlul cărţii a fost folosit de Mihail Gorbaciov într-un discurs oficial. ”Băieţii din zinc” (1990) cuprinde mărturii ale militarilor sovietici care au participat la războiul dus de URSS în Afganistan (1979–1989). În 1997 a publicat ”Dezastrul de la Cernobîl. Mărturii ale supravieţuitorilor”, rezultat al unei documentări începute în 1986, imediat după accidentul nuclear din Ucraina. La începutul anilor 2000 a plecat din Bielorusia, atât în semn de protest faţă de dictatura lui Aleksandr Lukaşenko, cât şi pentru a se putea dedica plenar scrisului. După perioade petrecute în Italia, Germania, Spania şi Suedia, a revenit, în 2011, la Minsk. În 2015 i s-a decernat Premiul Nobel pentru Literatură, pentru ”scrierile sale polifonice, un monument dedicat suferinţei şi curajului în zilele noastre”. A devenit astfel unul dintre puţinii scriitori distinşi pentru nonficţiune. ”Vremuri second-hand” (2013), cea mai recentă carte a sa, întregeşte seria ”Vocile Utopiei”, consacrată de autoare celor care s-au aflat timp de aproape un secol sub semnul ideologiei comuniste.

”În societate a apărut «cererea» pentru Uniunea Sovietică. Pentru cultul lui Stalin. Jumătate din tinerii între nouăsprezece şi treizeci de ani consideră că Stalin a fost «cel mai mare om politic». Un nou cult al lui Stalin în ţara în care Stalin a distrus la fel de mulţi oameni ca Hitler?! E din nou la modă tot ce e sovietic… Învie idei demodate: despre marele imperiu, despre «mâna de fier», despre «specificul căii ruseşti»… Au readus la suprafaţă imnul sovietic, există Comsomol, doar că se cheamă «Ai noştri», există partidul puterii, copie a partidului comunist. Preşedintele are aceeaşi putere ca secretarul general. Absolută. În locul marxism-leninismului e ortodoxia… Am întâlnit pe stradă nişte băieţi în tricouri cu secera şi ciocanul şi cu portretul lui Lenin. Ştiu ei oare ce este comunismul?” –Svetlana Aleksievici.

Vremuri second-hand este un mausoleu literar închinat cetăţenilor unui imperiu care a dispărut în trei zile, la fel de fulgerător cum Rusia ţaristă a devenit, în 1917, Uniunea Sovietică. Dar este, mai presus de toate, un monument dedicat celor care, în cursul Istoriei, s-au simţit la un moment dat străini de vremurile pe care le trăiau. Acest exil interior nu poate fi mărturisit decât la persoana întâi, de la suflet la suflet.” – ”Le Monde”.

Svetlana Aleksievici este invitată în România de Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași și Editura Humanitas.
Accesul la eveniment este gratuit și se face pe baza unei rezervări prin Eventbook:

https://eventbook.ro/event/bilete-svetlana-aleksievici

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.