Știri: Maia Morgenstern, în premieră la Chitila Film Fest (18 august 2019)

94
Maia_Morgenstern

logo rubrica imago leviathan.roÎn acest sfârșit de săptămână iubitorii filmelor de lung și scurt-metraj sunt așteptați la cea de-a 9-a ediție a Chitila Film Fest. Și în acest an, cinefilii se vor delecta cu peste 10 ore de proiecții în aer liber pe 17 și 18 august 2019, de la ora 19.30, în Parcul Dendrologic din Chitila.

În cea de-a doua seară, duminică, 18 august 2019, începând cu ora 17.30, înaintea Galei de premiere, organizatorii au pregătit publicului o surpriză: actrița Maia Morgenstern vine în premieră la Chitila Film Fest cu proiectul ”Cartierul – destinație de vacanță””Este un program de jocuri și cântece, cu multă gingășie și veselie, menit să stârnească curiozitatea noilor generații pentru jocuri, cântece, poezii, spre melancolia părinților, bunicilor, a generației ce are acum în jur de 60 de ani. Sunt jocurile copilăriei mele ce ne îndeamnă să participăm la bucuria de a fi împreună”, a spus Maia Morgenstern pentru organizatori.

În încheierea festivalului, iubitorii de film vor putea urmări două filme de referință ale cinematografului românesc postdecembrist: ”Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii” și Chuck Norris vs comunism”. Filmul ”Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii”, realizat de regizorul român Cătălin Mitulescu, tratează destinul unei mici comunități din preajma Bucureștilor în pragul Revoluției din 1989. Bucurându-se de mare succes atât în țară, cât și în străinătate, filmul a deschis ediția a 59-a a Festivalului Internațional de Film de la Cannes (unde actrița Dorotheea Petre a primit premiul de interpretare feminină pentru secțiunea “Un certain regard”).

Regizat de Ilinca Călugăreanu, filmul ”Chuck Norris vs comunism” prezintă povestea uimitoare a casetelor video piratate care au transformat vocea unei femei într-un simbol al libertății și care au permis unor milioane de români să păcălească regimul represiv comunist. Rolurile principale sunt fost interpretate de actorii Irina Margareta Nistor, Ana Maria Moldovan, Dan Chiorean. Ascunsă de ochii vigilenți ai Securității, Irina Nistor a tradus peste 5000 de filme străine în România comunistă.

Președintele juriului CFF este conf. univ. dr. Marina Roman, critic de film, teatru și arte plastice, care, împreună cu regizorul Cătălin Apostol și actorul Vasile Calofir vor desemna câștigătorii celor două secțiuni competiționale – scurtmetraje documentare și scurtmetraje de ficțiune.

În cadrul concursului au fost înscrise următoarele scurt-metraje:

Secțiunea Documentare:

”Nea Nicu Fieraru”, regia Cezar Firicel, Universitatea Hyperion;

”Radiografia”, regia Mitoș Micleușanu, producător independent;

”Synthetica Final”, regia Anca Toma, Universitatea Hyperion;

”Cutezătorii”, regia Tudor Botezatu;

”Români care au schimbat lumea”, regia Alina Amza, SRTV;

”Înger pe front – Regina Maria”.

 Secțiunea Scurt-metraj de Ficțiune:

”Miss Sueno”, regia Radu Potcoavă, producători Claudiu Mitcu, Ioachim Stroe, Robert Fița (We are Basca);

”Afganistanii”, regia Adrian Silișteanu, producător, Domestic Film;

”Portret Bruno”, regia Theodor Funie, producător, Universitatea de Film Hyperion;

”Granițe”, regia Andra Chiriac, producător Daniel Mitulescu (Strada Film);

”Iedera”, regia Sarra Tsorakidis, producător Daniel Mitulescu (Papillon Film).

Chitila Film Fest este organizat de Sprint Media, în colaborare cu Fundația Pro Chitila și cu sprijinul Primăriei Chitila. Scopul festivalului este acela de a încuraja curentele cinematografice nou apărute, dând credit noii generații de cineaști români. De aproape un deceniu, CFF și-a câștigat un loc binemeritat în peisajul festivalurilor de film autohton, având însă o identitate aparte prin complexitatea programelor, prin organizare și, mai ales, prin atmosfera unică – filme în aer liber pe malul lacului Chitila, la apus.

Echipa Chitila Film Fest

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.