Știri: Naționalul ieșean joacă prima premieră în aer liber: „Jocul dragostei și al întâmplării” de Marivaux (27 iunie 2020)

30
Foto: Constantin Dimitriu. Sursa: Teatrul Național din Iași
Foto: Constantin Dimitriu. Sursa: Teatrul Național din Iași

După cele două luni de intensă activitate online pe Scena 5 (6 proiecte realizate în izolare, în alternanță cu numeroase spectacole din arhivă), Teatrul Național din Iași revine în fața publicului, de data aceasta în aer liber, cu premiera spectacolului Jocul dragostei și al întâmplării, una dintre cele mai cunoscute, apreciate și jucate piese ale dramaturgului francez Pierre de Marivaux. Spectacolul montat de regizorul Ovidiu Lazăr va avea loc sâmbătă, 27 iunie 2020, de la ora 20.00, în parcul de la Teatru³, un spațiu amenajat cu sprijinul Primăriei Iași.

Ovidiu Lazăr a pornit acest îndrăzneț și inedit proiect alături de scenografa Alina Dincă-Pușcașu și actorii: Livia Iorga,  Mălina Lazăr, Daniel Busuioc, Horia Veriveș, Dumitru Georgescu, Radu Homiceanu, Ioan Ursulescu.

Despre Jocul dragostei și al întâmplării, un spectacol care a aniversat în acest an 290 de ani de la premieră (23 ianuarie 1730, Hôtel de Bourgogne, Paris), regizorul Ovidiu Lazăr scrie în jurnalul virtual al spectacolului:

„Am construit o comedie, nu un vodevil. Mă interesează râsul transparent, organic, terapeutic, şi nu hlizeala de show televizionist.

L-am scos pe Marivaux din interiorul de salon în exteriorul unei miniaturale grădini de la Versailles. Fluxul întâmplărilor capătă astfel o dinamică aproape muzicală şi devine un balet mecanic încântător. Iar dragostea, în expansiunea ei năbădăioasă de plen-air, dezvoltă permanent fațete inedite, imprevizibile şi insolite de evoluție. Ca un cristal rotit în lumină…”

Spectacolul respectă toate regulile impuse pentru împiedicarea răspândirii noului coronavirus, actorii jucând la distanță unul față de celălalt; o provocare uriașă pentru întreaga echipă artistică, așa cum mărturisește Ovidiu Lazăr: „Am creat o linie de mişcare pandemică: actorii nu se apropie la mai mult de 1,5 metri unul de altul. Adaptare, imaginație, provocări… toate ne-au dus la o reformulare a teatralității. Am transformat un necaz într-o bucurie. Ca întotdeauna, Teatrul rămâne un panaceu al supraviețuirii…

La urma urmei, un spectacol ca o bijuterie pentru suflet. Gândurile bune îi dau strălucire, iar sentimentele îl aşează cu drag în memoria afectivă.

Un spectacol prin care descoperim că întâmplările ne aparțin exact în măsura în care le înțelegem, le trăim şi le facem să fie şi să rămână ale noastre. Ale fiecăruia dintre noi…”

Următoarele reprezentații vor avea loc pe 28, 29 și 30 iunie. Biletele sunt puse în vânzare la Agenția Teatrală și online, pe teatrulnationaliasi.roentertix.romytricket.ro.

www.teatrulnationaliasi.ro

Comunicat al Teatrului Național ”Vasile Alecsandri” din Iași

Arhiva Teatrul Național din Iași

Despre Marivaux: https://pusaroth.files.wordpress.com/2011/06/de-la-jocul-dragostei-si-al-intamplarii-la-marivaux.pdf

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.