Știri: „O scrisoare pierdută” de Dan Dediu, transmisă online în a doua zi de Paște de Opera Națională București (20 aprilie 2020)

159
O scrisoare pierduta-Seri de Opera Online

logo rubrica musica leviathan.roOpera Națională București prezintă iubitorilor genului liric spectacolul O scrisoare pierdută de Dan Dediu, în regia lui Ștefan Neagrău, în cadrul programului Seri de Operă Online. Evenimentul va avea loc astăzi, 20 aprilie 2020, începând cu ora 18.30 pe pagina de Facebook a Operei Naționale București și în link-ul

OPERĂ ONLINE

Opera Națională București

Oglindă a societății românești, piesa de teatru a lui Caragiale a rămas un subiect de actualitate, admirabil construită, într-un stil de o originalitate aparte. Spectacolul de operă este adesea influențat de creațiile literar-dramaturgice, preluând din acestea teme, personaje, chiar acțiunea completă. Pentru creatorii operei contemporane O scrisoare pierdută, care a avut premiera mondială la data de 16 decembrie 2012 pe scena Operei Naționale București, textul cunoscutului dramaturg Ion Luca Caragiale a fost, desigur, o provocare. Piesa celui mai important autor de teatru român este extrem de cunoscută publicului și folosește expresii împrumutate din limbajul cotidian al timpului său, inclusiv greșeli gramaticale sau de pronunție care au intrat în timp în limbajul comun drept citate culturale. Este un motiv pentru care, deși s-a încercat de mai multe ori, textele lui Caragiale sunt aproape imposibil de tradus în alte limbi.

Libretistul Ștefan Neagrău, în același timp și regizorul spectacolului, a avut dificila misiune de a realiza un libret care să conțină expresiile celebre din piesa lui Caragiale, să păstreze prin urmare aproape în întregime textul acestuia și firul acțiunii, neștirbind nimic farmecul comediei O scrisoare pierdută, fără a-și permite, ca alți libretiști, intervenții agresive asupra subiectului.

Următorul spectacol transmis online de către Opera Națională București în cadrul Seri de Operă Online este Baiadera de Ludwig Minkus, programat joi, 23 aprilie 2020, începând cu ora 18.30.

Înregistrările vor fi disponibile pe pagina oficială de Facebook a instituției, cât și în link-ul www.operanb.ro/operaonline, fiind accesibile publicului pe durata difuzării spectacolului.

Sponsor oficial: Enel Green Power.

Partener de mobilitate: Kia

Sponsori: Banca Comercială Română, Aqua Carpatica, Zarea

Parteneri: Artmark, Sansha

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Muzical, RFI România, Romantic FM, Radio Seven, România TV, Zile și Nopți, Agerpres, Ziare.com, Business24, Ziarul Metropolis, Marea Dragoste, Leviathan, Ordinea Zilei

Comunicat al Operei Naționale București

Arhiva Opera Națională București

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.