Știri: Omagiu adus sopranelor Hariclea Darclée și Emmy Destinn – concert Anda-Louise Bogza (3 iunie 2018, Praga)

921
Anda Louise Bogza
Anda-Louise Bogza

logo rubrica musica leviathan.roAstăzi, duminică, 3 iunie 2018, ora 18.30, în Sala Martinů a Facultăţii de Muzică şi Dans din cadrul Academiei de Arte Muzicale din Praga va avea loc concertul extraordinar al renumitei soprane Anda-Louise Bogza.

Concertul este un omagiu adus sopranei române Hariclea Darclée şi sopranei de origine cehă Ema Destinová (Emmy Destinn). Programul va cuprinde fragmente din lucrări compuse de: Vincenzo Bellini, Claude Debussy, Giuseppe Verdi, Giacomo Puccini şi Antonín Dvořák.

Evenimentul este organizat cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Praga.

Intrarea este liberă.

Soprana română Anda-Louise Bogza a studiat pian, clavecin şi canto la Conservatorul din Bucureşti şi la Academia de Arte Muzicale din Praga. După absolvire, a fost cooptată de către Opera de Stat şi Teatrul Naţional din Praga. Repertoriul său vast cuprinde roluri principale în lucrări lirice şi dramatice, printre care se numără: ”Aida” de Verdi, Donna Anna (”Don Giovanni” de Mozart), ”Tosca” de Puccini sau Minnie (”Fata din Vest” de Puccini ) pentru care a primit prestigiosul premiu Thália. A evoluat pe numeroase scene de operă şi în săli de concerte renumite, cum ar fi: Royal Albert Hall în Londra, Festival House în Salzburg, a cântat ”Aida”  la operele de stat din Viena şi Berlin, la Opera din Leipzig, Tokio, Opera Germană din Berlin, a interpretat ”Tosca” la Opera de Stat Bazer din München, la Florenţa, în cadrul festivalului Maggio Musicale Fiorentino, la Opera de la Roma, la Opera din Frankfurt, la Opera Naţională din Bordeaux, la Opera Naţională din Bucureşti, la Teatrul Naţional Slovac din Bratislava etc.

Hariclea Darclée (1860 – 1939)

Născută pe 10 iunie 1860 la Brăila, românca Hariclea Darclée (Hariclea Haricli) a fost, vreme de 25 de ani, cea mai mare cântăreaţă de operă a lumii. Şi-a câştigat renumele de ”privighetoarea Carpaţilor” sau ”măiastra pasăre de basm” şi a fost preferata celebrilor compozitori Puccini şi Verdi. Puccini i-a dedicat opera ”Tosca” şi i-a cerut să interpreteze rolul principal. Darclée a acceptat dar a pus o condiţie: completarea partiturii cu încă o arie pentru soprană. Puccini s-a conformat solicitării şi a compus o arie special pentru soprana româncă. Aşa a luat naştere celebra arie ”Vissi d’arte, vissi d’amore”. Premiera operei ”Tosca” a avut loc la Teatro Constanzi din Roma, în 14 ianuarie 1900, iar Hariclea Darclée a deţinut rolul principal. Pentru meritele sale deosebite şi pentru succesul internaţional, românca a fost premiată cu medalia “Bene merenti” acordata de regele Carol I.

Emmy Destinn (1878 – 1930)

Solista de operă Ema Destinová (Emmy Destinn) a adunat pe parcursul vieţii succese pe scenele din Berlin, Londra şi New York. Pe numele său adevărat, Emílie Pavlína Věnceslava Kittlová, soprana recunoscută pe plan mondial s-a născut în urmă cu 140 de ani, pe data de 24 februarie 1878. Este prima soprană care a interpretat rolul Minnie în opera ”Fata din Vest” de Puccini, în 1910. Este privită până în ziua de azi ca una dintre cele mai mari soliste de operă dramatică ale secolului al XX-lea. Imaginea sa apare pe bancnota de 2000 de coroane ceheşti (în circulaţie începând cu 1 octombrie 1996).

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.