Știri: Online, filmul „În sudul sufletului meu” (5 iunie 2020)

93
În sudul sufletului meu
În sudul sufletului meu

logo rubrica imago leviathan.roÎntre anii 1986–1988, Frieder Schuller a filmat lungmetrajul Im Süden meiner Seele (În sudul sufletului meu) în România, în ciuda circumstanțelor acelor vremuri. Filmul relatează anii petrecuți în București ai tânărului Paul Celan și crearea celui mai cunoscut poem al său Todesfuge (Fuga morții). Documentarea și sursa de inspirație a regizorului Frieder Schuller a fost puternic influențată de martorii contemporani și prietenii lui Celan, care mai erau încă în viață la acea vreme. Aceștia i-au relatat anii 1945–1947, ca fiind cei mai fericiți ani din viața poetului.

Ce au însemnat pentru el anii petrecuţi la Bucureşti reiese dintr-o scrisoare din 12 septembrie 1962, adresată, de la Paris, prietenului său Solomon: „Am cunoscut o serie de mari poeţi francezi şi i-am şi tradus (la fel cum am cunoscut floarea poeziei germane). Câţiva dintre ei mi-au făcut cunoscută prietenia lor printr-o dedicaţie, despre care pot să afirm doar că s-a dovedit a fi eminamente literară. Dar am avut, şi asta se întâmpla demult, prieteni poeţi – asta s-a petrecut între 45 şi 47 în Bucureşti. Este ceva ce nu voi uita niciodată.”

Filmul este prezentat în limba germană și are o durată de 90 de minute.

Filmul va putea fi vizionat până în data de 5 iunie 2020 la următorul link.

Prezentarea online a filmului În sudul sufletului meu a avut loc în data de 7 mai 2020 și a fost însoțit de o discuție live cu regizorul și scenaristul Frieder Schuller.

Frieder Schuller este un poet de limbă germană, libretist, scenarist și regizor, originar din România. În perioada în care a trait în România, acesta a lucrat ca jurnalist și secretar literar. Odată ajung în Germania, acesta a înființat casa de producție de filme Transsilvania Film GmbH.

În 1981, acesta a scris scenariul filmului  Fürchte dich nicht, Jakob! (Nu te teme, Jakob, ecranizare a nuvelei O făclie de Paște de Ion Luca Caragiale), în regia lui Radu Gabrea. Câțiva ani târziu, între 1983–1984 acesta a realizat în România primele două filme și anume: Conrad Hass și Negustorul de clopote.

Tot înainte de căderea regimului comunist, acesta a realizat un documentar despre Hermann Oberth și a regizat filmul În sudul sufletului meu.

Cel mai recent film a fost realizat la Viscri, acolo unde prințul Charles deține o casă, de aici și numele filmului Un sat se trezește. Transilvania și prințul, un film documentar, unde scenariul și regia de sunt scrise de Frieder Schuller. 

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.