Știri: Opera Națională București redeschide publicului Sala Mare de spectacole în acest weekend cu „Messa da Requiem” de Giuseppe Verdi (8, 9 mai 2021)

61
Afis Messa da Requiem ONB

logo rubrica musica leviathan.roOpera Națională București redeschide porțile în acest weekend și prezintă publicului sâmbătă, 8 mai, și duminică, 9 mai 2021, începând cu ora 18.30, Messa da Requiem de Giuseppe Verdi.

Requiem-ul lui Giuseppe Verdi este o lucrare vocal-simfonică pentru patru solişti, cor şi orchestră. Din distribuția concertului fac parte soliștii Renata Vari (soprană), Antonela Bârnat (mezzosoprană), Daniel Magdal (tenor) și Marius Boloș (bas). Interpretează Orchestra şi Corul Operei Naţionale Bucureşti. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

Una dintre cele mai importante lucrări vocal-simfonice ale lui Giuseppe Verdi, Messa da Requiem a fost interpretată pentru prima dată conform dorinței compozitorului, în Biserica San Marco din Milano, la un an de la moartea scriitorului Alessandro Manzoni (poet, romancier,  dramaturg, critic literar), pe 22 mai 1874, sub conducerea muzicală a lui Verdi.

Creaţia lui Verdi oferă un răspuns uman la liturghia latină prin capturarea dramei ascunse a acestor partituri şi explorarea celui mai mare secret al existenţei umane: moartea. Cu o tendinţă de teatru muzical cu care suntem familiari din operele sale, compozitorul evocă terifiante imagini ale morţii, de la sfârşitul timpului şi condamnarea la chinurile iadului, creând un emoţionant tablou gigantic: de frică, furie, durere, tristeţe şi dor de răscumpărare. Chiar dacă Verdi urmează pur şi simplu textul liturghiei catolice, structura muzicală trece dincolo de ideea de bază creştină a morţii şi învierii pentru a include şi alte interpretări. Puternica imagine desprinsă din Dies Irae, reprezintă viziunea neliniştitoare a morţii în concepţia lui Verdi.

„Messa da Requiem” este una dintre cele mai importante lucrări vocal-simfonice ale lui Giuseppe Verdi și a fost compusă în memoria lui Alessandro Manzoni, un poet și romancier italian. Prima interpretare a recviemului avut loc pe 22 mai 1874, în Domul San Marco de la Veneția, la cererea expresă a compozitorului, la un an de la moartea lui Alessandro Manzoni. Deși compus pe structura unei slujbe religioase catolice de comemorare, recviemul este considerat prea teatral pentru a fi folosit în lăcașe de cult. Tendința teatrală din operele compozitorului este o trăsătură specifică lui Verdi. Acesta explorează în Messa da Requiem toate sentimentele umane în fața misterului etern al morții: frică, furie, durere, tristețe, dar și speranța într-o viață de apoi.

Cu dor de operă și balet, de minunata lume a artei lirice, vă invităm să ne bucurăm împreună de cele mai îndrăgite titluri din repertoriul actual. Tuturor iubitorilor de artă ne-au lipsit în aceste luni parfumul scenei Operei Naționale București, căldura și atmosfera pe care o degajă la fiecare emoție muzicală.

În această primă etapă de reluare a spectacolelor, pentru a respecta cu strictețe recomandările autorităților privind distanțarea socială, vor fi scoase la vânzare doar 30% din locurile disponibile ale Sălii Mari.

Biletele se pot achiziționa de la Casa de Bilete a Operei Naționale București și online, de pe http://tickets.operanb.ro/.

Sponsor oficial: Enel România

Partener de mobilitate: Kia

Sponsori: Banca Comercială Română, Aqua Carpatica, Zarea

Parteneri: Sansha

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Muzical, Forbes România, RFI România,
Romantic FM, Radio Seven, Itsy Bitsy, România TV, Zile și Nopți, Agerpres, Spot Media, Ziarul
Metropolis, News București, Marea Dragoste, Leviathan, Ordinea Zilei, București Business, Reușita.ro

Comunicat al Operei Naționale București

Arhiva Opera Națională București

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.