Știri: Opera Națională București sărbătorește Ziua Culturii Naționale cu o serie de șase spectacole semnate de compozitori români (15 ianuarie 2021)

52
Ziua Culturii Naționale la ONB

logo rubrica musica leviathan.roAnul acesta, Opera Națională București împlinește 100 de ani de la instituționalizare. Deschidem seria evenimentelor dedicate Centenarului cu prilejul sărbătoririi în data de 15 ianuarie 2021, a Zilei Culturii Naționale. Prima scenă lirică a țării va transmite online, într-un maraton cultural ce se va desfășura pe durata întregii zile, șase spectacole semnate de compozitori români în cadrul proiectului intitulat #DordeONB din seria Opera online.

În cei 100 de ani de activitate bogată, Opera Națională București  a devenit componentă fundamentală a culturii și vieții muzicale și dă măsura unui nivel general al receptării artei, aceasta cu atât mai mult cu cât finalul secolului al XX și începutul secolului al XXI înlesnesc accesul publicului nu numai la spectacolul propriu-zis, ci și la înregistrările sonore și la transmisiile online ale marilor evenimente lirice.

Pentru reconsiderarea importanței rolului culturii naționale, cele șase lucrări celebre vor fi transmise online pe site-ul instituției, în link-ul https://operanb.ro/operaonline/ și pe canalul de Youtube al Operei Naționale București, în link-ul https://www.youtube.com/OperaNationalaBucurestiONB

Programul spectacolelor cuprinde:

La piață de Mihail Jora, spectacol de balet, va deschide seria evenimentelor, înregistrarea putând fi vizionată începând cu ora 10.00. Baletele lui Mihail Jora pot fi considerate adevărate trepte ale dezvoltării artei coregrafice românești. În muzica celor cinci balete ale sale, se regăsesc accente diverse, de la cele satirice, la cele lirice, de la verva pitorească, la parfumul vremurilor apuse. Prezentat în premieră mondială pe scena Operei Naționale București, la 17 martie 1932, La piață a deschis seria baletelor lui Jora, evocând lumea pestriță a mahalalei bucureștene de altădată. Compozitorul a abordat o tematică de inpirație populară, cu incursiuni în muzica lăutărească, potrivit intențiilor sale caricaturale cu substrat critic, în spiritul lui Caragiale.

O noapte furtunoasă de Paul Constantinescu, spectacol de operă, va fi transmis începând cu ora 10.40. O adevărată capodoperă a comediei muzicale, lucrarea lui Paul Constantinescu dezvăluie o subtilă înțelegere a teatrului lui Ion Luca Caragiale, reflectată prin fine nuanțări în interpretarea muzicală. Comedia originală primește astfel plus de elemente amuzante și de încărcătură emoțională, calitățile sale fiind în mod evident potențate.

Spectacolul de balet Roșu și negru de Livia Teodorescu Ciocănea va continua maratonul cultural și va fi transmis începând cu ora 11.30. „Spectacolul încearcă o reconciliere între modern și clasic, în vederea restabilirii comunicării între arta contemporană și public. Mesajul lucrării este dincolo de momentul istoric invocat și face parte din marile teme de meditație asupra condiției umane: credință, dragoste, datorie.” – Livia Teodorescu-Ciocănea.

Motanul încălțat de Cornel Trăilescu va reprezenta invitația adresată copiilor cu ocazia Zilei Culturii Naționale, înregistrarea spectacolului fiind disponibilă începând cu ora 13.40. Povestea motanului năzdrăvan ce folosește nenumărate trucuri pentru a obține putere, bogăție și mâna unei prințese pentru stăpânul lui, i-a cucerit de-a lungul timpului nu doar pe regizorii de teatru și film, ci și pe compozitori care, pornind de la basmul lui Perrault, au scris lucrări de operă remarcabile.

Spectacolul O scrisoare pierdută, operă în două acte și un prolog de Dan Dediu va completa seria transmisiunilor online începând cu ora 15.20. Oglindă a societății românești, piesa de teatru a lui Caragiale a rămas un subiect de actualitate, admirabil construită, într-un stil de o originalitate aparte. Spectacolul de operă este adesea influențat de creațiile literar-dramaturgice, preluând din acestea teme, personaje, chiar acțiunea completă. Pentru creatorii operei contemporane, O scrisoare pierdută a fost, desigur, o provocare.

Concertul Românește va încheia seria evenimentelor dedicate Zilei Culturii Naționale și va fi transmis începând cu ora 18.10. Caracterizat prin unicitate și originalitate, concertul reunește într-un spectacol alcătuit dintr-un repertoriu exclusiv românesc renumiți soliști ai primei scene lirice a țării, acompaniați de Orchestra Operei Naționale București.

Ziua de 15 ianuarie, declarată Ziua Culturii Naţionale începând cu anul 2010, reprezintă data naşterii poetului naţional Mihai Eminescu (1850–1889). De-a lungul timpului, Ziua Culturii Naţionale a fost nu numai ziua în care românii celebrează un mare creator, dar şi o zi de reflecţie asupra culturii române, în genere, şi a proiectelor culturale de interes naţional.

Sponsor oficial: Enel România

Partener de mobilitate: Kia

Sponsori: Banca Comercială Română, Aqua Carpatica, Zarea

Parteneri: Sansha

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Muzical, Forbes România, RFI România,
Romantic FM, Radio Seven, Itsy Bitsy, România TV, Zile și Nopți, Agerpres, Spot Media, Ziarul
Metropolis, News București, Marea Dragoste, Leviathan, Ordinea Zilei

Comunicat al Operei Naționale București

Arhiva Opera Națională București

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.