Știri: Ziua Culturii Naționale la Academia Română (15 ianuarie 2021)

153
ziua culturii nationale la Academia Română

Academia Română sărbătorește Ziua Culturii Naționale, vineri, 15 ianuarie 2021, în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu”.

Alocuțiuni:
acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române;
acad. Eugen Simion, președintele Secției de Filologie și Literatură a Academiei Române și inițiator al Zilei Culturii Naționale;
acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române și președintele Secției de Arte, Arhitectură și Audio-Vizual;

Concert
Alocuțiunile vor fi urmate de un concert susținut de Filarmonica „George Enescu”, sub bagheta dirijorului Horia Andreescu. În program: Ludwig van Beethoven, Uvertura Egmont; George Enescu, Patru piese inedite pentru vioară și orchestră de coarde, solist: Rafael Butaru; Doru Popovici, Codex Caioni; Constantin Silvestri, Trei piese pentru orchestră de coarde; Béla Bartók, Dansuri românești; Dan Dediu, Codex Brasoviensis.

Date fiind actualele condiții impuse de criza sanitară și imposibilitatea de a invita la eveniment, acesta ul va fi înregistrat și difuzat în data de 15 ianuarie 2021, astfel:
– la Televiziunea Română, pe postul TVR 3, ora 19.00
– la Trinitas TV, ora 20.00
– la Radio România Muzical, ora 15.30 (doar concertul)

Istoria evenimentului
Academia Română îndeplinește în fiecare an misiunea de onoare de a serba Ziua Culturii Naționale, sărbătoare cu statut național pe care Academia Română a inițiat-o și propus-o spre legiferare Parlamentului României în anul 2010, confirmată legislativ prin Legea nr. 238/2010. Datorăm stabilirea Zilei Culturii Naționale în data de 15 ianuarie, când este aniversată ziua de naștere a poetului Mihai Eminescu, academicianului Eugen Simion, care a dorit să aducă un omagiu permanent personalităţii emblematice a poetului național. Astfel, începând cu anul 2010, România și românii de pretutindeni sărbătoresc în data de 15 ianuarie, laolaltă, cele două evenimente.

Parteneriat cultural:
Academia Română și Filarmonica „George Enescu” marchează festiv pentru a treia oară împreună Ziua Culturii Naționale, sărbătoare ajunsă anul acesta la a 11-a ediție.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.