Știri: Prelegerea ”O scurtă istorie a fotografiei de stradă” (18 iulie 2019, Tel Aviv)

35
Dr. Ruth Oren
Dr. Ruth Oren

În completarea expoziției de fotografie ”Din impresiile unui călător. București 2009 – 2019”, prezentată la sediul ICR Tel Aviv în perioada 24 iunie – 30 iulie 2019 și care conține 28 de fotografii de tipul ”street photography” ale orașului București, Ruth Oren va susține prelegerea intitulată ”O scurtă istorie a fotografiei de stradă”. Evenimentul, în limba română, va avea loc joi, 18 iulie 2019, ora 18.00, la sediul ICR Tel Aviv (Bulevardul Shaul Hamelech nr. 8, etaj 6).

Manifestarea va fi o incursiune în diversitatea abordării vizuale a fotografiei de stradă, de la început, în secolul XIX și până în prezent, în special în zona urbană, cât și o explorare a specificului limbajului fotografic și a problematicii relației dintre fotograf și subiect. Acest gen fotografic – ”street photography” – este realizat, de obicei, în mod direct, ca expresie artistică, dar și documentară. Atitudinea fotografului de stradă este similară cu cea a fotografului documentar social sau a fotojurnalistului care lucrează în locuri publice, cu scopul de a captura evenimente surpriză. Fotograful de stradă mai poate fi văzut ca o extensie a flâneurului, un fin observator al spațiului urban, un soi de călător solitar, aflat într-o căutare continuă a pitorescului orașului.

O expunere de imagini va conduce publicul prin marile metropole ale lumii, cât și prin orașele de mici dimensiuni, pornind cu bulevardele și colțurile de stradă din Paris, Berlin, Londra sau New York-ul secolelor XIX-XX și terminând cu Bucureștiul, Ierusalimul și Tel Avivul ultimelor două veacuri. Vor fi analizate și discutate imaginile unora dintre cei emblematici fotografi de stradă, ca de exemplu Jacques Louis – Mande Daguerre, Eugene Atget, Henry Cartier-Bresson, Willy Römer, Lee Friedlander. De asemenea, Ruth Oren va mai discuta despre lucrări reprezentative pentru societatea românească, precum cele ale lui Iosif Berman sau Andrei Pandele, alături de cele revelatoare pentru societatea israeliană, referindu-se la imaginile lui Shmuel Yoseph Schweig, Zoltan Kluger, Yacob Rosner, Alex Levac și alții.

În prezent conferențiar la Universitatea din Haifa, dr. Ruth Oren îmbină activitatea artistică și cea academică, în domeniul fotografiei și al comunicării vizuale. S-a născut în România în anul 1949 și a emigrat în Israel în 1961. Este licențiată în istoria teatrului, precum și în limba și literatura ebraică la Universitatea Ebraică din Ierusalim, are un masterat în media și jurnalism de la aceeași universitate și a obținut titlul de doctor de la Universitatea din Haifa, cu o lucrare despre tematici și aspecte ale peisajului israelian în fotografía anilor 1945 – 1963. Pe lângă activitatea artistică și academică, Ruth Oren colaborează ca jurnalist cu diverse publicații din Israel.

Vezi: ”Surprinzătoarea călătorie fotografică a doamnei Ruth Oren” de Cleopatra Lorințiu

”Din impresiile unui călător. București 2009 – 2019”, expoziție de fotografie de Ruth Oren la sediul ICR Tel Aviv, în perioada 24 iunie – 30 iulie 2019.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.