Știri: Premieră la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca: ”Cel mai iubit dintre pământeni” (23 și 24 mai 2019)

173
cel mai iubit dintre pamanteni teatru cluj

Teatrul Naţional din Cluj-Napoca vă invită la premiera cu adaptarea ”Cel mai iubit dintre pământeni” de Tudor Lucanu după faimosul roman al lui Marin Preda, spectacol care va avea avanpremiera joi, 23 mai și premiera, vineri, 24 mai 2019, de la ora 19.00, în Sala mare. Regia: Tudor Lucanu. Distribuţia: Petrini: Matei Rotaru; Matilda: Ramona Dumitrean; Suzy / Clara: Sânziana Tarța; Mama: Irina Wintze ; Tata / Instructorul: Ovidiu Crişan; Petrică / Mircea / Gheorghe Gheorghiu-Dej: Ioan Isaiu; Bunicul / Olaru: Petre Băcioiu; Vasile / Bacaloglu: Radu Lărgeanu; Tasia / O voce / Lăutar: Anca Hanu;  Petea / Calistrat / Gardianul: Adrian Cucu; Vaintrub / Strelitu’ / Poetul / Vecinul: Cosmin Stănilă; Ion Micu / Căpitanul / Vătămanu / Iosif Visarionovici Stalin : Miron Maxim; Istrate / Ciceo / Ofițerul 1: Ruslan Bârlea; Vintilă / Ofițerul 2: Radu Dogaru; Colonelul maghiar / Colonelul român / Pencea: Cătălin Herlo; Anchetatorii: Toată distribuția. Deținuții: Toată distribuția. Scenografia: Cristian Rusu. Muzica: Șerban Ursachi. Maestru de lumini: Jenel Moldovan.

Scriitorul Marin Preda s-a născut la Siliștea Gumești (Teleorman), la 5 august 1922. A debutat cu nuvelele din Întâlnirea din pământuri” (1948). În 1955 apare primul volum dinMoromeții(volumul II: 1967). Urmează Risipitorii (1962),Intrusul(1968), Marele singuratic (1972), Delirul  (1975),Imposibila întoarcere (publicistică, 1971), Viața ca o pradă (memorialistică, 1977).

Cel mai iubit dintre pământeni este ultima creație a scriitorului, amplu tablou în trei volume al stalinismului romînesc, apărut în 1980, cu puțin timp înainte de dispariția sa, în ziua de 16 mai 1980, la Casa de Creație a Scriitorilor de la Palatul Mogoșoaia. În prefața la ediția din 1984 a romanului, Eugen Simion scria:Cel mai iubit dintre pământeni este un roman total […[ romanul unui destin care asumă o istorie, romanul unei istorii care trăiește printr-un destin. Protagonistul, filosoful și universitarul Victor Petrini, a fost inspirat de destinele tragice ale unor scriitori renumiți: I. D. Sîrbu și Ion Caraion, ambii fiind victime ale persecuțiilor politice după instaurarea comunismului în țara noastră. Laurențiu Ulici observă pe bună dreptate că toate momentele ”de existență socială ale eroului sunt tot atâtea pretexte pentru examinarea realistă și fără menajamente a «obsedantului deceniu»”.

Aurora Cornu, cu care Marin Preda a trăit o intensă poveste de dragoste și care a fost soția lui timp de patru ani, a fost cea care a dat, de fapt, titlul celebrului roman. Ea obișnuia să-l alinte, pe soțul ei, spunându-i ”cel mai iubit dintre pământeni”. În momentul apariției romanului însă, acest titlu suna ca o persiflare a titlului de ”cel mai iubit fiu al poporului“, pe care presa oficială îl atribuia lui Nicolae Ceaușescu. Pasiunea lui Petrini pentru Suzy – adevărată rază de soare, după zbuciumatul și amarnicul episod marital cu Matilda – este sensibil recreată de regizorul-scenarist Tudor Lucanu, prin inserturi în textul devenit spectacol. ”Filosofii de viață foarte interesante” din ”pătura de jos a societății” și ”punerea lor în oglindă” se contrapun Erei ticăloșilor, cum denumește Victor Petrini epoca în care trăiește. Existența lui Victor Petrini se petrece într-o continuă lipsă de libertate. De unde opțiunea regizorului și a scenografului Cristian Rusu în crearea unui spațiu carceral, constrângător, silnic.

Tudor Lucanu își conduce cu abilitate actorii prin meandrele acestei povești ca ”un fel de călăuză care a făcut traseul, a mai făcut drumul, știe unde se ajunge, a văzut întregul”. În înțelegerea ”Erei ticăloșilor“, scenaristul-regizor se dovedește o călăuză bună…

Comunicat al Teatrului Național ”Lucian Blaga” din Cluj-Napoca

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.