Știri: Premiera spectacolului „Şase personaje în căutarea unui autor” de Luigi Pirandello pe scena Teatrului Naţional din Cluj-Napoca (5 mai 2021)

92
Afis_Sase personaje in cautarea unui autor

Cu emoție și bucurie anunțăm premiera unui nou spectacol: Şase personaje în căutarea unui autor de Luigi Pirandello, în regia lui Tudor Lucanu, se va juca pentru întâia oară pe scena Teatrului Naţional din Cluj-Napoca sâmbătă, 5 iunie 2021, de la ora 19.00.  

Este un moment special pe care îl așteptam de mai multă vreme: vom avea ocazia de a ne reîntâlni pe scena TN Cluj cu unul dintre cei mai celebrați și mai comentați autori dramatici ai secolului trecut – Luigi Pirandello. Regizorul Tudor Lucanu, semnatarul regiei apreciatelor spectacole Amalia respiră adânc, Romeo și Julieta, Cel mai iubit dintre pământeni, ne propune o montare inspirată a piesei considerate momentul de vârf al creației pirandelliene și cea mai emblematică reprezentare a doctrinei teatrale a dramaturgului italian: Șase personaje în căutarea unui autor (1921).

Parte a trilogiei „teatru în teatru”, alături de Fiecare în felul său (1924) și Astă-seară se improvizează (1929), Șase personaje în căutarea unui autor este o mărturie a caracterului revoluționar al teatrului lui Pirandello. Aducând în discuție teme precum multiplicitatea identității, imposibilitatea comunicării și tensiunea dintre realitate și ficțiune, piesa dizolvă convențiile teatrale și expune limitările realismului. La prima sa reprezentație, pe scena Teatrului Valle din Roma, în luna mai a anului 1921, Șase personaje în căutarea unui autor a bulversat și a scandalizat. Exact un secol mai târziu, vă invităm să descoperim împreună cu echipa spectacolului cum rezonează astăzi această operă pirandelliană esenţială. Ce formă pot lua căutările sale, meditația asupra rolului personajului și asupra raportului dintre viață și artă în contextul problemelor contemporane cu care se confruntă teatrul? Lăsați-vă ghidați de actori, regizor și dublurile lor vii în participarea la o incizie pe viu a mecanismelor intime ale artei scenice.

Șase personaje în căutarea unui autor de Luigi Pirandello. Traducere de Alice Georgescu. Regia și decorul: Tudor Lucanu. Costumele: Zsófia Gábor. Muzica: Radu Dogaru. Maestru de lumini: Jenel Moldovan.

Distribuţia: Tatăl: Dan Chiorean; Mama: Irina Wintze; Fata vitregă: Alexandra Tarce; Fiul: Cosmin Stănilă; Băiatul: Radu Dogaru; Madama Pace: Angelica Nicoară; Directorul-regizor: Matei Rotaru; Prima actriță: Sânziana Tarța; Primul actor: Cătălin Herlo; Duena: Ramona Dumitrean; Ingenua: Diana Buluga; Junele prim: Miron Maxim; Regizorul tehnic: Ruslan Bârlea; Sufleurul, Secretarul directorului: Adriana Băilescu; Recuziterul: Petre Băcioiu.

Comunicat al Teatrului Național din Cluj

Arhiva Teatrul Național din Cluj-Napoca

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.