Știri: Gala Aniversară „Ruxandra Donose 30”, pe scena Operei Naționale București (5 mai 2021)

33
Gala Aniversara „Ruxandra Donose 30” ONB 5.06

logo rubrica musica leviathan.roOpera Națională București prezintă sâmbătă, 5 iunie 2021, începând cu ora 18.30, Gala Aniversară „Ruxandra Donose 30”, un eveniment unic menit să celebreze cei 30 de ani de activitate artistică ai celebrei mezzosoprane. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare. Conceptul regizoral poartă semnătura Paulei Stoica. Cu participarea Orchestrei Operei Naționale București.

Cu acest prilej, Ruxandra Donose, una dintre cele mai apreciate mezzosoprane ale lumii, va fi prezentă pentru publicul spectator pe scena Operei Naționale București. Personalitate artistică de mare complexitate, Ruxandra Donose este cunoscută pentru roluri importante precum cel al Charlottei din opera Werther de Jules Massenet, sau rolul titular din Carmen de Georges Bizet. De asemenea, marile scene ale lumii găzduiesc rolurile sale masculine, în travesti, interpretate magistral, precum Cherubino din Nunta lui Figaro de W. A. Mozart, Sesto din La Clemenza di Tito și Idamante din Idomeneo.

Ruxandra Donose este deosebit de apreciată pentru timbrul special al vocii şi inteligenţa în interpretare, însoţite de o sensibilitate şi forţă de expresie absolut extraordinare.

Anul 1990 a fost unul foarte important pentru cariera sa, a început o bogată activitate pe plan internaţional, pe marile scene ale lumii (Berlin, Viena,  München, Frankfurt, etc) şi a participat la o serie de înregistrări la case de discuri importante din Mannheaim, Hamburg şi Frankfurt.

În 1996 a evoluat pentru prima oară în Statele Unite ale Americii, la Opera din San Francisco, în Povestirile lui Hoffmann de Offenbach.

În anul 2002, a fost nominalizată la cea de-a 44-a ediţie a Premiilor Grammy, la categoria cea mai bună interpretare, cu lucrarrea compozitorului Antonín Dvořák, Stabat Mater.

În anul 2008 a cântat în premiera mondială a operei The Fly de Howard Shore, la Theatre du Chatelet din Paris, interpretând rolul feminin principal, Veronica.

Anul 2010 i-a adus Ruxandrei Donose patru debuturi de rol importante în operele: Don Giovanni de Mozart (rolul Dona Elvira), Moartea Cleopatrei de Berlioz, Orfeu și Euridice de Gluck (rolul Orfeu, în travesti) şi Il Farnace de Vivaldi, operă pe care a înregistrat-o pentru compania de discuri EMI Virgin Classics, într-o ambianță specific barocă, alături de un grup de instrumentiști care au cântat pe instrumente istorice.

De-a lungul carierei artistice a colaborat cu unii dintre cei mai mari dirijori ai lumii: Claudio Abbado, Pierre Boulez, Sir Colin Davis, Mariss Jansons, Sergiu Celibidache, Donald Runnicles, Vladimir Jurowski şi Zubin Mehta.

A interpretat pe cele mai mari scene ale lumii precum Royal Opera House Covent Garden, the Metropolitan Opera New York, San Francisco Opera, Opera National de Paris, Vienna State Opera, Berlin Staatsoper, Los Angeles Opera, Deutsche Oper Berlin, Teatro Real, Madrid şi Tokyo.

Cenuşăreasa, Carmen, Norma, Werther, Cavalerul rozelor, Idomeneo sunt opere în care Ruxandra Donose a interpretat cu mare succes roluri principale.

Biletele se pot achiziționa online de pe http://tickets.operanb.ro/ și de la Casa de Bilete a Operei Naționale București.

Pentru a ne bucura în siguranță de fiecare spectacol, reprezentațiile au fost adaptate și nu depășesc o durată de maximum 2 ore, conform normelor oficiale în vigoare. Vă reamintim că purtarea măștii este obligatorie, se va respecta distanțarea socială, iar spectacolul nu are pauză. Accesul în sala de spectacole se va realiza cu o oră înainte de a începe reprezentația, în baza biletului (fizic sau electronic). Pentru a participa la spectacolele Operei Naționale București vaccinarea nu este obligatorie.

Sponsor oficial: Enel România

Partener de mobilitate: Kia

Sponsori: Banca Comercială Română, Aqua Carpatica, Zarea

Parteneri: Sansha

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Muzical, Forbes România, RFI România,
Romantic FM, Radio Seven, Itsy Bitsy, România TV, Zile și Nopți, Agerpres, Spot Media, Ziarul
Metropolis, News București, Marea Dragoste, Leviathan, Ordinea Zilei, București Business, Reușita.ro

Comunicat al Operei Naționale București

Arhiva Opera Națională București

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.