Știri: Premiera spectacolului „Ultima iubire a lui Cezar” (28 octombrie 2023)

30
Ultima Iubire (1)

Teatrul Național din Cluj-Napoca vă invită sâmbătă, 28 octombrie 2023, de la ora 19.00, în Studioul Euphorion, la premiera spectacolului Ultima iubire a lui Cezar de Horia Gârbea, în regia lui Tudor Antofie.

Spectacolul, în premieră națională, spune povestea a patru actori profesioniști și a unei economiste cu veleități artistice, care își trăiesc sau își joacă pasiunile, escapadele amoroase, ambițiile și decepțiile profesionale în spațiul fascinant al culiselor, în care linia de demarcație dintre teatru și viață se estompează treptat, cu consecințe tragi-comice. Iuliu (Dragoș Pop), Alma (Angelica Nicoară), Andrei (Cristian Grosu), Alex (Miron Maxim) și Ana (Diana-Ioana Licu) sunt absorbiți, cu tot cu dramele lor adesea meschine, în universul marilor tragedii shakespeariene, în care emoțiile se consumă paroxistic, iar conflictele nu au altă rezolvare decât moartea sau crima. Printr-un periculos du-te-vino al teatrului în teatru, cei cinci protagoniști, profitând de măștile asumate – Cezar, Cleopatra, Marc Antoniu, Richard al III-lea și Octavia/Anne/Lady Macbeth –, își reglează conturile într-o dispută cu accente de un patetism brutal. Astfel, rivalități teatrale și sentimente mundane ajung să devasteze existența interpreților captivi în pielea ilustrelor personaje.

Tânărul regizor Tudor Antofie, proaspăt absolvent al Facultății de Teatru și Film din Cluj, revelează misterul unui teritoriu puțin cunoscut – jalonat alături de scenografa Adriana Grand –, în care arta și realitatea trebuie să își negocieze dominația. Publicul este deci invitat să asiste la show-ul când grandios, când ridicol prin care actorul intră în rol și încearcă, apoi, să își recâștige controlul asupra propriei persoane. Ingenioasa înlănțuire meta-teatrală și jocurile intertextuale plasează tragedia în umbra comediei și invers, ambele găsindu-și împlinirea într-o satiră plină de semnificații.

Horia Gârbea este scriitor, traducător și publicist român multipremiat, ale cărui proiecte dramaturgice s-au bucurat de numeroase puneri în scenă, atât în țară, cât și în străinătate (dintre acestea, Crimă cu pistol și bile a avut premiera la Teatrul Național Cluj-Napoca în 2021). Piesa Ultima iubire a lui Cezar, publicată la Editura Neuma, a primit Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru anul 2022 la secțiunea „Cartea de teatru” și, în 2019, premiul al III-lea la Concursul de Comedie Românească organizat de Teatrul de Comedie din București.

Următoarea reprezentație a spectacolului va avea loc marți, 31 octombrie 2023, de la ora 19.00.

Ultima iubire a lui Cezar de Horia Gârbea

Regia: Tudor Antofie. Scenografia: Adriana Grand. Univers sonor: David Vîlcu.

Distribuţia: Iuliu: Dragoș Pop; Alma: Angelica Nicoară; Andrei: Cristian Grosu; Alex: Miron Maxim; Ana: Diana-Ioana Licu.

Regia tehnică: Mădălina Mânzat. Lumini: Ionuț Maier. Sonorizare: Vasile Crăciun. Sufleor: Irina Barbir.

Comunicat al Teatrului Național din Cluj-Napoca

Arhiva Teatrul Național din Cluj-Napoca

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.