Știri: Prezentarea cărții ”O istorie a evreilor din Galați – file de cronică de la începuturi până la marea emigrare” în cadrul ”Cafenelei Românești” (20 februarie 2020, Tel Aviv)

31
o istorie a evreilor din galați

logo carte rubrica leviathan.roInstitutul Cultural Român de la Tel Aviv va organiza și găzdui o nouă ediție a ”Cafenelei Românești” de la ICR Tel Aviv, în cadrul căreia va fi prezentată cartea O istorie a evreilor din Galați – file de cronică de la începuturi până la marea emigrare de Lucian-Zeev Herșcovici și Violeta Ionescu, apărută în 2018 la Editura Hasefer și care constituie un amplu studiu monografic, în două volume. La eveniment vor participa Lucian-Zeev Herșcovici, alături de prof. Raphael Vago care va vorbi despre importanța monografiilor urbanistice din punct de vedere istoriografic, ing. Maurice Lorberblat, originar din Galați și care a contribuit la apariția volumului cu informații privind istoria locală și personală a comunității evreiești gălățene și prof. univ. dr. Silviu Sanie.

Evenimentul, desfășurat în limbile ebraică și română, va avea loc în data de 20 februarie 2020, cu începere de la ora 17.00 și va include prezentarea studiului monografic, analiza prof. Vago și contribuțiile prof. univ. dr. Silviu Sanie și ale ing. Maurice Lorberblat, urmând ca la final publicul să fie invitat să împărtășească amintiri din istoria comună gălățeană.

Lucian-Zeev Herșcovici este istoric și bibliotecar la Biblioteca Națională a Israelului, absolvent al Universității ”Al. I. Cuza” din Iași, doctor în istorie al Universității din Montpellier, premiat de Academia Română pentru volumul, scris împreună cu Baruch Tercatin, Prezenţe rabinice în perimetrul românesc: secolele XVI-XX și autor a numeroase cărți importante în domeniu.

În prefața volumelor, dr. ing. Sorin Blumer, președintele Comunității Evreilor din Galați, observă faptul că ”au mai fost scrise în trecut monografii despre evreimea gălățeană, dar niciuna atât de cuprinzătoare și așezată pe o structură specifică cercetării istorice”, precum cea de față. Este truda și talentul autorilor ”de a face cunoscută oricărui doritor (istoric, om de cultură sau simplu cititor) tumultuoasa istorie a evreilor gălățeni și influența acestora în toate domeniile de activitate”. Astfel, aspectele evocate în carte sunt expuse și analizate ”în strânsă corelare cu dezvoltarea României, reflectată în evoluția orașului Galați, privit ca unul cosmopolit și care, din păcate, nu a fost ferit de nenorocirile provocate de războaie”.

Partea întâi a monografiei bogat documentate este consacrată istoricului comunității și se evidențiază de celelalte studii și prin informațiile despre evenimentul din 30 iunie 1940, numit ”Masacrul de la Gara din Galați”, în timp ce partea a doua a cărții se ocupă de personalități, începând cu cele care s-au impus în viața comunitară sau în fruntea cultului mozaic și continuând cu persoane importante din viața economică, socială, culturală a Galațiului. Astfel sunt evocați consuli, bancheri, oameni de afaceri, industriași, comercianți, armatori, ingineri iar secțiunea de viață socială readuce în atenție mulți profesori, istorici, precum Eliezer Rosenbaum-Ilan sau Eugen Preda, ”părintele radioului modern” din România.

Comunicat al Institutului Cultural Român de la Tel Aviv

Arhiva Institutul Cultural Român

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.