Ziua Națională Constantin Brâncuși 2020

241
ziua nationala constantin brancusi

fila de calendar rubrica leviathan.ro19 februarie este data la care, în anul 1876, în localitatea Hobiţa, s-a născut sculptorul român Constantin Brâncuşi. Potrivit legii 305/2015, această zi a fost declarată sărbătoare naţională. Cu această ocazie, autorităţile centrale şi locale organizează o serie de manifestări cultural artistice.

Ministerul Culturii marcnează, în data de 19 februarie 2020, printr-o serie de premiere la nivel teritorial, Ziua Națională Constantin Brâncuși 2020. Având scopul de a cinsti memoria părintelui sculpturii moderne la 144 de ani de la nașterea acestuia, evenimentele organizate de Ministerul Culturii vor readuce în atenția publicului operele și geniul creator ale lui Constantin Brâncuși.

Astfel, în data de 19 februarie, la București, Muzeul Național de Artă al României (Palatul Regal) va găzdui un spectacol high-tech de proiecții în cadrul căruia publicul va putea viziona holograme ale sculptorului și ale lucrărilor sale consacrate.

Muzeul Național de Artă al României (MNAR) oferă acces gratuit vizitatorilor pe parcursul zilei de 19 februarie și organizează trei tururi ghidate în sala Brâncuși din Galeria Națională, în care se găsesc cele mai multe dintre operele lui Brâncuși, păstrate în România. Tururile se vor desfășura la orele 14.00, 16.00 și 19.30.

Începând cu lucrarea Cap de copil, prezentată la Salonul Oficial de la Paris din 1906, și terminând cu Prometeu, lucrările lui Brâncuși de la Muzeul Național de Artă al României ilustrează traseul stilistic al sculptorului până la momentul abandonării detaliului inutil în favoarea formelor.

Colecția include, de asemenea, două machete (Scaun din piatră și Pilonul Porții sărutului) pentru singurul ansamblu monumental realizat de artist, cel de la Târgu-Jiu și o rară operă grafică, un schematic și elegant Nud feminin.

Vor putea fi admirate, de asemenea, patru opere cu care MNAR a participat la expoziția  Brâncuși. Sublimarea formei în cadrul festivalului pluridisciplinar Europalia de la Bruxelles, a cărui ediție din 2019 a fost dedicată României, cu accent special pe creația brâncușiană. Detalii, click aici.

Tot cu prilejul Zilei Naționale Constantin Brâncuși 2020, la Târgu-Jiu se va inaugura Muzeul Național Constantin Brâncuși. Muzeul Național Constantin Brâncuși își va deschide porțile în casa Barbu Gănescu, casă în care Constantin Brâncuși a locuit în perioada efectuării lucrărilor Ansamblului monumental Calea Eroilor, format din Masa tăcerii, Poarta sărutului și Coloana infinitului. În cadrul evenimentului inaugural va fi vernisată o expoziție de fotografie alcătuită din 10 fotografii donate de către Centrul Pompidou Paris și alte 33 de fotografii document realizate la ridicarea Coloanei fără sfârșit.

Program Ziua Națională Constantin Brâncuși, Târgu-Jiu

19 februarie 2020

Ora 10.00 – Vizită la operele din piatră: Masa Tăcerii, Poarta Sărutului, Aleea Scaunelor din Parcul ”Constantin Brâncuși”;

Ora 10.30 – Deschiderea Muzeului Național Constantin Brâncuși;

Ora 11.00 – Reprezentație sand-art poveste Brâncuși, semnată Gabriel Rusu, artist plastic;

Ora  11.30 – Vernisaj expoziție fotografie: 10 fotografii donate de Centrul Pompidou Muzeului Național de Artă al României și alte 33 de fotografii document de la ridicarea Coloanei fără Sfârșit.

Pe parcursul expoziției va fi susținut un recital de violoncel – suită pentru violoncel solo – interpretată de profesor Mircea Suchici (Orchestra de Cameră a Filarmonicii ”Oltenia”).

Menționăm că evenimentele organizate de Ministerul Culturii cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși sunt realizate numai din sponsorizări.

La Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare ”Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu au loc astăzi, miercuri, 19 februarie 2020, Colocviile Brâncuşi, manifestare dedicată Zilei Naționale Brâncuși, la 144 de ani de la nașterea sculptorului. Detalii, click aici.

Arhiva rubricii Filă de calendar

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.