Știri: Proiect video: „Farmecul discret al amintirii” (28 mai 2020)

42
Imagine de pe afișul spectacolului „Kafka. 5 vise”, Teatrul Odeon din București
Imagine de pe afișul spectacolului „Kafka. 5 vise”, Teatrul Odeon din București

Proiect de rememorare extrem de subiectivă a unor aventuri teatrale

„Spectacolele de teatru sunt imaginate pentru scenă, au nevoie să respire pe scenă. Atunci când sunt alungate de acolo spectacolele mor. Fotografiile, înregistrările video, sunt documente importante dar sunt lipsite de viață. Singura formă vie a spectacolelor alungate de pe scenă poate exista doar în memoria noastră.”Dragoș Galgoțiu.

În aceste vremuri pline de încercări, Teatrul Odeon din București rămâne deschis.

Continuăm proiectele desfășurate online și vă oferim joi, 28 mai 2020, de la ora 18.00, în completarea seriei Mari spectacole Odeon, Farmecul discret al amintirii, un proiect video de rememorare extrem de subiectivă a unor aventuri teatrale, regizat de Dragoș Galgoțiu, prin care regizorul aduce din nou în scenă șapte dintre spectacolele pe care le-a montat la Odeon.

„Mă seduce gândul că ar fi posibil să existe modalități de a descrie experiențe pierdute inventând un limbaj al memoriei. Cred că este posibil, dar numai dacă acceptăm că o asemenea aventură este inevitabil extrem de subiectivă. «Farmecul discret al amintirii» e o încercare de a imagina această limbă a memoriei pentru că sunt convins că nu doar eu am nevoie de o asemenea seducătoare experiență.” – Dragoș Galgoțiu.

Farmecul discret al amintirii, în regia lui Dragoș Galgoțiu, va fi transmis prin live streaming pe pagina noastră de Facebook și pe canalul de YouTube și va rămâne disponibil online.

„Am început cu un exercițiu de rememorare fragmentară, intenționat inegală, și cum am mai spus, extrem de subiectivă, a șapte dintre spectacolele pe care le-am pus în scenă la Odeon. Sunt convins că după acest exercițiu apropierea de un singur spectacol va fi extraordinară, intensă, amestecând mai mult decât acum ceea ce este previzibil cu ce e imprevizibil, provocându-i pe cei care au trăit spectacolul pe scenă să facă la fel.

Sunt convins că spectacolele alungate de pe scenă pot surprinde iar, pot provoca iar emoții, sau poate, și asta este iar seducător, alte emoții, un alt fel de emoții, un alt mod de a imagina emoții, impresii sau gânduri, pentru că dincolo de forma lor efemeră, care inevitabil se degradează și moare, spectacolele sunt de fapt doar impresii subiective și fragmente de gânduri.” – Dragoș Galgoțiu.

Eseul video Farmecul discret al amintirii, regia Dragoș Galgoțiu, cuprinde secvențe din spectacolele:

Casanova, după Memoriile lui J. Casanova de Seingalt, scrise de el însuşi (data premierei: 14 februarie 2015);

Epopeea lui Ghilgameș (data premierei: 1 martie 2009);

Hamletmachine de Heiner Müller (data premierei: 24 septembrie 2006) – spectacolul a avut parte de un turneu internațional la Gdansk, în Polonia în 2008, iar Marius Stanescu, interpretul lui Hamlet, a primit Premiul UNITER la categoria „Cel mai bun actor în rol principal”;

Ascensiunea lui Arturo Ui poate fi oprită de Bertolt Brecht (data premierei: 20 decembrie 2012) – spectacolul a avut parte de un turneu internațional în Bulgaria în 2014;

Viața e vis, după Calderón de la Barca (data premierei: 23 ianuarie 2011);

Kafka. 5 vise, după texte de Franz Kafka (data premierei: 20 mai 2016) – spectacolul se află în repertoriul curent al Teatrului Odeon;

Hamlet de William Shakespeare (data premierei: 9 decembrie 2018) – spectacolul se află în repertoriul curent al Teatrului Odeon.

Teatrul Odeon este alături de voi în aceste zile delicate, în care vă îndemnăm să aveți grijă unii de ceilalți. #stamacasa

Work by Andrei Délczeg.

Comunicat al Teatrului Odeon din București

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.