Știri: Proiecţia filmului ”Aubervilliers” al artistului francez de origine română Eli Lotar, la Paris (14 martie 2017)

1074
Eli Lotar Endormi Dormida Asleep Spain 1938
Sursă foto: http://www.jeudepaume.org

Marţi  14 martie, 2017, de la orele 19.00 la Jeu de Paume 1 (Place de la Concorde, Paris) va avea loc proiecția filmului Aubervilliers de Eli Lotar (1945, 25 min). La finalul proiecției, spectatorii vor putea participa la o întâlnire cu Paul Smith, urbanist și istoric, și Paloma Polo, artist în rezidenţă la Laboratoarele Aubervilliers, în cadrul dezbaterii cu tema Aubervilliers: de la filmul lui Eli Lotar la zilele noastre.

Cele două evenimente sunt parte integrantă a expoziției retrospective Eli Lotar (1905-1969), deschisă până pe 28 mai 2017 la Jeu de Paume-1 (Place de la Concorde, Paris) și dedicată fotografului și cineastului francez de origine română, Eli Lotar (Eliazar Lotar Teodorescu), fiul lui Tudor Arghezi.

Fotograf și cineast francez de origine română, Eli Lotar (Eliazar Lotar Teodorescu, Paris, 1905-1969) s-a născut la Paris, face studiile la București, revenind definitiv la Paris în 1924 pentru a lucra în domeniul cinematografiei. În Franţa, devine în scurt timp unul din primii fotografi ai avangardei pariziene. Apropiat de Germaine Krull, care îl învaţă meseria de fotograf, și mai târziu de suprarealiști, Lotar publică în reviste de avangardă precum  VuJazz,  Arts et métiers graphiques și participă la mai multe expoziţii internaţionale importante cum sunt Fotographie der GegenwartFilm und FotoDocuments de la vie sociale.

Portretele sale îl așază pe Lotar alături de marii artiști ai epocii. Urmare a angajamentului său social și politic, Eli Lotar dezvoltă numeroase proiecte alături de scriitori (Jacques Prévert și Pierre Prévert), oameni de teatru (Antonin Artaud și Roger Vitrac) și regizori (Joris Ivens, Alberto Cavalcanti și Luis Buñuel).

Programul expoziției 
Marţi (nocturnă) : 11.00 -21.00
De miercuri până duminica : 11.00 -19.00.
Expoziția este închisă lunea

Expoziţia reunește peste o sută de tiraje de epocă localizate recent în aproximativ 15 colecţii și instituţii internaţionale, cât și o selecţie de aproximativ o sută de documente (cărţi, reviste, scrisori, negative, filme) constituind nucleul operei lui Lotar și își propune să examineze rolul crucial al lui Eli Lotar în modernitatea fotografică de-a lungul unui parcurs tematic, de la Noua viziune la filmul documentar, trecând prin peisajul urban, industrial sau maritim.

Prezenţa lui Eli Lotar în avanposturile modernismului a făcut obiectul unei recunoașteri tardive; de abia la începutul anilor 1990, Centrul Pompidou organizează prima retrospectivă care îi este consacrată. De atunci, noile studii în domeniul suprarealismului, al fotografiei dintre cele două războaie mondiale, dar și al cinematografiei au permis o nouă privire asupra operei sale și, de asemenea, restituirea singularităţii traiectoriei universului său vizual.

Expoziţia retrospectivă este organizată de Centrul de expoziţii Jeu de Paume și Centrul Georges Pompidou, cu ocazia aniversării a 40 de ani de la fondarea Centre Georges Pompidou din Paris. Evenimentul este sprijinit de Institutul Cultural Român din Paris.

Prețul unui bilet de intrare este de 10 EURO (tarif întreg) și 7,50 EURO (tarif redus). Prețul unui bilet de intrare pentru proiecțiile de filme este de 3 EURO. Biletele pot fi rezervate direct de la casieriile Jeu de Paume sau online accesând link-ul http://billetterie.jeudepaume.tickeasy.com/fr-FR/accueil.

 

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.