Știri: Proiecția filmului colectiv ”Amintiri din Epoca de Aur”, scris și produs de Cristian Mungiu, la ”Zilele Culturii Române din Salamanca” (27 martie 2017)

1126
Amintiri din Epoca de Aur - Cristian Mungiu

Luni, 27 martie, de la ora 18.00, în Amfiteatrul Anayita din Edificiul Juan del Enzina al Universității din Salamanca (Plaza de Anaya, 12, 37008 Salamanca) va avea loc proiecția filmului colectiv Amintiri din Epoca de Aur (2009), ultima dintre cele patru producții cinematografice românești prezentate în cadrul Zilelor Culturii Române din Salamanca, eveniment desfășurat în perioada 6–30 martie 2017 în Salamanca.

Amintiri din Epoca de Aur 1: Tovarăși, frumoasă e viața!

Legenda activistului în inspecție
Legenda fotografului de partid
Legenda politrucului zelos
Legenda milițianului lacom

Amintiri din Epoca de Aur 2: Dragoste în timpul liber

Legenda vânzătorilor de aer
Legenda șoferului de găini

Regia: Cristian Mungiu, Hanno Höfer,
Răzvan Mărculescu, Constantin
Popescu, Ioana Uricaru

Amintiri din Epoca de Aur este un proiect cinematografic care își propune să schițeze o istorie neconvențională a comunismului românesc, prin perspectiva legendelor urbane care circulau în epocă.

Într-o serie de 6 scurtmetraje, Amintiri din Epoca de Aur recreează un tablou al supraviețuirii sociale într-o perioadă în care oamenii aveau de traversat cele mai ingrate și neașteptate situații, generate de lacunele logice ale sistemului comunist.

Amintiri din Epoca de Aur își propune totodată să readucă în memoria colectivă nostalgia obiectelor, muzicii și obiceiurilor din perioada comunismului românesc: cântatul imnului la începutul orelor, lozincile scandate la trecerea coloanelor oficiale, miracolul unei banane de Crăciun, reciclarea de sticle goale, hârtie și multe alte aspecte ale României anilor ’80.

Sinopsis

România, anii ’80: la primăria din sat sună telefonul: un politruc de la centru porneşte să inspecteze traseul vizitei de lucru care urmează să aibă loc în ziua următoare şi insistă ca ordinele să-i fie respectate întocmai. În Casa Scînteii e fierbere mare: în toate fotografiile oficiale, tovarăşul Ceauşescu îşi scoate pălăria în faţa domnului Jiscard D’Estaing, iar acest lucru este ideologic in-ac-cep-ta-bil. Curentul electric nu ajunge la Adâncatele dar activistul sosit de la Bucureşti insistă că e o datorie de Partid să-l aducă la şcoală şi pe ultimul cioban din vârful muntelui căci învăţătura te fereşte de pericole de care nici n-ai aflat. Cu două săptămâni înainte de Crăciun, plutonierul de miliţie Sandu primeşte de la cumnatul său un porc viu şi se întreabă cum să-l taie în toiul nopţii fără să prindă de veste colocatarii din bloc iar fiul lui, Dănuţ vine cu o propunere: ce-ar fi dacă l-ar gaza? La uşa Crinei sună Bughi şi cere o sticlă goală: e tânăr, arătos, dă video la bairamuri şi, de la filmele cu Bonnie si Clyde, Crina începe să viseze. Nevasta lui Grigore ţine post, iar el, şofer la Avicola, trage de fiecare dată la hanul lui Ildiko fără să-i treacă prin gând ce avere poartă cu el.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.