Știri: Zilele Culturii Române la Salamanca (6-30 martie  2017)

1523
Zilele Culturii Romane la Salamanca

Reprezentanţa Institutului Cultural Român de la Madrid şi Universitatea din Salamanca, sub patronajul Ambasadei României în Regatul Spanieiorganizează „Zilele Culturii Române la Salamanca”, în perioada  6 -30 martie  2017.

Inaugurarea oficială a evenimentului va avea loc în data de 7 martie, ora ora 18.00, în Edificio Juan del Enzina (Plaza de Anaya, 12, 37008 Salamanca). La eveniment și-au anunțat prezenţa Ambasadoareia României în Regatul SpanieiGabriela Dancău, decanul Facultăţii de Filologie din cadrul Universității din SalamancaVicente González Martín și directoarea Institutului Cultural Român de la Madrid, Ioana Anghel.

Programul proiecțiilor cinematografice în cadrul „Zilelor Culturii Române la Salamanca”:

luni, 6 martie, la 18.00h
Filantropica, r.: Nae Caranfil
(Amfiteatrul Anayita)

luni, 13 martie, la 18.00h
Aliyah Dada, r.: Oana Giurgiu
(Amfiteatrul Anayita)

luni, 20 martie, la 18.00h
De ce eu?, r.:Tudor Giurgiu
(Sala de teatru Juan del Enzina)

luni, 27 martie, la18.00h
Amintiri din Epoca de Aur, r.: Cristian
Mungiu, 
Hanno Höfer, Răzvan
Mărculescu, Constantin Popescu,
Ioana Uricaru 
(Amfiteatrul Anayita)

Programul „Zilelor Culturii Române la Salamanca” include proiecția a patru filme româneşti (difuzate câte unul pe săptămână) şi expoziţia documentară „Bucureștiul sefard. O istorie de peste 500 de ani în 100 de imagini„, care marchează finalul mandatului României la președinția Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA). 

Proiecţiile filmelor vor avea loc în zilele de luni, în Edificio Juan de Enzina (Plaza de Anaya, 12, 37008 Salamanca) şi vor fi precedate, fiecare în parte, de o prezentare realizată și susținută de Luminiţa Marcu, lector de limba română în cadrul catedrei de specialitate a Universității din Salamanca.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.


Expoziția „Bucureștiul sefard. O istorie de peste 500 de ani în 100 de imagini

Lucrările vor fi expuse, în perioada 6 -30 martie  2017, pe holul principal al Palatului de Anaya care găzduieşte în prezent Facultatea de Filologie a Universităţii.

Bucurestiul Sefard - Romania - Alianta Internationala pentru Comemorarea Holocaustului IHRA-mic-2Expoziția Bucureștiul sefard. O istorie de peste 500 de ani în 100 de imagini  își propune să recupereze și să redea publicului povestea în mare măsură uitată a Bucureștiului sefard, al cărui patrimoniu fizic este, din păcate, pe cale de dispariție (prin demolări sau schimbarea aparenței și destinației), la fel ca și comunitatea care l-a creat (din care nu mai există astăzi nici 50 de persoane, incluzând familiile mixte).

Prin fotografii mai vechi și mai noi precum și prin materiale de arhivă, preluate din cărțile Istorii și imagini din Bucureștiul evreiesc și Personaje și povești din Bucureștiul sefard publicate de Felicia Waldman & Anca Ciuciu Tudorancea (Noi Media Print, București, 2011/2016), panourile expuse documentează cei peste 500 de ani de istorie a evreilor spanioli care inițial au traversat iar mai apoi s-au și stabilit în București, aducând cu ei negoțuri inedite, dar și instituții comunitare, asezăminte educaționale și organizații culturale, de care de multe ori au beneficiat și evreii Ashkenazi, veniți în urma lor dar deveniți curând mult mai numeroși, însă cu mai puține posibilități financiare, și chiar românii (prin donațiile făcute de bancherii sefarzi Academiei Române și Universității din București pentru burse și premii de care au beneficiat multe personalități majoritare).

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.