Știri: Proiecție de film și dezbatere în cadrul evenimentului „Brâncuși secret: omul, în umbra artistului” la Paris (22 februarie 2017)

950
Constantin Brancusi Portret

Sala Bizantină a Palatului Béhaguereședinţa Ambasadorului României în Franţa (123 rue Saint-Dominique, Paris 75007) va găzdui miercuri, 22 februarie 2017, începând cu orele 20:00, evenimentul „Brâncuși secret: omul, în umbra artistului„.

Programul manifestării include proiecția filmului documentar În căutarea tatălui pierdut de Ionuț Teianu și o dezbatere despre viața și opera marelui sculptor român, ce-i are ca amfitrioni pe același Ionuț Teianu și pe criticul de artă Doïna Lemny.

Documentarul În căutarea tatălui pierdut, produs de Tudor Giurgiu, este rezultatul unei munci de trei ani a lui Ionuţ Teianu, cineast român stabilit la Paris din 1991, și este centrat pe încercările lui  John Constantin Brâncuşi Moore, de a-și înțelege tatăl (care nu l-a recunoscut niciodată) și de a-și afla rădăcinile. John Constantin Brâncuşi Moore are 82 de ani şi trăieşte lângă Paris. Fost fotograf la faimosul cabaret Crazy Horse, bătrânul îşi aminteşte de invitaţiile pe care le primea odinioară la ceremonii brâncuşiene, în Franţa sau în lume, ca fiu al sculptorului, unicul. În actul său de naştere, emis la Londra în 1934, scrie, în dreptul numelui – „Moore“, iar la prenume – „John Constantin Brâncuşi“. În dreptul mamei e trecută Vera Moore, iar în dreptul tatălui – nimic. John Constantin Brâncuşi Moore n-a fost niciodată recunoscut de celebrul său tată, dar mama sa, pianista britanică Vera Moore, a fost una dintre cele mai mari iubiri ale lui Constantin Brâncuşi.

Cea mai emoţionantă scenă se petrece la Hobiţa, când John Moore şi cei doi fii ai săi ajung să-şi cunoască verii, strănepoţi după fraţii lui Brâncuşi. Să fii însă recunoscut de lumea artistică, dar nu şi de propriul tată, rămâne pentru John Moore o mare durere şi un mister“, comenta, într-un interviu, Ionuţ Teianu. Filmul acestei dureri va fi prezentat, în Sala Bizantină a Palatului Béhague în seara zilei de 22 februarie 2017.

Doïna Lemny, doctor în istoria artei, este autoarea lucrărilor „Brancusi” (Paris, Oxus, 2005), „Brancusi & Gaudier-Brzeska: points de convergence” (Paris, L’Échoppe, 2009), „Lizica Codréano, une danseuse roumaine dans l’avant-garde parisienne” (Lyon, Fage, 2011), „Brancusi, au-delà de toutes les frontières” (Lyon, Fage, 2012), „Brancusi”, coll. «Monographies» (Paris, Éditions du Centre Pompidou, 2012), „Henri Gaudier-Brzeska: un sculpteur « mort pour la France »” (Fage, 2015).

Ionuț Teianu a studiat regia la București și Paris. Este scenaristul filmului „Despre oameni și melci”, realizat de Tudor Giurgiu, film care a primit mai multe premii la festivalurile de la Valladolid, Varșovia și Sankt-Petersburg, precum și premiul Gopo din partea publicului, în 2012, la București. Documentarul său „Afacerea Tănase. Leapșa pe murite” a primit în 2013 premiul juriului la Festivalul de film Astra de la Sibiu, fiind selecţionat în competiţia pentru FIPA de la Biarritz. Documentarul „În căutarea tatălui pierdut” a fost selecţionat la Festivalul TIFF de la Cluj în 2016.

Evenimentul se desfășoară sub patronajul Institutului Cultural Român de la Paris.

Intrare este liberă, cu condiția unei rezervări prealabile la numărul de telefon 01 47 05 15 31 sau la adresa de e-mail institut@institut-roumain.org.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.