Știri: Proiectul „Dimitrie Cantemir – Romanian sound of the Orient” la Opera Națională București (13 noiembrie 2023)

61
Afis ONB Cantemir (1)

logo rubrica musica leviathan.roLuni, 13 noiembrie 2023, ora 18.30, în incinta Operei Naționale București, urmează a se desfășura Proiectul cultural Dimitrie Cantemir – Romanian sound of the Orient, organizat de Asociația pentru Cultură și Tradiție Anton Pann și finanțat de Ministerul Culturii, cu sprijinul Computerland România, în parteneriat cu Opera Națională București. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile, pe baza unei confirmări de participare trimisă în prealabil la adresa de e-mail: concertcantemir@gmail.com

Parteneri Proiect: Opera Națională București, Arhivele Naționale ale României, Academia Română, Academia de Științe a Moldovei, Muzeul Național al Literaturii Române, Societatea Română de Televiziune, Radio România, Trinitas TV, Software Imagination & Vision (SIMAVI), BAUMIT, Continental Hotels, Prodal 94 și Carpatina.

Proiectul realizat cu ocazia împlinirii a 350 de ani de la nașterea marelui om de cultură și principe al Moldovei, Dimitrie Cantemir (1673–1723), este alcătuit din expoziția foto-documentară Dimitrie Cantemir, organizată de Arhivele Naționale ale României, în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române, Academia Română și Academia de Științe a Moldovei și concertul Ansamblului Cameral de Muzică Veche „Anton Pann”.

Ansamblul „Anton Pann” interpretează muzică veche românească, autenticitatea interpretativă bazându-se atât pe folosirea instrumentelor tradiționale, cât și pe o amplă activitate de cercetare în urma căreia au fost descoperite documente vechi și manuscrise, aflate în custodia bibliotecilor și mănăstirilor din România. Astfel, cu fiecare concert al Ansamblului „Anton Pann”, frumusețea de mult uitată a muzicii vechi renaște în luminile scenei și compozitori valoroși din vechime sunt redescoperiți de către public

În cadrul concertelor, vor fi interpretate 7 compoziții muzicale despre care se cunoaște cu certitudine că au fost create de Dimitrie Cantemir. Compozițiile sunt preluate din lucrarea sa Cartea Științei Muzicii după forma literelor și sunt contextualizate sonor cu ajutorul muzicienilor-cercetători din Ansamblul cameral de muzică veche „Anton Pann” și muzicienii invitați.

Unicitatea spectacolului va fi dată de utilizarea instrumentelor și a interpretării specifice perioadei, alături de video-proiecția holografica a principelui Dimitrie Cantemir, care își va prezenta „personal” creațiile muzicale.

Înainte de începerea concertului, în foaier, va putea fi vizitată Expoziția foto-documentară cu imagini după documente și artefacte din perioada vieții lui Dimitrie Cantemir, mai exact din secolele XVII–XVIII, organizată de Arhivele Naționale ale României, în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române, Academia Română și Academia de Științe a Moldovei.

Din punct de vedere al conținutului, expoziția va cuprinde reproduceri ale principalelor lucrări cantemirene, scrieri literare, inclusiv manuscrise muzicale. Alături de aceste documente de arhivă, pentru contextualizarea acestora, expoziția va conține reproduceri de hărți, stampe și semne de validare (sigilii) ce acoperă deopotrivă perioada șederii prințului Cantemir la Istanbul, anii de domnie pe tronul Moldovei, precum și perioada refugiului în Rusia.

Ansamblul „Anton Pann” este primul și singurul grup profesionist din România care și-a ales ca misiune redescoperirea frumuseții muzicii vechi românești și împărtășirea sa, cu bucurie, publicului, generând o revitalizare a acestui repertoriu și ulterior un curent de inspiraţie pentru alte grupuri.

Redescoperirea și promovarea muzicii din Evul Mediu până la sfârșitul secolului al XIX-lea, de către Ansamblul „Anton Pann” urmărește sporirea valorii culturale și a tradiţiei muzicale româneşti. Este singurul ansamblu românesc care a înregistrat, pentru prima dată în lume, toate compozițiile cu paternitate certă ale domnitorului Dimitrie Cantemir într-un volum unitar.

Ca semn de recunoaștere a efortului și profesionalismului lor, Ansamblul Anton Pann a fost invitat să cânte în Festivalul Europalia în 2019, fiind reprezentantul muzicii clasice românești de curte. In timpul anilor de activitate, ansamblul a susținut sute de concerte în țări precum: Anglia, Spania, Italia, Grecia, Turcia, Maroc, Moldova, Belgia, Franța, Polonia, Germania, Ucraina și la nivel național: București, Timișoara, Brașov, Sibiu, Pitești, Iași, Constanța, Galați, Târgu Mureș, Cluj Napoca, Vaslui,Piatra-Neamț,Drobeta Turnu-Severin, Focșani etc.

Muzicienii ce alcătuiesc ansamblul sunt profesioniști ai domeniului, premiați în nenumărate concursuri, doctori în muzică și profesori universitari. Toate aceste elemente converg la un rezultat concertistic de excepție.

Componența Ansamblului „Anton Pann”: Constantin Răileanu – orchestrator, kanun, voce, Alexandru Stoica – oud, Andrei Nițescu – violoncel, Sabin Penea – vioară, Ghassan Bouz – bendir, riq, Petros Pappageorgiou – percuție daire, bendir, Jovan Sofronievski – ney, clarinet, Murat Salim Tokaç – tanbur, ney. Inginer de sunet: Leonidas Palaskas.

Parteneri media: Europa FM, Radio România Cultural, Radio România Muzical, RFI România, Romantic FM, Radio Seven, Radio Itsy Bitsy, România TV, Kanal D, Zile și Nopți, Agerpres, Spot Media, Ziarul Metropolis, News București, Q Magazine, Marea Dragoste, Leviathan, Ordinea Zilei, București Business, Reușita.ro, 9am.ro., Kudika, Garbo, QuickNews, CursDeGuvernare, Mediatrust.

Comunicat al Operei Naționale București

Arhiva Opera Națională București

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.