Știri: Ramona Zaharia, invitată în spectacolul „Samson et Dalila”, reprezentație in memoriam Elena Cernei, pe scena Operei bucureștene (27 ianuarie 2022)

111
„Samson și Dalila”, ONB
„Samson și Dalila”, ONB

logo rubrica musica leviathan.roOpera Națională București prezintă joi, 27 ianuarie, ora 18.30, spectacolul cu opera Samson et Dalila de Saint-Saëns, reprezentație in memoriam Elena Cernei. Regia poartă semnătura lui Giandomenico Vaccari, iar la pupitrul dirijoral se va afla maestrul Iurie Florea.

Pentru această reprezentație, publicul spectator va avea ocazia să o urmărească pe mezzosoprana Ramona Zaharia în rolul Dalila, în calitate de invitată pe scena operei bucureștene.

Mezzosoprana Ramona Zaharia a debutat pe scena Metropolitan Opera din New York în anul 2019 în opera Rigoletto de Verdi cu rolul Maddalena. S-a întors apoi pe această scenă în 2020 pentru rolul titular din Carmen de Bizet. Născută în România, la Brăila, a studiat la Universitatea „George Enescu” din Iași și a câștigat numeroase premii la concursuri naționale și internaționale. Cariera ei a început în octombrie 2009 pe scena Operei Naționale Române Timișoara, iar debutul internațional în anul 2012 la Festivalul „St. Margarethen” din Austria unde a interpretat rolul Carmen. De atunci, Ramona Zaharia cântat în paisprezece producții diferite ale operei lui Bizet. Din stagiunea 2014–2015, este membră a ansamblului de la Deutsche Oper am Rhein Düsseldorf, unde are în repertoriu roluri precum Carmen din opera omonimă a lui Bizet, Maddalena din Rigoletto, Ulrica din Bal mascat de Verdi, Principessa di Bouillon din Adriana Lecouvreur de Cilea, Federica din Luisa Miller, Principessa Eboli din Don Carlo, Amneris din Aida de Verdi și Dalila din Samson et Dalila. De-a lungul carierei, a evoluat pe multe scene lirice internaționale din Hamburg, Stuttgart, Deutsche Oper Berlin, Riga, Seul, Malmö, Bruxelles și Luxemburg.

Despre Elena Cernei sunt în fază de editare o serie de lucrări biografice și muzicologice de specialitate semnate prof. dr. Stephan Poen, dar ceea trebuie să avem în vedere prima dată când îi auzim numele este faptul că ea este prima mezzosoprană româncă afirmată pe scenele celor mai mari teatre lirice din lume, precum Teatro alla Scala din Milano, New York Metropolitan Opera House, Opéra de Paris, Wiener Staatsoper, Berliner Deutsche Staatsoper, Barcelona Gran Teatro del Liceu, Théâtre de la Monnaie de Bruxelles, Accademia des Bellas Artes Mexico City, scene unde a colaborat cu cei mai mari artiști, dirijori și regizori ai timpului său. A făcut parte dintre artiștii invitați să cânte în ultimele spectacolele festive ale vechiului sediu de la New York Metropolitan Opera, în cadrul programului intitulat „The Last Month at the Old Met” (1966), dar s-a numărat și printre artiștii care au inaugurat noul sediu New York Metropolitan Opera de la Lincoln Center (1966). Elena Cernei a fost prima artistă lirică din istoria universală în triplă ipostază de libretist, regizor și interpret al rolului titular într-o premieră absolută; evenimentul a avut loc la Opera Română din București, la 16 octombrie 1973, la premiera operei Doamna Chiajna de Nicolae Buicliu.

Arii monumentale, măiestrie orchestrală, tablouri exotice, dansuri ritualice incitante, intrigă și suspense, final spectaculos, sunt câteva dintre ingredientele spectacolului Samson et Dalila de Saint-Saëns, programat joi, 27 ianuarie, ora 18.30, pe scena Operei Naționale București.

Bilete pe http://tickets.operanb.ro/ și de la Casa de Bilete a Operei Naționale București.

Și pentru că ne dorim să rămânem sănătoși, vă invităm să consultați regulamentul de participare la spectacole disponibil pe site-ul instituției în link-ul: https://operanb.ro/regulament-de-participare-la-spectacole/.

Sponsor oficial: Enel România

Partener de mobilitate: Kia

Sponsori: Banca Comercială Română, Aqua Carpatica, Zarea

Parteneri: Sansha

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Muzical, Forbes România, RFI România,
Romantic FM, Radio Seven, Itsy Bitsy, România TV, Zile și Nopți, Agerpres, Spot Media, Ziarul
Metropolis, News București, Marea Dragoste, Leviathan, Ordinea Zilei, București Business, Reușita.ro, Revista Timpul, 9am.ro., Kudika, Garbo, Ballet Magazine

Comunicat al Operei Naționale București

Arhiva Opera Națională București

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.