Știri: „Raymonda”, „Concert în memoria Holocaustului”, „Elixirul dragostei” și „Cavalleria Rusticana & Pagliacci”, pe scena Operei Naționale București (13–17 aprilie 2022)

40
Afiș ONB 11-17 aprilie (1)

logo rubrica musica leviathan.roSăptămâna aceasta, vă invităm să urmăriți cea mai recentă premieră de balet, Raymonda de Alexander Glazunov, Concertul în memoria Holocaustului și spectacolele de operă Elixirul dragostei de Gaetano Donizetti și Cavalleria Rusticana & Pagliacci de Pietro Mascagni – Ruggiero Leoncavallo.

Miercuri, 13 aprilie, și vineri, 15 aprilie, începând cu 18.30, vă așteptăm la cel mai recent titlu de balet din repertoriul Operei Naționale București, Raymonda de Alexander Glazunov. Spectacolul a fost montat pentru prima dată în istoria centenară a instituției. Regia și adaptarea coregrafică poartă semnătura lui Maki Asami, coregrafia originală aparține lui Marius Petipa. Maestrul de repetiții care s-a ocupat de montarea acestui spectacol pe scena Operei Naționale București este Takako Nishikawa. Costumele au fost create de Viorica Petrovici, iar decorul de Adrian Damian. Raymonda este una dintre capodoperele baletului clasic, un spectacol cu temă romantică în care iubirea triumfă. „Raymonda” reunește și prezintă toată ingeniozitatea și măiestria coregrafului Marius Petipa. În ceea ce îl privește pe compozitorul Alexander Glazunov, titlul a reprezentat prima sa experiență în muzica de balet, care mai târziu s-a dovedit a fi un succes important al carierei sale.

Joi, 14 aprilie, începând cu ora 18.30, vă invităm la Concertul în memoria Holocaustului, dedicat comemorării tuturor victimelor genocidului. Orchestra Operei Naționale București va fi condusă de la pupitrul dirijoral de către maestrul Ethan Schmeisser, cu participarea specială a Aniei Karpowicz (flaut), laureată a numeroase concursuri naționale și internaționale de muzică din Polonia și Germania, un nume de referință al lumii muzicale care se implică în popularizarea muzicii clasice, cât și în lupta cu unul dintre factorii care împing umanitatea spre aceleași greșeli: uitarea.

Holocaustul este considerat cel mai mare genocid al tuturor timpurilor și este de datoria noastră, a tuturor, să ne amintim constant ce a reprezentat, mai ales că umanitatea se află, zilele acestea, în fața unui nou pericol. Prin acțiuni care pun arta în prim-plan, artiștii și instituțiile de cultură se implică în acest demers dedicat memoriei și păcii, din care face parte și concertul de pe scena bucureșteană.

În program se regăsesc lucrări precum: Psalm 1993 de Anatol Vieru, Simfonia de cameră nr. 2, op. 147 și Concertul nr. 2 pentru flaut și orchestră, op. 148 de Mieczyslaw Weinberg și Only a book de Sharon Farber.

Sâmbătă, 16 aprilie, ora 18.30, vă așteptăm la spectacolul cu opera Elixirul dragostei de Gaetano Donizetti. Exemplu tipic de operă bufă, Elixirul dragostei este una dintre capodoperele donizettiene cele mai populare și mai reprezentate în teatrele lirice din întreaga lume. Dintre momentele încântătoare ale operei se remarcă, în actul I, aria lui Nemorino „Quanto è bella”, apoi aria de intrare a lui Dulcamara ,,Udite, udite”; aria lui Nemorino, „Una furtiva lagrima” reprezintă un moment cu totul deosebit datorită frumuseții melodice și a construcției armonice orchestrale, dar și a liniei vocale al cărei lirism învăluie publicul de toate vârstele. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Ciprian Teodorașcu. Distribuția reprezentației: Adina – Cristina Maria Oltean, Nemorino – Lucian Corchiș, Belcore – Daniel Filipescu, Dulcamara –  Vicențiu Țăranu, Gianetta – Cristina Eremia. Cu participarea Orchestrei și Corului Operei Naționale București.

Duminică, 17 aprilie, ora 18.30, vă așteptăm la spectacolul cu operele Cavalleria Rusticana & Pagliacci de Pietro Mascagni și Ruggiero Leoncavallo. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Adrian Morar, în calitate de invitat. Distribuția celor două reprezentații: Cavalleria Rusticana: Bianca Mărgean (Santuzza), Sorana Negrea (Lola), Alin Stoica (Turiddu), Valentin Vasiliu (Alfio, debut), Sidonia Nica (Mamma Lucia); Pagliacci: Iulia Isaev (Nedda), Teodor Ilincăi (Canio), Lucian Petrean (Tonio), Andrei Lazăr (Beppe), Iordache Basalic (Silvio). Cu participarea Orchestrei și Corului Operei Naționale București. Aceste două opere extrem de populare, au devenit datorită tradiției, opere care se reprezintă împreună. Iar sacralitatea foarte intens prezentă în Cavalleria Rusticana culminând cu impunătoarea scenă corală, celebrul intermezzo, pagină orchestrală carismatică și antrenantul Brindisi din final,este în consens cu atmosfera celebrărilor pascale ale lunii aprilie.

Bilete pe http://tickets.operanb.ro/ și de la Casa de Bilete a Operei Naționale București.

Sponsor oficial: Enel România

Partener de mobilitate: Kia

Sponsori: Banca Comercială Română, Aqua Carpatica, Zarea

Parteneri: Sansha

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Muzical, Forbes România, RFI România,
Romantic FM, Radio Seven, Itsy Bitsy, România TV, Zile și Nopți, Agerpres, Spot Media, Ziarul
Metropolis, News București, Marea Dragoste, Leviathan, Ordinea Zilei, București Business, Reușita.ro, Revista Timpul, 9am.ro., Kudika, Garbo, Ballet Magazine

Comunicat al Operei Naționale București

Arhiva Opera Națională București

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.