Știri: Recital al pianistei românce Mădălina Pașol dedicat lui Dinu Lipatti la Istanbul (28 februarie 2017)

868
Madalina Pasol pian Dinu Lipatti Istanbul
Sursă foto: http://www.alistmagazine.ro

În contextul Centenarului Lipatti, Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul organizează, în data de 28 februarie 2017, la ora 20:30, un recital de pian al pianistei Mădălina Pașol, cu tema „Tribut Dinu Lipatti – 100 de ani de la nașterea marelui muzician„.

Evenimentul va avea loc la Centrul Cultural Mustafa Saffet, din districtul Atașehir, aflat în zona asiatică a Istanbulului. Programul recitalului cuprinde compoziții ale celor mai reprezentative nume ale genului din România, Dinu Lipatti și George Enescu, precum și piese pe care Dinu Lipatti, prin interpretările sale de excepție, le-a cuprins în ultimul său recital din anul 1950, la Festivalul Besanc –  Geneva, program a cărui impecabilitate a scris istoria pianisticii universale, fiind considerat de specialiști unul dintre marii pianiști ai mapamondului.

Compoziițiile interpretate în recital:

„Sonata în la minor” KV 331, de Wolfgang Amadeus Mozart
„Alborada del Gracioso”, de Maurice Ravel
Choral „Jesus bleibet meine Freude” din cantata „Herz und Mund und Tat und Leben” BWV 147 (arr. Hess), de Johann Sebastian Bach
„Nocturna” de Dinu Lipatti
„Sonatina pentru mâna stângă” de Dinu Lipatti
Fragment din Suita no.2 pentru pian”, op.10 (Toccata, Pavane și Bourrée) de George Enescu
„Dansuri românești” de Béla Bartók
„Toccata” de Paul Constantinescu
„Toccata” de Sigismund Toduță

Mădălina Pașol este născută la București. După absolvirea Liceului de Artă „George Enescu” a obținut o bursă de studii la Universitatea de Arte din Berlin, la clasa prof. Georg Sava și apoi la clasa prof. Pascal Devoyon. Pentru merite deosebite obține bursa „Nachwuchs Förderung Stipendium – NaFög” a Senatului Cultural German, oferită pentru cursurile de Master, precum si diploma de Pianist Concertist.

Activitatea artistică a Mădălinei Pașol a fost recunoscută prin premii, burse, diplome la concursuri naționale si internaționale: bursa NaFög a Senatului Cultural German, bursa Fundației Paul Hindemith, bursa Universitatii de Arte din Berlin, bursa pentru studiile doctorale ale Universității de Muzică din București, bursa a Fundatiei Georg Schumann, Concursul Internațional pentru pian Feruccio Busoni, Concursul Internațional ARD – München, Marele Premiu –  Concursul Internațional de concerte Târgu Mures.

Din anul 2014,  Mădălina Pașol se dedică promovării tinerelor talente, artiștilor români și valorilor culturale naționale pe plan regional și internațional în cadrul Institutului de Arte din București, cu funcția de președinte al acestuia. Institutul de Arte este partener cu Sommerkonzerte Bode Museum Berlin – Germania, Concursul Internațional de la Craiova, Concursul Internațional „Tudor Dumitrescu„, Festivalul Piano Marathon – București.

Evenimentul organizat de ICR Istanbul se înscrie în tema celebrării Centenarului Lipatti 2017, reprezentând, în egală măsură un mijloc de promovare a Festivalului Internațional George Enescu, dar și promovarea Interculturalității pe teritoriul românescPrietenii lui George Enescu: Béla Bartók: serie de concerte cu un repertoriu format din compoziții semnate de George Enescu și de Béla Bartók. Nu în ultimul rând, acțiunea culturală are menirea de a promova un foarte bun pianist român cu o carieră aflată în plină ascensiune.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.