În a treia zi a Festivalului Internațional ”George Enescu”, luni, 2 septembrie 2019, la ora 17.00, la Ateneul Român, celebra mezzosoprană Joyce DiDonato va susține un recital în compania pianistului David Zobel. În program: Haydn, Cantata ”Arianna a Naxos”; Mozart, ariile ”Voi che sapete” și ”Deh, vieni non tardar” din opera ”Nunta lui Figaro”; Bellini, aria ”Dopo l’oscuro nembo” din opera ”Adelson și Salvini”; Pablo Luna, ”De España Vengo”; Rossini, aria ”Assisa a pie d’un salice” din opera ”Otello”; Berlioz, ”Le Roi de Thulé” și ”L’amour ardente flamme” din legenda dramatică ”Damnațiunea lui Faust”; Hahn, ”Sopra l’acqua indormenzada”, ”La barcheta”, ”L’avertimento”, ”Che pecà!”, ”La primavera” din ciclul ”Venezia”.
Înregistrarea recitalului lui Joyce DiDonato va fi transmisă la Trinitas TV joi, 5 septembrie 2019, la ora 14.00.
În aceeași serie, ”Recitaluri și concerte camerale”, în Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al României, la ora 18.00 vor concerta Luminitza Petre (vioară) și Mihai Ungureanu (pian). Programul va începe cu Trei romanțe pentru vioară și pian, op. 22 de Clara Schumann, apoi vom asculta Arii în caracter popular românesc pentru vioară solo de George Enescu și, în încheiere, Sonata în La major pentru vioară și pian de César Franck.
Recitalul va fi transmis în direct pe site-ul Festivalului (https://www.festivalenescu.ro/live/) și la Radio România Muzical și Radio România Cultural.
Una dintre cele mai valoroase orchestre simfonice de astăzi, London Symphony Orchestra va susține două concerte la Sala Palatului din București, sub bagheta lui Gianandrea Noseda. Luni, 2 septembrie, ora 20.00, muzică rusească: Rimski-Korsakov, Preludiul operei ”Oraşul invizibil Kitej”; Prokofiev, Concertul nr. 2 în sol minor pentru pian și orchestră, op. 16 – solist: Denis Matsuev; Șostakovici, Simfonia a VI-a în si minor, op. 54.
Concertul de la Sala Palatului va fi transmis în direct la Trinitas TV, pe site-ul festivalului, preluat de TVR 3 și transmis în direct la Radio România Muzical și Radio România Cultural.
Născută în Kansas, Joyce DiDonato se prezintă publicului și criticilor din întreaga lume în opere variind de la Händel și Mozart la Rossini, Donizetti, Berlioz și Heggie. Câștigătoare a Premiului Olivier din 2018 pentru Realizări remarcabile în Operă, ea este de asemenea câștigătoare a mai multor premii Grammy.
Joyce înregistrează exclusiv alături de Erato/Warner Classics, cea mai recentă apariție din discografia apreciată a lui Joyce, fiind ”Les Troyens” de Berlioz, care a câștigat Premiul pentru cea mai bună operă completă înregistrată la Premiile Internaționale de Operă 2018, Premiul BBC Music Magazine 2018. Albumele sale solo includ ”În război și pace”, care a câștigat premiul Gramophone 2017 pentru cel mai bun recital, ”Stella di Napoli”, ”Diva Divo” și ”Drama Queens”, premiate cu Grammy. Erato/Warner Classics va lansa două albume noi în acest sezon, Songplay și Into the Fire.
Joyce DiDonato, Aria lui Cherubino, ”Non so piů cosa son…” din ”Nunta lui Figaro” de Mozart, Orchestra Radio Stuttgart, dirijor: James Gaffigan, Baden-Baden, 2009
https://www.youtube.com/watch?v=vHDaXm17Tqs
În stagiunea trecută Joyce DiDonato a interpretat rolul Didon în ”Les Troyens” pentru prima dată pe scena Operei de Stat din Viena. A cântat la Festivalul BBC Proms și în Hamburg cu Orchestre Révolutionnaire et Romantique, sub conducerea lui Eliott Gardiner, în Sala Carnegie cu Orchestra din Philadelphia, sub bagheta lui Nézet-Séguin, cu Orchestra Simfonică din Chicago, sub conducerea lui Muti și cu Orchestra Accademia Santa Cecilia, sub bagheta luidirijorul Andrea Pappano.
Programul mezzosopranei Joyce Didonato în lunile următoare, click aici.
***
De la excelența artistică oferită pe scenă, în înregistrări și în filme, până la programul său extraordinar de educație muzicală și pentru comunitate, London Symphony Orchestra încearcă să aducă muzica excelentă în fața a cât mai mulți oameni cu putință. Înființată în 1904, LSO a fost una dintre primele orchestre independente, clădită pe baza valorilor parteneriatului și proprietății artistice. Acel spirit antreprenorial continuă până în ziua de azi.
LSO este Orchestra Rezidentă de la Barbican Centre din City of London încă de la deschiderea acestuia în 1982. În fiecare an, susține peste 70 de concerte la Londra și 50-60 în toată lumea. De asemenea, LSO programează concerte și ateliere la LSO St. Luke’s prin revoluționarul său program de educație și pentru comunitate, LSO Discovery, unul dintre primele astfel de programe din Marea Britanie. Orchestra este o promotoare a muzicii noi, angajând regulat unii dintre cei mai buni compozitori britanici pentru a scrie lucrări noi semnificative pentru orchestră, încercând în același timp să dezvolte generația tânără de dirijori a Marii Britanii.
LSO și-a dezvoltat o familie strânsă de artiști care își demonstrează continuu angajamentul față de această orchestră, cu Sir Simon Rattle ca director muzical, Gianandrea Noseda și François-Xavier Roth, dirijori principali invitați, Michael Tilson Thomas, dirijor laureat. De asemenea, se mândrește cu relații îndelungate cu unii dintre cei mai importanți dirijori și soliști ai lumii, care se bucură de ambiția muzicală fără limite pe care o oferă LSO.
LSO are o istorie a inovării care o ajută să rămână relevantă și contemporană. Odată cu înființarea propriei case de discuri, LSO Live, în anul 1999, Orchestra a revoluționat modul în care se înregistrează și diseminează muzica orchestrală live. De atunci, LSO Live a lansat peste 150 de discuri și folosește în continuare noile tehnologii digitale, cu intrări revoluționare pe piața filmului digital, a înregistrărilor audio Blu-Ray, a descărcărilor și streaming-ului. LSO are mai multe înregistrări decât orice altă orchestră, și multe milioane de persoane s-au bucurat de orchestră prin intermediul activității sale de top din cinematografie, care include sute de soundtrack-uri clasice, de la ”Războiul Stelelor” la ”Discursul regelui”, ”Forma apei” și ”Indiana Jones”.
LSO încearcă să aducă muzica orchestrală live în fața a milioane de persoane în fiecare an, prin spectacole la Londra și în lumea întreagă. LSO este sprijinită de finanțări publice prin Consiliul Artelor și Corporația City of London pentru rezidența la Barbican Centre, ceea ce, împreună cu partenerii săi strategici din sectorul privat, îi permite să aibă în continuare o activitate vastă și dinamică.
Ascultați corzile și trompetele London Symphony Orchestra în Canon în Re major de Johann Pachelbel (variantă orchestrală)
Despre Gianandrea Noseda.
Vezi: www.festivalenescu.ro
Asociația Culturală Leviathan, editor al site-ului Leviathan.ro și al revistei culturale trimestriale ”Leviathan”, este partener media al Festivalului Internațional ”George Enescu”. Pe acest site vom publica detalii despre programul fiecărei zile a festivalului și transmisiile tv și radio (în direct sau înregistrate), despre muzicienii invitați, comentarii, fotografii, cronici, articole de sinteză.
Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2019
Vezi și: revista trimestrială ”Leviathan”, anul I, nr. 1, octombrie –decembrie 2018 și anul II, nr. 3, iulie – septembrie 2019, click aici.
Arhiva rubricii Concursul Internațional George Enescu 2018
Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2017