Știri: ”Sacrificiu”, expoziție Mircea Roman (14 iulie – 28 octombrie 2018, Portugalia)

299
mircea roman sacrificiu batalha

Mănăstirea Batalha, în parteneriat cu Institutul Cultural Român de la Lisabona şi Contemporanii, inaugurează sâmbătă, 14 iulie 2018, ora 17.30, expoziţia ”Sacrificiu” a sculptorului Mircea Roman.

Până pe data de 28 octombrie 2018, în claustrul celebrei mănăstiri de la Batalha, presărate apoi pe parcursul de vizitare a acestuia şi până în spectaculosul spaţiu al ”Capelelor imperfecte” (sau Panteonul lui Dom Duarte), vor fi prezentate 11 lucrări de mari dimensiuni ale artistului român, între care şi un monumental triptic imaginat ca o reverenţă în fața fanteziei constructorilor medievali. Expoziţia reunește interpretări sculpturale libere ce se doresc pandante moderne la faimoasele garguie presărate pe zidurile exterioare ale mânăstirii. Personajele lui Mircea Roman, care pendulează între atitudini ludice şi expresii dramatice, au o atitudine antigotică evidentă, la fel ca şi modul artistului de a dialoga cu materia, începând cu alegerea tehnicilor şi până la texturile rezultate. Rezultatul demersului lui Mircea Roman este o expoziţie/discurs cordial polemic, susţinut cu scânteietoare argumente plastice, în chiar inima monumentului gazdă.

Mircea Roman a absolvit Academia de Arte Plastice ”Ion Andreescu” din Cluj în 1984. A câştigat Premiul pentru Sculptură al Trienalei de la Osaka, cel mai prestigios premiu de acest fel din lume. În anul următor, Mircea Roman a primit o bursă de la Delfina Studio, drept care timp de 14 ani a locuit şi creat la Londra (unde i-a şi fost amplasată o lucrare monumentală, ”Omul-barcă”, pe malurile Tamisei). De asemenea, Mircea Roman a reprezentat România la Bienala de la Veneţia (1995) într-o expoziţie de grup, a avut expoziţii personale la Bucureşti, Londra (Centre Point Gallery ACAVA – 1998, Riverside Studios – 2000, Meunier – 2002 etc.), iar lucrări de-ale sale se găsesc în prestigioase colecţii publice şi private din Europa, America şi Asia.

Comentați via Facebook

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.