Știri: Săptămâna filmului românesc la Paris (6–11 decembrie 2017)

687
la-semaine-du-cinema-roumain

logo rubrica imago leviathan.roInstitutul Cultural Român de la Paris organizează, cu ocazia Zilei Naţionale a României, Săptămâna filmului românesc la Paris, o ediţie care va avea loc în premieră la Cinéma Le Lincoln, între 6 şi 11 decembrie 2017. Cum a mai obişnuit publicul cinefil, ICR Paris propune o selecţie de filme recente şi foarte recente, apreciate de public sau de criticii de film, filme care dovedesc verva creativă de care se bucură în continuare cinematografia românească. Timp de o săptămână propunem proiecţii de filme artistice, între care două filme clasice semnate de Dan Piţa şi Mircea Veroiu, dar şi două documentare recente; dezbateri şi întâlniri cu regizori, actori şi membri ai echipelor de film.

Săptămâna filmului românesc se va deschide miercuri, 6 decembrie 2017, cu proiecţia filmului ”Octav” de Serge Ioan Celebidachi, după un scenariu scris împreună cu James Olivier, având coloana sonoră compusă de maestrul Vladimir Cosma. Se va încheia luni, 11 decembrie 2017, cu ”Charleston”, primul lung-metraj regizat de Andrei Creţulescu, ce are ca subiect un triunghi de dragoste neconvenţional.

Program:

Filmul de deschidere: Octav” de Serge Ioan Celibidachi, 2017, dramă, 100 min. Cu: Marcel Iureş, Victor Rebengiuc, Andi Vasluianu, Alessia Tofan, Dana Rogoz. Proiecție specială în prezenţa regizorului, scenaristului James Olivier și a compozitorului Vladimir Cosma.

Sinopsis: Când farmecul României interbelice începe să renască în amintirile lui Octav (Marcel Iureș), o fetiță ce i se pare cunoscută îl poartă într-o călătorie minunată în timp, înapoi la anii copilăriei pentru a-l ajuta să-și redescopere bucuria de a trăi.

Miercuri, 6 decembrie, la 19.30: Varză, cartofi și alți demoni”, un film de Şerban Georgescu, 2017, documentar, 52 min. Proiecție specială.

Sinopsis: ”Varză, cartofi și alți demoni” îl invită pe privitor în Lungulețu, un sat din apropierea Bucureştiului, unde 1000 de agricultori așteaptă an de an în piața locală să își vândă cele peste 100.000 de tone de varză. La finalul zilei, au de ales între a vinde pe nimic sau a-şi îngropa recolta.

Joi, 7 decembrie, ora 19.00: Aniversarea”, un film de Dan Chişu, 2017, dramă, 87 min. Cu: Adina Galupa, Adrian Păduraru, Răzvan Vasilescu, Emanuel Pârvu, Mădălina Constantin. Proiecție specială în prezenţa regizorului și a actorilor Mădălina Constantin și Frédéric Fisbach.

Sinopsis: La cea de-a 94-a aniversare a lui Radu Maligan, familia şi foştii colegi se întâlnesc la petrecerea bătrânului. Situaţia devine complicată atunci când jumătate dintre oaspeţi încearcă să îl convingă pe Radu să se spovedească unui preot, în timp ce restul invitaţilor consideră că nu poţi forţa pe cineva să acţioneze contra voinţei sale.

Joi, 7 decembrie, ora 20.30: Dincolo de calea ferată”, un film de Cătălin Mitulescu, 2016, dramă, comedie, 88 min. Cu: Alexandru Potocean, Ada Condeescu.

Sinopsis: Radu se întoarce din Italia după o absență de un an și își găseşte soţia total schimbată. Cei doi petrec o noapte în care încearcă să se regăsească. Distanța a creat neîncredere şi confuzie între ei, însă Radu speră la posibilitatea unui nou început. Muzica răsună dincolo de calea ferată, iar toți prietenii petrec la nunta din cartier. Nicicând noaptea nu a fost atât de lungă.

Vineri, 8 decembrie, ora 18.30: Câini”, un film de Bogdan Mirică, 2016, dramă, thriller, 104 min. Cu participarea actorului Vlad Ivanov. Premiul Fipresci – Un Certain Regard la Festivalul de la Cannes 2016.

Sinopsis: Acțiunea este plasată în apropierea graniței cu Ucraina. Roman, un tânăr de la oraș, ajunge într-un sat izolat din Dobrogea, unde are de gând să vândă pământul moștenit de la bunicul său care a murit cu câteva luni în urmă. În timp ce face demersurile pentru vânzarea moșiei, Roman devine, treptat, martorul unor evenimente bizare. O senzație generală de amenințare plutește în aer.

Vineri, 8 decembrie, ora 20.30: ”Planeta Petrila”, un film de Andrei Dăscălescu, 2017, documentar, 80 min. 

Sinopsis: În Petrila, un oraş minier din Transilvania, un fost miner devenit artist şi activist se foloseşte de artă şi absurd pentru a opri autorităţile locale să demoleze clădirile istorice ale celei mai vechi mine din ţară. Scopul său nu este doar să salveze istoria şi identitatea oraşului natal, ci şi să găsească noi metode pentru a împiedica destrămarea comunităţii locale.

Sâmbătă, 9 decembrie, ora 15.15: L’histoire de l’amour”, un film de Radu Mihăileanu, 2016, dramă, 134 min. Coup de cœur du public – Festivalul de Film de la Croisic 2016.

Sinopsis: Bazat pe bestsellerul cu același nume scris de Nicole Krauss, filmul urmărește povestea de dragoste dintre Leo și Alma, doi tineri evrei din Polonia pe care ororile celui de-a doilea război mondial par să-i despartă pentru totdeauna. The History of Love este titlul cărții pe care Léo Gursky (Derek Jacobi) o scrie pentru Alma Mereminski (Gemma Arterton). După mulți ani, apariția ei misterioasă ajunge să conecteze oameni din întreaga lume.

Sâmbătă, 9 decembrie, ora 17.00: Nunta de piatră” & ”Duhul aurului”, filme de Dan Pița și Mircea Veroiu, 1973 & 1974, dramă, 90 & 88 min. Cu: Leopoldina Bălănuță, Eliza Petrăchescu, Mircea Diaconu, Radu Boruzescu, Liviu Rozorea. În prezenţa regizorului Dan Piţa și a actorului Mircea Diaconu.

Sinopsis: Cele două filme sunt drame psihologice care explorează profunzimea mitică a spiritualității românești. Ele se desfășoară într-un cadru natural, cel al unui mic oraș minier din munții Apuseni, în care iubirea de aur conduce viața locuitorilor.

Sâmbătă, 9 decembrie, ora 19.30: Afacerea Est”, un film de Igor Cobileanski, 2016, comedie, 87 min. Cu: Ion Săpdaru, Constantin Pușcașu, Daniel Busuioc. Proiecție specială în prezenţa regizorului.

Sinopsis: Afacerea Est spune povestea unei prietenii dintre doi moldoveni, Marian (Constantin Pușcașu), un intelectual de provincie, și Petro (Ion Sapdaru), un oportunist plin de idei. Cei doi se avântă într-o călătorie nebunească în căutarea banilor necesari pentru a-și îndeplini visurile: Marian vrea să se căsătorească cu Veronica (Anne Marie Chertic), în timp ce Petro își dorește o macara pe care s-o închirieze. Ei decid să devină parteneri de afaceri și încep să lucreze la un plan: să vândă un vagon de potcoave. Planurile li se dau peste cap, dar cu toate acestea Marian și Petro nu își pierd optimismul și încearcă alte metode de a se căpătui.

Duminică, 10 decembrie, ora 14.00: Două lozuri”, un film de Paul Negoescu, 2016, comedie, 86 min. Cu: Dorian Boguţă, Dragoș Bucur, Alexandru Papadopol. Proiecție specială în prezenţa regizorului.

Sinopsis: Două lozuri, în regia lui Paul Negoescu (O lună în Thailanda), îi are ca protagoniști pe Dragoș Bucur, Dorian Boguță și Alexandru Papadopol, și spune povestea comică a unor oameni disperați care recurg la soluția visată de noi toți atunci când avem nevoie de bani repede și simplu – joacă la Loto 6/49. Dar nepriceperea le va juca feste, căci, ca să câștigi la loto nu e de ajuns numai să cumperi bilet, și acesta să fie câștigător, ci să și știi să ai grijă de el, să nu-l rătăcești.

Duminică, 10 decembrie, ora 16.00: 6,9 pe Scara Richter”, un film de Nae Caranfil, 2017, comedie, 116 min. Cu: Laurentiu Bănescu, Maria Obretin, Teodor Corban. Proiecție specială în prezenţa regizorului.

Sinopsis: Un tânăr actor de teatru navighează cu greu între un rol complicat într-un spectacol de ”musical”, o nevastă geloasă până la depresie și obsesia marelui cutremur devastator, anunțat ca iminent de toți ”experții”. Însă ”adevăratul” cutremur pentru el se dovedește a fi re-apariția intempestivă a propriului său tată, după decenii de absență. Manipulator și amoral, tatăl se instalează în universul fiului, confiscându-l cu totul și bulversându-i existența.

Duminică, 10 decembrie, ora 18.00: Fixeur”, un film de Adrian Sitaru, 201, dramă, 100 min. Cu: Tudor Istodor, Mehdi Nebbou, Nicolas Wanczycki. În prezenţa actorului Tudor Istodor. Premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul European de Film ”Les Arcs” 2016.

Sinopsis: Fixeur spune povestea lui Radu, stagiar la biroul din București al Agenției France Presse, aspirant la un post de reporter. Oportunitatea realizării unui subiect despre o prostituată minoră repatriată din Franța îi dă acestuia ocazia să își dovedească competențele. Totuși, pe măsură ce se apropie de scopul său, Radu realizează că înverșunarea cu care înțelege să facă această meserie este îndoielnică.

Duminică, 10 decembrie, ora 20.45: Dublu”, un film de Catrinel Dănăiaţă, 2016, dramă, 101 min. Cu: Dorian Boguta, Bogdan Dumitrache, Maria Dinulescu, Corina Moise.

Sinopsis: Dublu spune povestea lui George, un arhitect aproape de succes cu o relație aproape eșuată și o viață aproape sufocantă. Când viața e un continuu deadline devii prizonierul propriei existențe.

Luni, 11 decembrie, ora 18.30: Vara s-a sfârșit”, un film de Radu Potcoavă, 2017, dramă, 105 min. Cu: Ofelia Popii, Nicholas Bohor, Dan Hurduc.

Sinopsis: Acțiunea filmului se desfășoară pe fondul eclipsei totale de Soare ce a avut loc în anul 1999 și surprinde începutul prieteniei dintre Mircea și Alex, doi puști ce-și petrec vacanța de vară la Cernavodă, pe malul Dunării. Pe măsură ce legătura dintre cei doi devine din ce în ce mai strânsă, Mircea (Nicholas Bohor) acceptă să-l ajute pe Alex (Dan Hurduc) să-și șantajeze tatăl absent înscenându-și răpirea, fără să-și dea seama de consecințele pe care jocul lor le-ar putea avea.

Luni, 11 decembrie, ora 20.30: Filmul de închidere: Charleston”, un film de Andrei Creţulescu, 2017,  dramă, 119 min. Cu: Șerban Pavlu, Radu Iacoban, Victor Rebengiuc, Ana Ciontea, Gabriela Popescu, Dorian Boguţă. Proiecție în avanpremieră.

Sinopsis: La câteva săptămâni după moartea soției sale, Ioana, și în seara în care împlinește 42 de ani, Alexandru are parte de un ”cadou” cel puțin bizar: vizita mai tânărului Sebastian, care pretinde că a fost iubitul Ioanei în ultimele cinci luni… mai mult sau mai puțin. Charleston este povestea dulce-amară a unui triunghi amoros absurd, ”format” din doi bărbați și femeia pe care au pierdut-o amândoi.

Eveniment organizat în colaborare cu Asociaţia Secvenţe şi Ambasada României în Republica Franceză, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al DACIN SARA.

Parteneri media: RFI | RRI

Ataşat de presă: Stanislas Baudy

Selecţia filmelor: Dan Burlac

 

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.