Știri: Sorin Dumitrescu Mihăești expune la Cluj la invitația Revistei de cultură Tribuna

67

Marți, 2 martie 2020, a fost deschisă la Cluj-Napoca expoziția personală a artistului Sorin Dumitrescu Mihăești, prezent pe simeze în orașul de pe Someș ca urmare a invitației făcute de Revista de cultură Tribuna, instituție aflată în subordinea Consiliului județean Cluj. În cadrul unei conferințe de presă care a precedat deschiderea expoziției pentru public, în sălile Palatului Bánffy (sediul Muzeului de Artă clujean), au luat cuvântul: Vákár István, vicepreședinte al Consiliului județean Cluj și Mircea Arman, manager și redactor șef al „Tribunei”, care a vorbit despre „lumile” create de artist în picturile sale, apreciind, printre altele, că „lumile lui Sorin Dumitrescu Mihăești ca lumi ale sensului au în prim plan omul ca noțiune generală surprinsă în persoana omului-copil, a cărui generalitate conceptuală este dată tocmai de lipsa aproape totală a dimensiunilor particulare ale feței personajelor, sugerând astfel universalitatea, conceptul, omul ca Dasein în sensul strict heideggerian de stare de deschidere (întotdeauna interioară, transcendentală) care prin imaginativ transcende spațiile în căutarea propriului sine”.

Sorin Dumitrescu Mihăești este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România și în prezent își desfășoară activitatea la Muzeul Județean Argeș. A fost promovat de „Tribuna” încă din anul 2019, când Editura Tribuna a editat un album al artistului iar un număr de revistă a fost ilustrat cu lucrările sale. Sorin Dumitrescu Mihăești are în palmares mai multe expoziții, atât în țară cât și străinătate, printre care Galeria Avanpost București (1996); Art Gallery Timișoara (1998); Parlamentul României (1999 și 2001); Muzeul Judeţean Argeş, Pitești (2006); Casino Sinaia – Galeria Regală (2012); Goldart – București (2015); Paris, Salonul independenţilor (1992) și Institutul Cultural Român (2004); Augsburg, Germania (1992); Viena– The Gallery Steiner (2010). Tablourile sale se găsesc în colecții particulare din România și din străinătate.

Lucrările prezente pe simeze la Cluj, în număr de peste treizeci, reprezintă un melanj, cu un puternic mesaj dramatic, între figurativ și abstract, impresionând, în primul rând, prin cromatica vie și deosebit de bogată despre care artistul afirma: „Eu comunic prin formă și culoare. Lucrările sunt secvențe din trăiri și stări. Acestea trebuie să incite privitorul, să îl determine să își pună întrebări, să vibreze la un roșu, să se emoționeze la un galben, să devină exaltat la un violet, etc. Credința mea este că acesta e rolul picturii.”

Expoziția poate fi vizitată până pe 21 martie, în intervalul orar 10–17, de miercuri până duminică inclusiv, în sălile de la parter ale Palatului Bánffy din Cluj-Napoca.

Revista Tribuna, nr. 406, 1–15 august 2019, număr ilustrat cu lucrări de Sorin Dumitrescu Mihăești, click aici.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.